Premiile Gopo. 21 de filme în cursa pentru Cel mai bun film românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-21-de-filme-in-cursa-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc/

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziţie de Centrul Naţional al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România. Evenimentul va avea loc la sfârşitul lunii martie, în Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2017

Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmelele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

La secțiunile dedicate producțiilor de lungmetraj ficțiune, nominalizările vor fi făcute fără a fi nevoie de înscriere prealabilă.

Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fișe tehnice pentru a asigura acuratețea informațiilor vehiculate în procesul de jurizare și nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările.

Înscrierile pentru cea de-a 11-a ediție a Premiilor Gopo au loc în perioada 23 ianuarie – 5 februarie 2017.

După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanțele cineaștilor români.

În 2016, Aferim!, filmul cu cele mai multe nominalizări, și-a adjudecat 13 statuete Gopo, printre care cele mai importante trofee ale Galei: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Radu Jude) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu), precum, Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija).

LUNGMETRAJE ELIGIBILE PREMIILE GOPO 2017

“BILLION DOLAR HOTEL”, regia Alecs Năstoiu, producător GAT Films Transilvania

“ILEGITIM” (coproducție România, Polonia, Franța), regia Adrian Sitaru, producător Domestic Film în coproducție cu Film Produkcja și Damned Films

“MINTE-MĂ FRUMOS ÎN CENTRUL VECHI”, regia Iura Luncașu, producător Fundația Teatrul Contemporan

“USTUROI”,  regia Lucian Alexandrescu, producător Groparu.roPremiile Gopo

“ORIZONT”, regia Marian Crișan, producători Solar Indie Junction, Mandragora Movies, Rova Film

“DINCOLO DE CALEA FERATĂ” (coproducție România, Suedia), regia Cătălin Mitulescu, producător Strada Film în coproducție cu Chimney Pot

“03.BYPASS”, regia Nap Toader, producător Clandestino Production

“MERCY STREET – STRADA SPERANȚEI”, regia Ștefan Buzea și Radu Nicolae, producător Opal Production

“BACALAUREAT” (coproducție România, Franța, Belgia), regia Cristian Mungiu, producător Mobra Film în coproducție cu Why Not Productions, Les Films du Fleuve

* “MIRACOLUL DIN TEKIR” (coproducție România, Elveția), regia Ruxandra Zenide, producător Elefant Film coproducător Elefant Films

“TUDO”, regia Iura Luncașu, producător imagine8 stories

“DUBLU”, regia Catrinel Dănăiață, producător Abis Studio în coproducție cu Hi Film  Productions

“AFACEREA EST” (coproducție România, Lituania), regia igor Cobileanski, producător Alien Film în coproducție cu Just A Moment, Brio Film

“SIERANEVADA” (coproducție România, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Franța), regia Cristi Puiu, producător Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters And Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films

“CÂINI” (coproducție România, Franța, Bulgaria), regia Bogdan Mirică, producător 42 KM Film, EZ Films, Argo Film

“SELFIE 69”, regia Cristina Iacob, producător Zazu Film

“DOUĂ LOZURI”, regia Paul Negoescu, producători Actorie de Film, Papillon Film, Kirkland, Studio Indie Production

* “DISCORDIA”, regia Ion Indolean, producător Hola Media

“INIMI CICATRIZATE” (coproducție România, Germania), regia Radu Jude, producător Hi Film Productions în coproducție cu Komplizen Film

“FEMEIA CU CRAVATĂ NEAGRĂ”, regia Adrian Popovici, producător RO de Film

“ÎNTOARCEREA MAGILOR”, regia Ioan Cărmăzan, producător Filmex Film

*sub condiția respectării criteriilor de eligibilitate prevăzute în regulament

Foto: Premiile Gopo 2017 – facebook

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.