PREMIILE GOPO: „Poziţia copilului” a câştigat trofeul pentru cel mai bun film
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-pozitia-copilului-a-castigat-trofeul-pentru-cel-mai-bun-film/

Nici o surpriză la Premiile Gopo 2014, gală care a avut loc luni seară, la Opera Naţională din Bucureşti. Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat premiul pentru Cel mai bun film.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2014

Nici o surpriză la Premiile Gopo 2014, gală care a avut loc luni seară, la Opera Naţională din Bucureşti.  Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat premiul pentru Cel mai bun film. De asemenea, premiile pentru Cel mai bun actor în rol principal şi Cea mai bună actriţă în rol principal le-au revenit, cum era de aşteptat, lui Victor Rebengiuc, respectiv Luminiţei Gheorghiu.

Cel mai bun film al anului a fost desemnat  „Poziţia copilului”. Trofeul a fost primit de producătorul Ada Solomon şi de actriţa Luminiţa Gheorghiu, în absenţa regizorului Călin Peter Netzer.

Pentru trofeul acordat celui mai bun film la gala premiilor Gopo au mai fost nominalizate: „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, şi „Rocker”, de Marian Crişan.

„Poziţia copilului” a fost câştigătorul marelui premiu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2013 şi a fost propunerea României la premiile Oscar din 2014, la categoria cel mai bun film străin.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu, în „Poziţia copilului”. Li se alătură nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa. Scenariul filmului este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

GOPO2014

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film a fost acordat lungmetrajului „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude.

Victor Rebengiuc – cel mai bun actor în rol principal la gala Gopo 2014

Victor Rebengiuc a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru cel din filmul „Câinele japonez”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care are loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti.

Acesta este al doilea premiu Gopo din cariera lui Victor Rebengiuc.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Adrian Titieni, pentru rolul din „Domestic”, Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din „Domestic”, Igor Babiac, pentru rolul din filmul „La limita de jos a cerului”, şi Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula „Rocker”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Şerban Pavlu, pentru „Toată lumea din familia noastră”.

Luminiţa Gheorghiu – cea mai bună actriţă în rol principal la gala Gopo 2014

Luminiţa Gheorghiu a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, pentru partitura din „Poziţia copilului”. Acesta este cel de-al doilea premiu Gopo din cariera Luminiţei Gheorghiu, aflată la a doua nominalizare.

Distincţia i-a fost înmânată Luminiţei Gheorghiu de către actorul Dan Nuţu.

Călin Peter Netzer – premiul pentru cel mai bun regizor la gala Gopo 2014

Călin Peter Netzer a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru filmul „Poziţia copilului”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo.

La gala Gopo 2014, Călin Peter Netzer a câştigat şi premiul pentru cel mai bun scenariu, alături de Răzvan Rădulescu, tot pentru filmul „Poziţia copilului”.

La categoria cel mai bun regizor au mai fost nominalizaţi Tudor Cristian Jurgiu – „Câinele japonez”, Corneliu Porumboiu – „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, Igor Cobileanski – „La limita de jos a cerului” şi Marian Crişan – „Rocker”.

Anul trecut, premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Radu Jude, pentru filmul „Toată lumea din familia noastră”.

Nicolae Mărgineanu a primit premiul pentru întreaga activitate la gala Gopo 2014

Distincţia i-a fost înmânată lui Nicolae Mărgineanu de actorul Victor Rebengiuc. „Mulţumesc actorilor cu care am colaborat, pentru că ei sunt în faţă întotdeauna, şi membrilor echipelor de filmare care m-au ajutat”, a spus Nicolae Mărgineanu la primirea premiului.

Vlad Ivanov – cel mai bun actor în rol secundar la gala Gopo 2014

Vlad Ivanov a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru partitura din „Poziţia copilului”. „Le mulţumesc producătorilor şi regizorilor de film pentru că nu m-au şters din memoria afectivă şi din memoria telefonului”, a spus Vlad Ivanov la primirea premiului.

El a precizat că se bucură de succesul acestui film românesc, alături de producătorul Ada Solomon şi de regizorul Călin Peter Netzer, dar şi de toţi actorii din distribuţia acestei pelicule.

Ilinca Goia – cea mai bună actriţă în rol secundar la gala Gopo 2014

Ilinca Goia a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru partitura din „Poziţia copilului”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care are loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti.

Acesta este primul premiu Gopo din cariera Ilincăi Goia, aflată la prima nominalizare.

GOPO2014

Radu Beligan – Premiul pentru Întreagă Carieră

Radu Beligan, maestru al teatrului şi filmului românesc, a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a opta ediţie a galei Gopo. Distincţia i-a fost înmânată lui Radu Beligan de actorul Marius Manole

„După cum bine ştiţi am împlinit de curând 95 de ani, o vârstă la care – dacă o apucă – oamenii apreciază viaţa cu multă înţelepciune. Fiecare zi, fiecare rază de soare e un cadou ceresc. Iată de ce premiul pe care ilustrul festival Gopo mi-l acordă în această seară este un dar pe care Dumnezeu mi-l face prin intermediul dumneavoastră. Vă mulţumesc”, a declarat Radu Beligan la primirea premiului.

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc, precum Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Foto cu PREMIILE GOPO  – Adi Marineci

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).