Premiera BEGINNERS la TNB: O montare bună pe un text slab
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-beginners-la-tnb-un-spectacol-de-evitat/

Premiera ”Beginners” de la Teatrul Naţional din Bucureşti (autor Tim Crouch, regia Bobi Pricop) de ieri, 4 Martie 2020, este un exemplu de provincialism cultural şi de bani aruncaţi pe fereastră pentru a monta un text foarte slab, doar pentru că a fost scris de un dramaturg englez contemporan lăudat în The Guardian.

Un articol de Alexandra Ares|5 martie 2020

Beginners este prezentat ca un spectacol despre adulți și despre copii, dar nu este nici pentru adulți și nici pentru copii. Prima parte prezintă niște discuții plicticoase ale unor tineri veniți să își petreacă vacanța într-o cabană de munte în care își petrec vacanțele de mici. Autorul prezintă toate nimicurile și ticurile verbale ale unui grup de cinci tineri obișnuiți care ard vremea împreună— în interior, pentru că plouă afară—fiecare cu problemele și idiosincraziile lui, fără a schița nici o poveste și fără să reușească să ducă textul nicăieri ca idee sau ca metaforă. În poza pentru acest articol, ce ar putea părea palpitantă, pistolul are gloanțe oarbe, e de jucărie, și nu are nici o consecință dramatică. În partea a doua, asistăm la un spectacol gen Teatrul Ion Creangă al unor copii ce întrupează copilăria adulților din prima parte a spectacolului. Este total improbabil că un copil de șase sau șapte ani să reziste la plictiseala cumplită și pentru adulți din prima parte, pentru a se bucura de spectacolul destinat copiilor, din ultimele 20 de minute.

Teatrul Național care nu are niciodată bani pentru o montare de acest gen pe un text romanesc nou, și care nici nu a avut fonduri să plătească regia lui Mircea Rusu la spectacolul ”Matilda și Groparii” de Stela Giurgeanu, pe piesa câștigătoarea a premiului UNITER, iată că găsește resurse miraculoase când e vorba de a introduce publicului românesc piese slabe din dramaturgia contemporană internațională dacă autorul are pedigree. Este o deferență ce ține de un anume complex al provincialului cultural.

Tim Crouch este un dramaturg englez născut în 1964 care aparține unei generații de creatori de teatru experimental, și care a primit câteva premii importante în Marea Britanie. Beginners este un exemplu de experiment formal, eșuat, pentru o generație fără repere culturale care dorește să șocheze cu orice preț. The Guardian o numește o comedie emoționantă, dar confundă intenția dramaturgică cu rezultatul așa cum se întâmplă des în arta contemporană.

Montarea lui Bobi Pricop suplinește lipsa de conținut a piesei cu elemente vizuale de mare calitate. Regizorul trebuie salutat pentru o montare foarte bună, pe un text slab și incoerent, pe care nu înțelegem de ce l-a ales după ce părăsim sala de spectacol. Un decor frapant semnat de Nikola Tomoranov, cu o perdea de ploaie și un fundal pe care se proiectează diverse desene cu iz contemporan. Efecte superbe de fum și de bule de săpun. Momente muzicale care încălzesc atmosfera. Cei cinci actori— Ada Galeș (Joy), Raluca Aprodu (Lucy), Istvan Teglas (Bart),

Alexandru Potocean (Nigel), și Ciprian Necula (Sandy)—se achită perfect de roluri și dau reprezentații excelente personajelor lor. Copiii – Chloe Bașu/Eva Ilinca Crudu, Maria Luana Colica/Erica Mihaela Tanasov, Rareș Gheorghe/Victor Vasilescu, și Radu Anghelina/Ștefan Popa—sunt siguri și convingători pe scena intimidantă a sălii Atelier și dovedesc că au un viitor în această meserie, dacă vor opta pentru ea.

Beginners are cel mult o valoare antropologică, să prezinte publicului românesc ce aiureli se mai promovează azi de către presa din Marea Britanie, pentru amatorii de experimente. La New York un asemenea spectacol s-ar fi jucat în off-Broadway sau off-off Broadway nu pe o scenă de calibrul TNB, şi ar fi murit după câteva reprezentații în care producătorii particulari şi-ar fi pierdut investiția, indiferent câte cronici elogioase ar fi apărut în anumite ziare.

Foto: Andrei Gîndac



11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.