Premiile Gopo 2015 – „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki a primit 17 nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2015-q-e-d-de-andrei-gruzsniczki-a-primit-17-nominalizari/

Lungmetrajul „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, a primit cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cea mai bună regie”, fiind urmat în topul selecţiilor de „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, cu 12 nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2015

Premiile Gopo 2015 / Trei lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul Gopo acordat celui mai bun film – documentarul „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, şi două pelicule de ficţiune, „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, şi „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki.

Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki concurează şi la categoria „cea mai bună regie„.

Totodată, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki sunt nominalizaţi la categoria „cel mai bun scenariu„, alături de Oana Maria Cajal şi Nicolae Mărgineanu (pentru lungmetrajul „Poarta Albă”).

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo, care va avea loc pe 30 martie.

Premiile Gopo 2015 / Cei mai buni actori români, nominalizările

Toate cele patru categorii dedicate interpretării au cumulat câte cinci nominalizări (numărul maxim admis).

Astfel, la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” concurează

Vera Farmiga („Closer to the Moon”), Victoria Cociaş („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte („Planşa”), Ofelia Popii („Q.E.D.”) şi Crina Semciuc („#Selfie”).

La categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar” nominalizate sunt

Iulia Ciochină („Love Bus – Cinci poveşti de dragoste din Bucureşti”), Monica Ghiuţă („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Alina Berzunţeanu („Q.E.D.”), Tora Vasilescu („Q.E.D.”) şi Alina Chivulescu („#Selfie”).

La categoria „cel mai bun actor într-un rol principal

concurează doi artişti din „Closer to the Moon” – Mark Strong şi Harry Lloyd, doi din „Q.E.D.” – Florin Piersic Jr. şi Sorin Leoveanu şi Serge Riaboukine pentru interpretarea din „Cripta”.

Tot două nominalizări are filmul „Q.E.D.” la categoria „cel mai bun actor într-un rol secundar

– Dorian Boguţă şi Virgil Ogăşanu. Alături de ei, la aceeaşi categorie au fost nominalizaţi Marian Adochiţei („Planşa”), Bogdan Nechifor („Poarta Albă”) şi Răzvan Vasilescu („#Selfie”).

La această ediţie, „Q.E.D.”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a strâns un număr record de 17 nominalizări şi este urmat în clasament de „Closer to the Moon”, cu 12 nominalizări, „Poarta Albă”, cu şase nominalizări, şi „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, cu cinci nominalizări.

„Al doilea joc” se regăseşte şi pe lista de nominalizări la categoria „cel mai bun documentar„, de această dată concurând pentru statueta Gopo cu filmele „În numele primarului”, de Anca Hirte, „Paşaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanău, şi „Un ultim an în 114 minute”, de Daniel Nicolae Djamo.

Cei cinci critici de film din juriul premiilor Gopo au nominalizat cinci titluri şi la categoria „cel mai bun lungmetraj european„:

„Nimfomana Vol. I & II/ Nymphomaniac: Volume 1 & 2”, de Lars von Trier, „Marea frumuseţe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino, „În ordinea dispariţiei/ Kraftidioten”, de Hans Petter Moland, „Patimile Mariei/ Stations of the Cross”, de Dietrich Brüggemann, şi „Ida”, de Pawel Pawlikowski.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014 va fi acordat lungmetrajului „#Selfie”, de Cristina Iacob, care a înregistrat 102.026 de spectatori şi cele mai mari încasări, 1.147.487 de lei.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

Foto: Premiile Gopo 2015, Q.E.D. – cinemagia

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.