Premiile Gopo 2015 – „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki a primit 17 nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2015-q-e-d-de-andrei-gruzsniczki-a-primit-17-nominalizari/

Lungmetrajul „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, a primit cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cea mai bună regie”, fiind urmat în topul selecţiilor de „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, cu 12 nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2015

Premiile Gopo 2015 / Trei lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul Gopo acordat celui mai bun film – documentarul „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, şi două pelicule de ficţiune, „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, şi „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki.

Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki concurează şi la categoria „cea mai bună regie„.

Totodată, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki sunt nominalizaţi la categoria „cel mai bun scenariu„, alături de Oana Maria Cajal şi Nicolae Mărgineanu (pentru lungmetrajul „Poarta Albă”).

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo, care va avea loc pe 30 martie.

Premiile Gopo 2015 / Cei mai buni actori români, nominalizările

Toate cele patru categorii dedicate interpretării au cumulat câte cinci nominalizări (numărul maxim admis).

Astfel, la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” concurează

Vera Farmiga („Closer to the Moon”), Victoria Cociaş („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte („Planşa”), Ofelia Popii („Q.E.D.”) şi Crina Semciuc („#Selfie”).

La categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar” nominalizate sunt

Iulia Ciochină („Love Bus – Cinci poveşti de dragoste din Bucureşti”), Monica Ghiuţă („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Alina Berzunţeanu („Q.E.D.”), Tora Vasilescu („Q.E.D.”) şi Alina Chivulescu („#Selfie”).

La categoria „cel mai bun actor într-un rol principal

concurează doi artişti din „Closer to the Moon” – Mark Strong şi Harry Lloyd, doi din „Q.E.D.” – Florin Piersic Jr. şi Sorin Leoveanu şi Serge Riaboukine pentru interpretarea din „Cripta”.

Tot două nominalizări are filmul „Q.E.D.” la categoria „cel mai bun actor într-un rol secundar

– Dorian Boguţă şi Virgil Ogăşanu. Alături de ei, la aceeaşi categorie au fost nominalizaţi Marian Adochiţei („Planşa”), Bogdan Nechifor („Poarta Albă”) şi Răzvan Vasilescu („#Selfie”).

La această ediţie, „Q.E.D.”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a strâns un număr record de 17 nominalizări şi este urmat în clasament de „Closer to the Moon”, cu 12 nominalizări, „Poarta Albă”, cu şase nominalizări, şi „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, cu cinci nominalizări.

„Al doilea joc” se regăseşte şi pe lista de nominalizări la categoria „cel mai bun documentar„, de această dată concurând pentru statueta Gopo cu filmele „În numele primarului”, de Anca Hirte, „Paşaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanău, şi „Un ultim an în 114 minute”, de Daniel Nicolae Djamo.

Cei cinci critici de film din juriul premiilor Gopo au nominalizat cinci titluri şi la categoria „cel mai bun lungmetraj european„:

„Nimfomana Vol. I & II/ Nymphomaniac: Volume 1 & 2”, de Lars von Trier, „Marea frumuseţe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino, „În ordinea dispariţiei/ Kraftidioten”, de Hans Petter Moland, „Patimile Mariei/ Stations of the Cross”, de Dietrich Brüggemann, şi „Ida”, de Pawel Pawlikowski.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014 va fi acordat lungmetrajului „#Selfie”, de Cristina Iacob, care a înregistrat 102.026 de spectatori şi cele mai mari încasări, 1.147.487 de lei.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

Foto: Premiile Gopo 2015, Q.E.D. – cinemagia

26
/07
/22

Cinci lungmetraje de ficțiune și documentare vor concura anul acesta pentru marele trofeu al celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 8 - 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

26
/07
/22

„Delta Bucureștiului”, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut în cinematografe din 23 septembrie. Filmul documentar, al doilea al regizoarei cunoscută deja publicului pentru „Marussia” (2013), spune, prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, povestea unui teren viran.

21
/07
/22

E perioada vacanţelor şi afară e foarte cald, dar asta nu înseamnă că programul cinematografelor nu merge înainte. Ziarul Metropolis vă recomandă cinci filme de autor, numai bune de văzut într-o sală răcoroasă de cinema.

21
/07
/22

Grădina de vară din Eforie Sud continuă să găzduiască festivalul Cinemascop, care se desfășoară deja de cinci ani în prima săptămână din august. Un eveniment așteptat cu entuziasm de vizitatorii fideli, festivalul revine cu proiecții de film, ateliere pentru copii și alte surprize, între 1-7 august 2022.

21
/07
/22

Krypto și Super-Câinele și Superman sunt prieteni inseparabili nu doar în viața de zi cu zi, ci și atunci când vine vorba de puterile speciale pe care le posedă și pe care le folosesc pentru a eradica infracțiunile din Metropolis. Puteți lua parte la aventurile animăluțelor cu super-puteri din 26 iulie la Cineplexx Băneasa.

20
/07
/22

Cinematograful itinerant Caravana Metropolis - cinema în aer liber aduce și anul acesta la Sibiu 6 dintre cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase și 4 ateliere de creație. Acestea vor putea fi urmărite între 9 și 14 august, de la ora 21:30, în spațiul de proiecție amenajat în Piața Huet. Intrarea la proiecții este liberă în limita locurilor disponibile iar toate detaliile se găsesc pe Facebook.

19
/07
/22

Crime+Investigation® dezvăluie lumea complexă a crimelor, purtând telespectatorii într-o călătorie în căutarea adevărului, dreptății și a unei mai bune înțelegeri a comportamentului unui ucigaș.

19
/07
/22

Trei filme de acțiune care expun situații dramatice, dar și comice fac parte din programul lunii iulie al postului Warner TV.

18
/07
/22

Ediția a XIV-a a Festivalului de Film și Istorii Râșnov aduce în fața publicului din România 12 documentare internaționale și două proiecții speciale din 11 țări. Reamintim că tema festivalului se concentrează anul acesta în jurul ideii de granițe - borders, un concept care își propune să aducă răspunsuri la întrebări și provocări multiple ce țin de libertățile individuale și creative cu care societatea actuală se confruntă.

12
/07
/22

Cinematograful călător Caravana Metropolis se întoarce pentru cel de-al XI-lea sezon, pentru a aduce pe marele ecran, în fața publicului larg, cele mai bune filme de autor noi, apreciate la marile festivaluri internaționale și în cinematografele din întreaga lume. Între 14 și 17 iulie, caravana va ajunge în localitățile Buriaș și Periș din județul Ilfov, […]