Premiera baletului „Manon”, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-baletului-manon-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Naţională Bucureşti are loc premiera baletului „Manon” – muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2016

Dirijorul spectacolului este Martin Yates, cel care a reluat, în anul 2011, studiul asupra aranjamentului muzical pentru producţia de la Baletul Regal din Londra şi a realizat câteva modificări faţă de varianta de la premiera mondială din 1974 a acestei lucrări, convins de faptul că baletul „Manon” se evidenţiază prin „felul special în care MacMillan spune povestea şi foloseşte muzica pentru a transmite emoţie publicului”.

Premiera va beneficia de participarea balerinilor Operei Naționale București.

Baletul „Manon” este un spectacol reprezentativ pentru creaţia coregrafului și dansatorului britanic Kenneth MacMillan (1929-1992), una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii dansului în secolul al XX-lea.

Următoarele reprezentații ale acestui spectacol au loc în 3, 9, 10, 16 și 17 aprilie, precum și în 20 mai.

„Manon” – Premieră națională

Balet în trei acte

Coregrafia: Kenneth MacMillan

Muzica: Jules Massenet (aranjament orchestral: Martin Yates)

Punere în scenă de: Karl Burnett și Bruce Sansom

Dirijor: Martin Yates

Scenografia: Mia Stensgaard

Lighting design: Mikki Kunttu

Cu participarea Orchestrei și a Baletului Operei Naționale București

Premiera mondială: 7 martie 1974, Baletul Regal din Londra

Premiera la Opera Naţională Bucureşti – premieră națională: 2 aprilie 2016

Manon Manon - Andra Ionete (Manon) si Liam Morris (Lescaut) Manon - Andra Ionete (Manon), Barnaby Bishop (Des Grieux) Henry Dowden (Lescaut) Manon - Marina Minoiu (Manon)

Foto: „Manon” afiş şi repetiţii – operanb.ro

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.