Aplauze pentru poet… pe scenă, în inima Parisului: actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare duc magia poeziei românești la Palatul Béhague
https://www.ziarulmetropolis.ro/aplauze-pentru-poet-pe-scena-in-inima-parisului-actorii-emilia-popescu-si-mihai-malaimare-duc-magia-poeziei-romanesti-la-palatul-behague/

Spectacolul Aplauze pentru poet… pe scenă, cu actorii Emilia Popescu şi Mihai Mălaimare va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 19:00, la Palatul Béhague – unul dintre cele mai frumoase palate ale Parisului – şi este dedicat Zilei Culturii Naţionale.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2024

Cei doi mari actori vor recita pe scenă, în limba română și limba franceză, poezii de Eminescu, Arghezi, Coșbuc, Topârceanu, Blaga, Sorescu și alți poeți clasici și moderni, în ambianța muzicală creată special de Cătălin Răducanu la pian și Ioana Tudor la vioară.

Spectacolul este completat de proiecții cu actori reper– Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac, Ştefan Bănică, Alexandru Repan, Maia Morgenstern şi, într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru. Ei vor recita din Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, George Topârceanu, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Va fi un experiment inedit și sinergic: poezie recitată pe scenă completată de înregistrări video și muzică interpretată la pian și vioară.

După evenimente care s-au bucurat de mare succes în România, Ungaria şi Republica Moldova, organizatorii și-au propus să ducă spectacolul peste hotare, în comunitățile românești. Cu un puternic rol educativ, poezia ajunge astfel mai aproape de oameni, în interpretarea unor actori celebri, nume de rezonanță pentru toţi românii, chiar dacă au plecat de ani de zile din țară. Prin urmare, Aplauze pentru poet… pe scenă se transformă în Aplauze pentru poet pe scenă…pretutindeni.

Ideea de a aduce în ţările cu puternice comunităţi de români un program dedicat poeziei s-a născut din dorința de promovare și restituire și, în același timp, de valorizare a acestei arte în prezentări de excepție.  Iniţiat în 2021, Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet este un proiect inedit, de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne, pentru publicul autohton, dar şi internaţional şi poate fi accesat online la adresele aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro sau ahandforthepoet.thecultureclub.ro.

Spectacolul a fost realizat după o idee de Ovidiu Miculescu, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul JTI.

JTI este printre primele companii multinaționale care au investit local încă din 1993, fiind recunoscută pentru susținerea celor mai importante evenimente și instituții culturale din România: FITS, TIFF, Filarmonica „George Enescu”, Muzeul Brukenthal, SoNoRo. JTI susține, de asemenea, Turnee de poveste – turnee de muzică clasică în orașe mici, Aplauze pentru poet și COOLsound.ro on line despre scena independentă românească, fiind și sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.

Întâlnirile JTI, devenite un brand cultural național pentru dansul contemporan, aniversează în 2024 un sfert de veac, ”dând consistență vieții noastre artistice”. JTI a fost premiată de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. Compania sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuța de Ceai din Muzeul Național de Artă și Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universității Româno-Americane.

Organizator: Ambasada României în Republica Franceză

Producător: The Culture Club

Cu sprijinul: JTI

Parteneri principali: Pro Contemporania, Institutul Cultural Român

Parteneri culturali şi media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, Mediatrust, Liternet, RFI România, Cronicari digitali, demilioane.ro, Agenția de carte, Universitatea Naţională de Muzică, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.