Prezențe românești la cel mai important festival de scurtmetraje din Danemarca
https://www.ziarulmetropolis.ro/prezente-romanesti-la-cel-mai-important-festival-de-scurtmetraje-din-danemarca/

Regizorii Mihai Dragolea şi Anghel Damian participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Stockholm, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Odense, Danemarca, desfăşurat în perioada 24-30 august.

Un articol de Liliana Matei|24 august 2020

Scurtmetrajele Totul pentru Riana/ Everything for Riana, (2020), regia Mihai Dragolea, și Celed/ Minion (2019), regia Anghel Damian, au fost selectate dintr-o listă de 2945 de scurtmetraje și, împreună cu alte 129 filme, vor concura pentru premiile oferite de festival, câștigătorul având șansa să intre în competiția Premiilor Academiei Americane de Film. Cei doi regizori români vor participa la sesiuni de Q&A.

Ediția din acest an, care presupune măsuri suplimentare de siguranță, va avea evenimente şi proiecţii în sălile de cinema, dar va include și o variantă online, toate filmele selectate putând fi vizionate pe teritoriul danez, pe platforma pusă la dispoziție de festival. La ceremonia de deschidere din 24 august va fi prezent și Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Frederik al Regatului Danemarcei.

Scurtmetrajul Totul pentru Riana va concura la categoria Documentare și va fi difuzat pe 24 și 27 august. Filmul urmărește povestea Amaliei, o tânără mamă care luptă pentru viața fiicei sale nou-născute, Riana, într-un spital din București, în timp ce tatăl, Kalo, a plecat în Italia pentru a câștiga bani rapid pentru familie.

Scurtmetrajul Celed va concura la categoriile Tineri și în Competiția Principală, fiind proiectat în cadrul festivalului, în perioada 25-29 august. Filmul scris și regizat de Anghel Damian surprinde momente din viața unui băiat de 7 ani, ajutor de cioban, nevoit să se maturizeze și să suporte viața la stână pentru a supraviețui.

Înființat în anul 1975, Festivalul Internațional de Film de la Odense este cel mai vechi și cel mai cunoscut festival de scurtmetraj din Danemarca, și unul dintre cele mai importante festivaluri de film din spațiul scandinav, având la ediția de anul trecut un public de 35000 de spectatori.

Parteneriatul cu Festivalul Internațional de Film de la Odense este unul cu tradiție, ICR Stockholm sprijinind pentru a patra oară, din 2015, prezențele românești din cadrul festivalului.

Mihai Gavril Dragolea (n. 1989) este regizor de film documentar și asistent la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A realizat documentare de scurt, mediu și lungmetraj care au fost difuzate la unele dintre cele mai importante festivaluri din Europa (Jihlava IDFF, TIFF, Odense IFF). Documentarele sale se concentrează pe lumea marginalilor și a celor care nu sunt reprezentați în mass-media, încercând să aducă spectatorului o versiune nouă asupra realității.Printre filmele sale se numără: Roboțelul de Aur, 2015, produs de Vagabond Film; PhoeniXXX, 2017, produs de Vagabond Film; O lună din viața lor, 2017, produs de dela0.ro și Totul pentru Riana, 2020, produs de Vagabond Film și deFilm.

Anghel Damian (n.1991) este actor, scenarist și regizor. A debutat ca actor în scurtmetraje, cărora le-au urmat colaborarea din serialul TV Îngeri pierduți și lungmetrajul Roxanne, 2013, regizat de Vali Hotea, în care a avut un rol secundar. A fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor de comedie la Gala teatrală HOP, în 2013. Din 2014, a început să scrie scenarii de teatru și film, prima producție de lungmetraj după scenariul său fiind animația Călătoria fantastică a Maronei, 2019, regia Anca Damian. Din 2017 este actor al Teatrului de Comedie din București. Primul său scurtmetraj, Michelangelo, a avut premiera în 2018 la TIFF, unde a câștigat Premiul Special al Juriului. Celed este cel de-al doilea scurtmetraj regizat de el, realizat cu sprijinul unei burse „Lucian Pintilie“, distins cu Premiul Special al Juriului la TIFF. Din 2019, Anghel Damian este principalul scenarist al serialului pentru televiziune Vlad.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.