Preşedintele desemnat al CNA, despre demisia lui Mălaimare: A dorit să ne protejeze
https://www.ziarulmetropolis.ro/presedintele-desemnat-al-cna-despre-demisia-lui-malaimare-a-dorit-sa-ne-protejeze/

Laura Georgescu, desemnată preşedinte al CNA, dar încă nevalidată de Parlament, a confirmat, marţi seară, faptul că Mihai Mălaimare şi-a depus demisia din CNA în 11 ianuarie, precizând că, prin acest gest, Mălaimare a dorit să îi „protejeze” pe ceilalţi membri ai Consiliului. Mihai Mălaimare şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Laura Georgescu, desemnată preşedinte al CNA, dar încă nevalidată de Parlament, a confirmat, marţi seară, faptul că Mihai Mălaimare şi-a depus demisia din CNA în 11 ianuarie, precizând că, prin acest gest, Mălaimare a dorit să îi „protejeze” pe ceilalţi membri ai Consiliului.

Mihai Mălaimare şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a iniţiat o cercetare în ceea ce îl priveşte, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcţia de membru al CNA şi cea de manager al Teatrului Masca din Capitală, potrivit unui comunicat remis, marţi, în jurul prânzului, agenţiei MEDIAFAX, de către societatea de avocaţi „Constantinof şi Asociaţii”, care îl reprezintă pe Mălaimare.

În cursul zilei, niciunul dintre membrii CNA – nici preşedintele Consiliului, Laura Georgescu – nu a precizat dacă Mihai Mălaimare şi-a depus demisia oficial şi când a fost înregistrat documentul la CNA. În jurul orei 18.00, Laura Georgescu a confirmat, într-o declaraţie acordată jurnaliştilor prezenţi la sediul CNA, faptul că Mihai Mălaimare şi-a depus demisia în data de 11 ianuarie.

„Ştirea a venit urmare a comunicatului dat de casa de avocaţi care îl reprezintă pe Mihai Mălaimare. Demisia este un act de voinţă unilateral. Mihai Mălaimare, care mi-e prieten de ani de zile, şi-a depus demisia, dar şocat de ce a văzut la prima noastră conferinţă publică de joi (10 ianuarie, n.r.), ca să ne protejeze. Asta a fost înţelegerea şi noi am aşteptat atitudinea lui fiindcă este problema lui”, a spus Laura Georgescu.

Întrebată de ce spune că Mihai Mălaimare a fost „şocat” de prima conferinţă publică a noului CNA, Laura Georgescu a spus: „Asta face parte dintr-o discuţie pe care am purtat-o cu Mihai Mălaimare. Niciodată nu o veţi şti de la mine”.

Laura Georgescu nu a dorit să facă alte comentarii referitoare la demisia lui Mihai Mălaimare din CNA.

Pe de altă parte, unii dintre membrii CNA care au dorit să discute cu presa pe acest subiect au spus că au aflat de demisia lui Mihai Mălaimare din presă.

„Am aflat şi eu ca şi dumneavoastră din presă”, a spus Răsvan Popescu, membru al CNA şi fost preşedinte al Consiliului.

Şi Viorel-Vasile Buda, actualul vicepreşedinte al CNA, a spus că nu ştia că Mihai Mălaimare şi-a dat demisia. „Am auzit în schimb de la colegi că şi-ar fi dat-o, dar nu am primit-o. Nu o am (…) Evident că e un act unilateral şi trebuie să luăm act de el”, a spus Buda.

Şi Valentin-Alexandru Jucan, un alt membru al CNA, a spus că a aflat din presă că Mihai Mălaimare şi-a dat demisia. „Îmi pare rău. Am citit că e vorba de ceva incompatibilitate (…) Îmi pare foarte rău, chiar era un om în care puteai găsi întotdeauna echilibru”, a spus Jucan.

Mihai Mălaimare a fost validat ca membru titular al CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatul său ar fi trebuit să expire în 2014. Mihai Mălaimare a fost propus ca membru al CNA de Guvernul de la momentul respectiv, condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Parlamentul nu a numit însă şi un membru supleant al lui Mihai Mălaimare în CNA, care ar putea să îi ia locul acestuia după demisia sa. Pe de altă parte, fiind numit de Guvern ca membru titular al CNA, tot Executivul ar trebui să fie instituţia care va propune un membru titular în Consiliu în locul lui Mălaimare.

Mihai Mălaimare este regizor, iniţiator şi director al Teatrului Masca din Bucureşti din 1990, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul CNA.

Mihai Mălaimare a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că demisia sa este una „de onoare”, precizând că are un document de la Parlament potrivit căruia poate ocupa în acelaşi timp funcţia de membru CNA şi cea de director al Teatrului Masca.

„Eu am cerut un punct de vedere al Comisiei Juridice a Parlamentului, care mi-a remis o scrisoare prin care se spune că situaţia mea trebuie judecată ţinând cont şi de Legea 161 (din 2003, n.r.), care este legea incompatibilităţilor, lege în care se prevede clar că secretarii de stat şi membrii CNA pot îndeplini funcţii din domeniul artistic. Deci lucrurile erau limpezi. Pe de altă parte, eu, în declaraţiile mele de interese, am scris mereu că sunt directorul Teatrului Masca. Eu nu am făcut un secret din chestiunea asta. Că ANI se trezeşte după 4 ani (de când a fost numit Mălaimare membru al CNA, n.r.) să se pregătească să mă declare incompatibil îmi sună foarte straniu”, a spus Mihai Mălaimare.

Mălaimare a mai spus că a decis să demisioneze din CNA, deşi ANI încă nu l-a declarat incompatibil cu funcţia ocupată în Consiliu.

„În lumea mea, oamenii, prietenii şi cei cu care m-am sfătuit mi-au spus «Nu demisiona, pentru că nu e o cutumă demisia, pentru că cercetarea ANI va continua». Problema mea este însă de alt ordin. Eu consider că statul de drept are instituţii care au dreptul să facă afirmaţii. ANI este o instituţie a statului de drept român, atât cât este el şi, dacă o instituţie abilitată a statului de drept face astfel de afirmaţii, eu, demnitar, sunt obligat să demisionez. Pe de altă parte, nu vreau să arunc niciun fel de suspiciune, de umbră asupra instituţiei la care am funcţionat şi nici asupra instituţiei care m-a trimis acolo, recte Guvernul României. Deci este o problemă personală a mea şi a statului de drept din România”, a spus Mihai Mălaimare.

El a precizat că, în situaţia în care ANI va da o decizie referitoare la o eventuală incompatibilitate a sa, o va contesta în instanţă.

„În secunda în care ANI va remite raportul său, dacă va remite – eu mă întâlnesc zilele următoare cu ei -, dacă va remite şi nu va lua în considerare hârtia pe care o am (de la Parlament, n.r.) şi punctul meu de vedere, atunci voi merge în instanţă. Îmi voi apăra drepturile ca orice cetăţean şi mă voi supune deciziei instanţei. Adică, dacă voi avea câştig de cauză, atunci ANI trebuie să se aştepte că va plăti. Îi voi intenta un proces prin care îi voi cere daune mari. Dacă eu voi pierde, atunci cariera mea s-a încheiat, cariera mea de român. Pentru că, în conformitate cu Legea ANI, dacă eu pierd, mă dau afară şi de la teatru, deci nu mai am voie să fiu trei ani demnitar. Un proces poate să dureze doi-trei ani. Eu am 62 de ani, plus încă doi ani (cât ar dura procesul, n.r.), plus încă trei în care nu aş avea voie să practic meseria asta în România, sunt 60 şi ceva de ani în care mă voi fi săturat de viaţă”, a afirmat Mihai Mălaimare.

El a precizat că nu îşi explică de ce ANI s-a sesizat în cazul său după o perioadă de 4 ani de la numirea sa în funcţia de membru al CNA.

„Abia acum m-au informat. Am sentimentul că este urmare a unei delaţiuni. Am doar sentimentul, nu am nicio dovadă şi atunci vă comunic un sentiment, dar nu pot să fac o afirmaţie. Pe de altă parte, ANI a încălcat legea, adică mi-a trimis scrisori ordinare, când ei trebuie să trimită scrisori recomandate cu obligaţia de a răspunde. Ce să mai discutăm? Dar asta este, mă încăpăţânez să cred că suntem într-un stat de drept şi că astea sunt erori regretabile, dar posibile”, a explicat Mihai Mălaimare.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat, în 10 ianuarie 2013, o conferinţă de presă, pentru a „se prezenta” publicului, în noua formulă, care cuprinde patru noi membri: Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda şi Florin Gabrea. Cu toate acestea, Florin Gabrea nu a participat la conferinţa de presă, nefiind precizat motivul absenţei sale.

Întrebată în respectiva conferinţă dacă consideră că este în vreun fel incompatibilă cu noua funcţie de preşedinte al CNA, asimilată celei de ministru, având în vedere că, potrivit propriei declaraţii de avere, (publicată la momentul respectiv doar pe site-ul Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului României, între timp a fost publicată şi pe site-ul CNA, n.r.) soţul său, Marius Georgescu, este angajat al Televiziunii Române, Laura Georgescu a răspuns: „Da, recunosc «delictul» (exprimare ironică, n.r.) de a fi soţia unui editor la programul de ştiri al Televiziunii Publice. Pornim într-un parteneriat firesc, cu mici dubii. Orice relaţie credeţi-mă funcţionează până la jumatea drumului. Eu vin până la jumatea drumului în faţa dumneavoastră şi aştept reciprocitate. Cum ar putea un editor care redactează ştiri să fie în conflict de interese cu funcţia asimilată rangului de ministru, dar plătită sub salariul meu de consilier superior al Guvernului României de zece ani, să vină în contradicţie cu deciziile unui organism colectiv, care înseamnă 11 membri şi primele 4 instituţii reprezentate aici”.

Pe de altă parte, în cadrul CNA nu a mai existat o astfel de situaţie, ca soţul sau soţia unui membru al CNA, desemnat preşedinte, să fie angajat al vreunei televiziuni.

 

Sursa: Mediafax

08
/12
/13

În decembrie 1987, Constantin Fugaşin reuşea să-l convingă pe Ştefan Iordache să acorde un interviu pentru revista „Teatrul“. O adevărată performanţă, pentru că actorul era foarte zgârcit la vorbă cu gazetarii. Ceea ce a urmat este antologic.

08
/12
/13

Actorii Laura Ilinca și Istvan Teglas vor susține un spectacol-lectură în scopul strângerii a 100 de cozonaci pentru bătrânii aflați în spitale în cadrul evenimentului caritabil numit „Cozonacul cu teatru”, care va avea loc duminică, 15 decembrie, de la ora 15.00, în cafeneaua din Centrul Vechi, La Mine-n Copac (Pasajul Șelari).

08
/12
/13

I-am invitat pe spectatori să ne trimită povestiri care să conţină experienţele lor culturale de la Teatrul Metropolis. Am primit pe adresa redacţiei 28 de povestiri. Patru dintre ele vor fi publicate în Ziarul Metropolis şi vor primi invitaţii la „Lecţia de violoncel“, cu Radu Beligan.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.

08
/12
/13

La aniversarea primului an al Teatrului de Artă Bucureşti, publicul va avea parte de o surpriză de proporţii: Alexandru Maftei, cunoscutul regizor al filmelor „Domnişoara Christina” şi „Bună, ce faci?”, debutează în teatru cu regia primului său spectacol: „6 din 49”, de Spiró Győrgy.

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

07
/12
/13

În 1986 murea Alexandru Giugaru, unul dintre cei mai populari actori români. Rămas celebru pentru rolurile sale comice, el credea că realismul înseamnă totul în artă și că trebuie să fie din toate punctele de vedere acela pe care-l joacă „și nimic altceva”.

06
/12
/13

Duminică, 8 decembrie, de la ora 20.00, Jazzappella va cânta în cafeneaua Schengen (str. Calea Victoriei nr. 21-23), în cadrul celui mai nou proiect de televiziune al Naşul TV: Muzică liberă - Live din Schengen.