Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” – 64 de producții din 27 de țări
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-editie-bucharest-international-dance-film-festival-64-de-productii-din-27-de-tari/

Prima ediţie “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care îşi propune să promoveze producţiile cinematografice dedicate dansului şi artei coregrafice. 64 de producţii din 27 de ţări incluse în Competiţia Oficială, documentare de scurt şi lungmetraj, selecţia celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum şi un workshop de creaţie dedicat pasionaţilor de dans. Proiecţiile se vor desfăşura la Cinemateca Union.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2015

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) debutează vineri, 6 noiembrie, ora 20:00, cu documentarului Sacres. Bazată pe opera Ritualul primăverii a lui Igor Stravinsky, producția franceză regizată de Etienne Aussel și Valerie Gabail explorează teritoriile ritualurilor și adună laolaltă perspectivele a cinci coregrafi contemporani (Jean-Claude Gallotta, Angelin Preljocaj, Sasha Waltz, David Wampach și Olivier Dubois).

Documentarul urmărește dansatorii în explorarea imaginilor primitive care le alimentează creativitatea, precum și maniera în care construiesc Tema Ritualului. Sacres este o reflecție ficțională și fantastică la granița dintre ritual și reprezentările sale.Dance Film Festival

Competiția Oficială include 54 de producții din 23 de țări și este programată sâmbătă, 7 noiembrie.

Scurtmetrajele selecționate de coregrafa Simona Deaconescu sunt structurate în trei calupuri. acțiune și [RE]acțiune este o colecție de filme în care mișcarea corpului și a camerei de filmat se completează pentru a întrupa povești despre amintiri pierdute, valori morale și sexualitate. Mix Media este un colaj de povești care orbitează în jurul experimentului și sincretismului: animație, desen, modă, tehnologie.

Ultimul calup de scurtmetraje – [în] corp și [în] afara corpului – explorează conceptul de spațiu, înțeles ca un loc în care trăim, un punct de întâlnire virtual, o metaforă sau un declanșator psihologic. Selecția oficială începe sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 14:00 la Cinemateca Union.

Programul zilei de 8 noiembrie este dedicat retrospectivei “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și celor 3 documentare de scurtmetraj (Sidi Larbi Cherkaoui, Backward Glace și Living Room Dances*Kitchen Stories).

Ceremonia de Decernare a Premiilor Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) are loc duminică, 8 noiembrie, de la ora 19 :30 și este urmată de proiecția documentarului de lungmetraj Behind the Scenes (Fragile) semnat de coregraful Cosmin Manolescu și Tatiana Cucureanu.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural „EȘTI BUCUREȘTI”, prin ARCUB și Primăria Municipiului București. Un proiect cultural realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Foto: Bucharest International Dance Film Festival– bidff.ro

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.