Premiile Gopo 2015 – “Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki a primit 17 nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2015-q-e-d-de-andrei-gruzsniczki-a-primit-17-nominalizari/

Lungmetrajul “Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, a primit cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, inclusiv la categoriile “cel mai bun film” şi “cea mai bună regie”, fiind urmat în topul selecţiilor de “Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, cu 12 nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|3 Martie 2015

Premiile Gopo 2015 / Trei lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul Gopo acordat celui mai bun film – documentarul “Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, şi două pelicule de ficţiune, “Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, şi “Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki.

Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki concurează şi la categoria “cea mai bună regie“.

Totodată, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki sunt nominalizaţi la categoria “cel mai bun scenariu“, alături de Oana Maria Cajal şi Nicolae Mărgineanu (pentru lungmetrajul “Poarta Albă”).

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo, care va avea loc pe 30 martie.

Premiile Gopo 2015 / Cei mai buni actori români, nominalizările

Toate cele patru categorii dedicate interpretării au cumulat câte cinci nominalizări (numărul maxim admis).

Astfel, la categoria “cea mai bună actriţă în rol principal” concurează

Vera Farmiga (“Closer to the Moon”), Victoria Cociaş (“O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte (“Planşa”), Ofelia Popii (“Q.E.D.”) şi Crina Semciuc (“#Selfie”).

La categoria “cea mai bună actriţă în rol secundar” nominalizate sunt

Iulia Ciochină (“Love Bus – Cinci poveşti de dragoste din Bucureşti”), Monica Ghiuţă (“O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Alina Berzunţeanu (“Q.E.D.”), Tora Vasilescu (“Q.E.D.”) şi Alina Chivulescu (“#Selfie”).

La categoria “cel mai bun actor într-un rol principal

concurează doi artişti din “Closer to the Moon” – Mark Strong şi Harry Lloyd, doi din “Q.E.D.” – Florin Piersic Jr. şi Sorin Leoveanu şi Serge Riaboukine pentru interpretarea din “Cripta”.

Tot două nominalizări are filmul “Q.E.D.” la categoria “cel mai bun actor într-un rol secundar

– Dorian Boguţă şi Virgil Ogăşanu. Alături de ei, la aceeaşi categorie au fost nominalizaţi Marian Adochiţei (“Planşa”), Bogdan Nechifor (“Poarta Albă”) şi Răzvan Vasilescu (“#Selfie”).

La această ediţie, “Q.E.D.”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a strâns un număr record de 17 nominalizări şi este urmat în clasament de “Closer to the Moon”, cu 12 nominalizări, “Poarta Albă”, cu şase nominalizări, şi “O poveste de dragoste, Lindenfeld”, cu cinci nominalizări.

“Al doilea joc” se regăseşte şi pe lista de nominalizări la categoria “cel mai bun documentar“, de această dată concurând pentru statueta Gopo cu filmele “În numele primarului”, de Anca Hirte, “Paşaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanău, şi “Un ultim an în 114 minute”, de Daniel Nicolae Djamo.

Cei cinci critici de film din juriul premiilor Gopo au nominalizat cinci titluri şi la categoria “cel mai bun lungmetraj european“:

“Nimfomana Vol. I & II/ Nymphomaniac: Volume 1 & 2”, de Lars von Trier, “Marea frumuseţe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino, “În ordinea dispariţiei/ Kraftidioten”, de Hans Petter Moland, “Patimile Mariei/ Stations of the Cross”, de Dietrich Brüggemann, şi “Ida”, de Pawel Pawlikowski.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014 va fi acordat lungmetrajului “#Selfie”, de Cristina Iacob, care a înregistrat 102.026 de spectatori şi cele mai mari încasări, 1.147.487 de lei.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

Foto: Premiile Gopo 2015, Q.E.D. – cinemagia

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

15
/11
/19

Serile de film de la Centrul Ceh se apropie de sfârșit, iar pe 18 noiembrie va fi proiectat penultimul documentar al ediției de toamnă, „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked” și în ziua următoare, pe 19 noiembrie, la Fiction Tuesdays, va rula „The Inheritance or Fuckoffguysgoodday”.

15
/11
/19

Serialele „Narcos”, „4 Blocks”, „O Doutrinador”, „Un gallo para Esculapio” și „El Lobista”, producții realizate în America Latină și Europa vor fi difuzate de postul TNT, începând cu 18 noiembrie. Serile de luni vor fi dedicate băieților răi și vor purta titlul generic de „Lunea Mafioților”.

13
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Realizator de seriale TV şi de filme, Rodrigo Sorogoyen este unul dintre noile talente din cinematografia spaniolă. Distribuit în sălile din România de Transilvania Film, „El reino” („Jocuri de putere”, 2018), deja penultimul său lungmetraj (între timp a lansat în 2019 şi „Madre”), este un impunător thriller politic.

10
/11
/19

PREVIEW A 13-a ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar (SFM) are loc între 10 şi 18 noiembrie la Bucureşti şi propune mai multe secţiuni atractive, printre care una dedicată câtorva filme clasice restaurate şi o alta pentru marcarea a 30 de ani de la căderea comunismului, în afara obişnuitului program de producţii noi.

08
/11
/19

„The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, va avea loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

07
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Pentru spectatorul român, filmul "Maria, Regina României" (2019), de Alexis Sweet Cahill, vine ca o ciudăţenie. E egal diferit de Noul Val şi de fostele filme pretins istorice de tip Sergiu Nicolaescu şi arată mai degrabă ca o producţie britanică de televiziune, doar că se vorbeşte şi româneşte.

07
/11
/19

Proiecțiile de film continuă la Centrul Ceh, iar zilele de luni și marți, 11 și 12 noiembrie, nu fac excepție. Documentary Mondays aduce „Citizen Václav Havel Goes on Vacation”, pe când „My Sweet Little Village” se vede la Fiction Tuesdays.

Page 1 of 25312345...102030...Last »