Prezentarea volumului „Robul succesului. Viața politică a lui Victor Eftimiu sub șase constituții”, Humanitas 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/prezentarea-volumului-robul-succesului-viata-politica-a-lui-victor-eftimiu-sub-sase-constitutii-humanitas-2022/

În foaierul Sălii PICTURA a TNB, va avea loc joi, 9 iunie 2022, începând cu ora 19.00, în prezenţa autorului, va avea loc rezentarea volumului „Robul succesului. Viaţa politică a lui Victor Eftimiu sub şase constituţii”, Humanitas 2022, semnat de Prof. Univ. Dr. CRISTIAN PREDA

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2022

Data și locul evenimentului nu au fost alese întâmplător: în aceeași seară, la Sala Pictura a TNB, se joacă de la ora 20.00, piesa lui Victor Eftimiu, OMUL CARE A VĂZUT MOARTEA. Publicul care va viziona spectacolul va putea participa și la prezentarea, în prezența autorului, a acestei cărți „plină de date, informații și intuiții, de răsturnări de situații, portrete de epocă și de oglinzi îndreptate către prezent (care) cucerește de la primele pagini, invitând la o nouă reflecție despre duplicitățile și metamorfozele succesului în literatură și în politică”- după cum o definește scriitoarea Tatiana Niculescu/*/ în recomandarea de pe coperta IV a volumului.

Iulia Popovici, Ioan Stanomir și Radu Vancu /*/ vor susține evenimentul, moderat de Ovidiu Nahoi, redactorul șef al Radio France International România, iar cunoscutul actor al Teatrului Național I. L. Caragiale, Marius Bodochi, îl va ilustra cu lectura unui fragment din Spovedaniile lui Victor Eftimiu.

Dacă ne aplecăm asupra biografiei lui Victor Eftimiu, care „a avut nu doar o operă vastă, ci și o viață fabuloasă”, cum demonstrează Cristian Preda, aflăm că dramaturgul, poetul, prozatorul, gazetarul despre care se vorbește, a fost – în trei rânduri (1920-1922, ianuarie-iulie 1930 și 1944-1945) și director al Teatrului Național, pe care l-a condus cu har, lăsând în urma sa o serie de realizări, dintre care, unele, stau mărturie și azi: busturile și tablourile unor mari dramaturgi și actori, executate de artiști de seamă ai vremii, publicația „Revista Teatrului Național”, colecția ”Biblioteca Teatrului Național”.

Era deci firesc ca Teatrul Național I.L.Caragiale să fie onorat să găzduiască într-unul din cele mai frumoase spații ale sale, Foaierul Sălii Pictura, lansarea unei cărți care reconstituie, din multiple unghiuri, biografia politico-intelectuală a unei mari personalități a culturii române, aducând „în fața cititorilor o Românie trecută prin două războaie mondiale, șase Constituții, patru regi, două republici – populară și socialistă, și un regim totalitar de sorginte sovietică. Istoria carierei minuțios construite a lui Victor Eftimiu este deopotrivă istoria instituțiilor, a mentalităților și a breslei scriitorilor pe parcursul a peste 70 de ani” (cf. Tatiana Niculescu).

03
/01
/14

"Istoria iubirii", de Simon May, cărţi de Orhan Pamuk, Norman Manea şi Julian Barnes, bestselleruri internaţionale, volume de medicină şi despre fotografie sunt doar câteva dintre cărţile lui 2014 - noutăţile editoriale de care cititorii români se vor bucura în acest an.

01
/01
/14

Poetul Traian T. Coşovei a murit miercuri dimineaţă, la ora 9.30, la Spitalul Carol Davila din Capitală, la vârsta de 59 de ani, din cauza unor probleme medicale, a declarat pentru Mediafax Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

24
/12
/13

Volumele "Între acte", de Radu Beligan, "Exerciţii de echilibru", de Tudor Chirilă, şi "Uibesc", cartea de poezii a poetului anonim Iv cel Naiv, se numără printre cele mai vandute carti în 2013.

24
/12
/13

“De ce este România altfel”, de Lucian Boia, “Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu, “Parabolele lui Iisus”, de Andrei Pleşu, şi “Fii demn”, de Dan Puric, se numără printre cele mai furate carti din librăriile din România, în acest an.

17
/12
/13

Editura Curtea Veche îşi aşteaptă cititorii la Salonul de Carte Bookfest de Craciun (13 - 23 decembrie), organizat la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, cu titluri noi, reduceri între 15 şi 65% şi lansări speciale de carte, în prezenţa autorilor.

16
/12
/13

“La noi, când vine iarna“, romanul cunoscutului actor Mircea Diaconu, va fi lansat marți, 17 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Bastilia din București. Romanul a apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom și în ediție digitală.

16
/12
/13

„Din vorbă-n vorbă” - 23 de ani de întrebări şi răspunsuri, cea mai recentă carte a lui Andrei Pleşu, apărută la editura Humanitas, va fi lansată, marţi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală.

11
/12
/13

Vineri, 13 decembrie 2013, Editura Casa Radio vă invită la Café Cărtureşti Verona la o nouă întâlnire cu Cartea vorbită a lui Nichita Stanescu (30 martie 1933–13 decembrie 1983), ajunsă azi, datorită celor care îi iubesc necondiţionat poezia şi nu se pot sătura să-l reasculte citind-o, la a cincea ediţie.