Premiile Nobel 2012 debutează luni, 8 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-nobel-2012-debuteaza-luni-8-octombrie/

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 debutează luni cu decernarea celui pentru medicină, călugăriţa Maggie Gobran, militanta anti-burqa Sima Samar şi americanul Gene Sharp fiind creditaţi cu cele mai mari şanse la premiul pentru pace, iar Haruki Murakami fiind printre favoriţi la cel pentru literatură. Luni, în jurul orei 09.30 GMT, vor fi anunţaţi laureaţii premiului […]

Un articol de |8 octombrie 2012

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 debutează luni cu decernarea celui pentru medicină, călugăriţa Maggie Gobran, militanta anti-burqa Sima Samar şi americanul Gene Sharp fiind creditaţi cu cele mai mari şanse la premiul pentru pace, iar Haruki Murakami fiind printre favoriţi la cel pentru literatură.

Luni, în jurul orei 09.30 GMT, vor fi anunţaţi laureaţii premiului Nobel pentru medicină. Însă acest sezon nu este diferit faţă de cele din anii anteriori, premiile pentru literatură şi pace fiind cele care atrag cel mai mult atenţia.

În ceea ce priveşte pronosticurile şi speculaţiile care abundă anul acesta, „maica Teresa” a cartierelor sărace din Cairo, călugăriţa coptă Maggie Gobran, este favorită la premiul Nobel pentru pace pe site-ul de pariuri Unibet, cu o cotă de 6,5 la 1.

Circa 231 de candidaţi sunt în cursă pentru acest premiu – care va fi anunţat vineri -, pentru care anul acesta nu există un favorit detaşat.

Şeful Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, Kristian Berg Harpviken, care urmăreşte activitatea comitetului Nobel, publică în fiecare an o listă de posibili laureaţi.

Anul acesta, lista îi include pe Gene Sharp, un expert american al revoluţiei non-violente, ONG-ul rus de apărare a drepturilor omului Memorial şi fondatoarea sa Svetlana Gannushkina, publicaţia rusă independentă Ecoul din Moscova şi redactorul-şef al acesteia, Aleksei Venediktov.

Militanta afgană pentru drepturile omului, fostul ministru şi activista anti-burqa Sima Samar este, de asemenea, printre favoriţi, ca şi luptătorul pentru drepturile omului cubanez Oscar Elias Biscet.

În ceea ce priveşte premiul Nobel pentru literatură, pariurile merg înspre Asia. Chinezul Mo Yan şi japonezul Haruki Murakami îşi împart primul loc pe site-ul de pariuri Unibet.

La Stockholm, mai mulţi experţi sunt de părere că Academia suedeză, care decernează premiile, ar putea alege o femeie sau un autor nord-american.

Printre numele care circulă se numără romanciera canadiană Alice Munro, americanul Don DeLillo şi somalezul Nuruddin Farah.

„Putem să ne gândim la un autor din America de Nord, poate un bărbat, ca Don DeLillo şi Philip Roth”, a spus Elisabeth Grate, proprietar de editură.

Conform tradiţiei şi spre deosebire de celelalte premii, data decernării Nobelului pentru literatură va fi anunţată cu doar câteva zile înainte. De obicei este vorba de o zi de joi, deci, anul acesta, câştigătorul ar putea fi anunţat pe 11 octombrie.

În ceea ce priveşte premiul Nobel pentru medicină, mediile suedeze menţionează numele japonezului Shinya Yamanaka şi al britanicului John Gurdon – datorită cercetărilor lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

Premiul pentru fizică, ce va fi anunţat marţi, are anul acesta un parcurs interesant, după ce în iulie a fost descoperită o nouă particulă fundamentală care ar putea fi bosonul Higgs. Această descoperire majoră este considerată un „pretendent” major la premiul Nobel pentru fizică de anul acesta.

Numele laureaţilor premiului pentru chimie vor fi anunţate miercuri. Printre favoriţi se numără suedezul Svante Pääbo, fiul lui Sune Bergström, laureatul premiului Nobel pentru medicină din 1982, care ar putea fi recompensat pentru lucrările sale asupra ADN-ului omului de Neanderthal.

Premiul pentru economie, foarte adesea atribuit unui american, va fi ultimul anunţat, luni, 15 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Anul acesta, din cauza crizei economice, valoarea premiului, iniţial stabilită la 10 milioane de coroane suedeze, a fost redusă cu 20%.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Sursa: Mediafax

19
/11
/14

Cărţi scrise de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, dar şi volumul autobiografic al preşedintelui ales al României Klaus Iohannis se numără printre noutăţile editoriale de la Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură 2014.

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

19
/11
/14

O punere în scenă a unei piese de Brecht care rămâne fidelă poveștii și care totodată reușește să fie autentică și palpitantă pentru spectator este „Omul cel Bun din Seciuan" cu regia semnată de Andrei Șerban la Teatrul Bulandra din București.

19
/11
/14

Am văzut cărţi nefericite. Multe. Uitate, necitite, abandonate, batjocorite, cărţile trăiesc o dramă dacă ajung în mâna sau în apropierea cui nu trebuie.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Fidel misiunii sale de a descoperi și împărtăși publicului din România cele mai intrigante noutăți cinematografice, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF, 10-14 decembrie) dă startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, în cadrul căruia va prezenta patru filme din selecția prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

18
/11
/14

Dacă până acum ,,Love Building” era tabăra de reparat relaţii, de această dată lucrurile se complică şi pentru terapeuţi, care în frunte cu personajul interpretat de Dragoş Bucur experimentează diverse probleme de cuplu, alături de actriţa Adina Şteţcu, cea care din 26 decembrie îi este parteneră pe marele ecran în Alt Love Building.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

18
/11
/14

Pe cât sunt de frecvente expozițiile de grup în lumea artistică, pe atât sunt de rare cele omogene ca valoare și concepție, căci un astfel de proiect necesită ca un grup de artiști capabili să-și pună laolaltă viziunile personale în subordinea unei idei comune, iar rezultatul să fie unitar și din punct de vedere al formei.