Premieră marca Alexander Hausvater, la Teatrul „Stela Popescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-marca-alexander-hausvater-la-teatrul-stela-popescu/

Pe 19 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala Mică a Palatul Naţional al Copiilor va avea loc premiera oficială a spectacolului „Barbă Albastră”, adaptare după Max Frisch, în regia lui Alexander Hausvater, producţie a Primăriei Municipiului Bucureşti prin Teatrul „Stela Popescu”.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2020

Regizorul Alexander Hausvater declara înaintea premierei „Personajul lui Max Frisch trece pin viață fără să-și revendice dreptul primordial al omului, să iubească. Dr. Schaad e iubit dar nu iubește. Ca în biliard așa și în viață preferă să se izoleze în singurătatea sa, acolo unde nici o nevastă nu reușise să pătrundă, până la Rozalinde, cea care a fost asasinată. Întrebări în căutarea adevărului. Răspunsuri în iluzia stabilirii unui adevăr. Cel care întreabă își asumă rolul de model moral, cel care răspunde își asumă responsabilitatea memoriei care niciodată nu e pe deplin obiectivă. Întrebarea conține elemente pe care se bazează răspunsul iar răspunsul poartă în el suspiciunea ascunsă în întrebare, ca orice răspuns e doar reflecția subiectivă a omului confruntat cu totalitatea vieții. Judecata de sine exprimată prin întrebări și răspunsuri duce la o sentință morală mult mai profundă decât oricare alta dată de un tribunal, o instanță, o autoritate.”

Barbă Albastră este un spectacol fascinant, în regia și dramatizarea lui Alexander Hausvater, realizat după romanul omonim al prozatorului elvețian Max Frisch. Max Frisch a scris romanul – senzație, iar Alexander Hausvater l-a adaptat pentru scena Teatrului Stela Popescu ca să introducă publicul într-un univers de vis și imaginație aflat în conflict permanent cu lumea obiectivă și fragilă în care trăim.

Echipa care a realizat spectacolul este compusă din Alexander Hausvater – regia, Adina Mastalier – scenografia, Florin Fieroiu – coregrafia, Tibor Cari – sound design, Lucian Moga – sound design, Constantin Şimon – video design. În distribuţie: Dr Schaad – Marius Stănescu, Procurorul – Adrian Ciobanu, Lilian/Gisel/Corinne/Andrea/Dna Jetzer/Jutta – Ada Navrot, Rosalinde Z. – Crina Matei, Dra Schlegel/Dna Hoffer – Irina Cărămizaru, Avocatul apărării/Dl. Bickel/Stocker – Cătălin Frăsinescu, Dna Bickel/Chelnerița – Ana Maria Ivan, Fiul Egon/Judecătorul – Cristian Neacșu, Pfeifer/Tatăl victimei – Sorin Aurel Sandu, Figurație specială – Silvia Maurițiu, Alin Potop, Alexandra Dogaru, Andrei Dogaru, Cristina Marin Neagu.

Legenda cavalerului Barbă albastră versus straniul destin al doctorului Schaad. Un om, din epoca modernă, dar care poartă în suflet o poveste cu rădăcini în lumea lui Charles Perrault, intră într-un bar de biliard. Experiența închisorii este recentă și tulburătoare, crima de care este acuzat este teribilă. Două povești suprapuse creează un univers magic și plin de suspans, într-un spectacol de teatru, muzică, mișcare, dans și pantomimă. Totul pare un joc de biliard, un joc al eliminării și al singurătății. Jucătorul principal este veșnic îndrăgostit și totuși incapabil să lege o relație profundă cu cineva. O enigmă, în spatele căreia descoperim necesitatea omului de a iubi și de a fi iubit. În centrul enigmei este FEMEIA, cea care dărâmă barierele lumii fizice prin intuiție și forță interioară în căutarea… adevărului.

Bilete online: www.mystage.rowww.bilete.rowww.startickets.ro,www.bilet.ro, www.iabilet.ro şi la casa de bilete StarTickets de la Palatul Național al Copiilor.


10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.