Premiul Henkel pentru Artă merge pentru prima oară în Estonia: Marge Monko este marea câştigătoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-henkel-pentru-arta-merge-pentru-prima-oara-in-estonia-marge-monko-este-marea-castigatoare/

Artista Marge Monko din Estonia a câştigat Premiul Henkel pentru Artă 2012, care are o valoare totală de 35.000 de euro. Henkel Central Eastern Europe (CEE) a acordat pentru a unsprezecea oară Premiul Henkel pentru Artă, care include suma de 7.000 de euro şi două expoziţii individuale – ajungând astfel la o valoare totală de […]

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2012

Artista Marge Monko din Estonia a câştigat Premiul Henkel pentru Artă 2012, care are o valoare totală de 35.000 de euro.

Henkel Central Eastern Europe (CEE) a acordat pentru a unsprezecea oară Premiul Henkel pentru Artă, care include suma de 7.000 de euro şi două expoziţii individuale – ajungând astfel la o valoare totală de 35.000 de euro.

Etapa finală a competiţiei din 2012 a numărat 931 de înscrieri. Un juriu internaţional format din experţi din muzee, artişti şi curatori au decis să acorde premiul artistei Marge Monko, din Estonia, născută la Talin, în 1976.

„Prin această competiţie, Henkel doreşte să contribuie la procesul de integrare europeană şi la cunoaşterea culturală a regiunii Europei Centrale şi de Est. Ne bucurăm că artişti din peste 20 de ţări din Europa Centrală şi de Est au înscris peste 25.000 de opere de artă în cei 11 ani ai competiţiei”, a declarat Günter Thumser, preşedintele Henkel CEE, cu ocazia ceremoniei de premiere, ce a avut loc pe 30 octombrie într-una din locaţiile Muzeului Moderner Kunst Stiftung Ludwig (mumok) dinViena.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Henkel CEE a acordat şi Premiul pentru Tineri Artişti din Austria, în valoare de 2.000 de euro, lui Maureen Kaegi, care a impresionat juriul cu un portofoliu extins de lucrări folosind diferite tenici artistice.

Pentru a treia oară în istoria premiului, artiştii români – anul acesta Anca Benera şi Arnold Estefan – s-au numărat printre cei cinci finalişti ai competiţiei internaţionale. Cei doi artişti români au câştigat competiţia locală cu trei lucrări care au intrat apoi şi în faza de selecţie internaţională, la Viena – „Pacta sunt servanda”, performance şi video, „The equitable principle”, instalaţie mixed-media, şi „Matter&History”, foto-montaj şi print.

Henkel CEE organizează Henkel Art.Award. din anul 2002, în cooperare cu organizaţia KulturKontakt Austria, competiţia adresându-se tinerilor artişti din Centrul şşi Estul Europei. Din 2009, competiţia a câştigat un partener de calibru – mumok – cel care acum oferă câştigătorului oportunitatea de a-şi prezenta operele de artă într-o expoziţie individuală în cadrul muzeului din Viena.

Sursa: Mediafax

12
/12
/14

Campania CITESTE POVESTI! este inițiată de Editura ALL și realizată în colaborare cu agenția de publicitate NEXT Advertising şi Raluca Băraru. În încercarea de a repune în drepturi ora de lectură, ni se alătură părinți, profesori, experți în educație, jurnalişti și un guvern de poveste. Campania, al cărei slogan este Pentru o lume mai bună, citește-le copiilor povești!, are expunere outdoor, radio şi print.

12
/12
/14

Fotograful australian de peisaje Peter Lik a stabilit un record mondial după ce un colecţionar privat a plătit 6,5 milioane de dolari pentru o poză a artistului, reprezentând o imagine a canionului Antelope din Arizona, în Statele Unite ale Americii.

11
/12
/14

La 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, ICON production lansează pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare românești din toate timpurile, "Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu" de Andrei Ujică, „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”, după cum titra publicația „Washington Post”.

11
/12
/14

Crăciunul nu este parcă întreg până în momentul în care atmosfera creată de bradul împodobit şi de mirosul de cozonaci nu este completată de colinde. Ca în fiecare an, la Sala Radio, mai multe evenimente speciale, concepute în jurul tradiţiilor sărbătorilor de iarnă, oferă publicului bucureştean ocazia de a intra în povestea Crăciunului într-un mod deosebit.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.

11
/12
/14

Invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de vineri, 12 decembrie, este actriţa Oana Pellea. Realizatoarea Marina Constantinescu spune despre Oana Pellea că face parte din întâlnirile vieţii ei. Aceasta ediţie Nocture este despre popasurile importante ale vieţii, despre oamenii pe care îi porţi cu tine chiar şi când aceştia nu mai sunt, despre amintiri. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

11
/12
/14

Platforma docuart.ro, pe care puteți vedea filme documentar românești, are o nouă interfață, meniu în limba engleză, secțiuni noi și dă posibilitatea fiecărui navigator să poată accesa site-ul de pe orice tip de device. Proiectul “Platforma Docuart” a fost dezvoltat pe o perioadă de 5 luni, iulie - noiembrie 2014.

11
/12
/14

Artiștii vizuali Daniel Loagăr și Andrei Cornea (atelier Wood Be Nice) deschid vineri, 12 decembrie, de la ora 19.30 o nouă expoziție compusă din 20 de lucrări realizate prin tehnici care variază de la colaj clasic, grafică la transfer de imagine pe OSB și pe ziar. Expoziția este un strigăt de bucurie a celui care descoperă că este pe drumul bun și surprinde momentul ieșirii din cristalidă și a asumării sinelui.

10
/12
/14

„Cel mai frumos roman din lume", după Larry Tremblay, se joacă luni, 15 decembrie, de la ora 19:00, la Teatrul unteatru. Cu o notă aparte de mistic, spectacolul este o invitație pentru fiecare spectator de a descoperi lumea fermecată a lui Gabi, o adolescentă pasionată de literatură și de scris.

10
/12
/14

Se poate întâmpla să fim convinși că știm semnificația unui cuvânt și să aflăm, surprinși, că eram în eroare. Până să cunoaștem sensul corect, cu siguranță am căzut în capcanele pleonasmelor.