Prima femeie dar şi primul autor britanic care câştigă de două ori Man Booker Prize este Hilary Mantel
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-femeie-dar-si-primul-autor-britanic-care-castiga-de-doua-ori-man-booker-prize-este-hilary-mantel/

Romanciera Hilary Mantel a făcut istorie, marţi, când a câştigat pentru a doua oară în carieră Man Booker Prize, devenind astfel prima femeie şi primul autor britanic care câştigă de două ori acest premiu literar prestigios. Hilary Mantel, în vârstă de 60 de ani, a fost premiată pentru romanul „Bring up the Bodies”, al doilea […]

Un articol de |17 octombrie 2012

Romanciera Hilary Mantel a făcut istorie, marţi, când a câştigat pentru a doua oară în carieră Man Booker Prize, devenind astfel prima femeie şi primul autor britanic care câştigă de două ori acest premiu literar prestigios.

Hilary Mantel, în vârstă de 60 de ani, a fost premiată pentru romanul „Bring up the Bodies”, al doilea volum din trilogia ei consacrată lui Thomas Cromwell. Scriitoarea britanică a câştigat Man Booker Prize şi în 2009, cu „Wolf Hall”, primul volum din această trilogie dedicată consilierului regelui Henric al VIII-lea.
 
„Ei bine, nu ştiu ce să mai zic. Aştepţi vreme de 20 de ani să câştigi un Booker Prize şi, apoi, două astfel de premii vin dintr-o dată peste tine”, a declarat romanciera britanică, cu ocazia ceremoniei de înmânare a premiului, organizată marţi seară, la complexul cultural Guildhall din Londra.

Doar alţi doi autori au câştigat în trecut de două ori premiul Man Booker: australianul Peter Carey, în 1988 şi 2001, şi sud-africanul John Maxwell Coetzee, în 1983 şi 1999.

„Bring up the Bodies” este o ficţiune care se desfăşoară în 1535, atunci când Anne Boleyn, a doua soţie a regelui Henric al VIII-lea, nu reuşeşte să îi ofere acestuia un fiu. „Scriind, m-am simţit cuprinsă de acea ambianţă otrăvită, tensionată, de la curte. M-am simţit în pericol”, spune Hilary Mantel, referindu-se la atmosfera „nocivă” de la curtea regală britanică din acea epocă, când două dintre soţiile regelui britanic au fost executate.

Peter Stothard, preşedintele juriului, a considerat că romanul lui Mantel premiat de această dată „îl depăşeşte cu mult pe primul” din trilogie, premiat la rândul său în 2009. „Această dublă recompensă este cât se poate de meritată”, a spus el, estimând că Hilary Mantel a „reinventat regulile în domeniul ficţiunilor istorice” odată cu publicarea romanului „Bring up the Bodies”.

Ceilalţi cinci finalişti din acest an pentru Man Booker Prize au fost poetul indian Jeet Thayil, selectat pentru volumul „Narcopolis”, autorul malaysian Tan Twan Eng, pentru volumul „The Garden of Evening Mists”, şi trei autori britanici: Alison Moore, pentru „The Lighthouse”, Deborah Levy, pentru „Swimming Home”, şi Will Self, pentru „Umbrella”. De fapt, Will Self era considerat cel mai serios concurent pentru Hilary Mantel pentru obţinerea premiului Man Booker din acest an.

În 2011, Man Booker Prize i-a revenit scriitorului Julian Barnes, pentru romanul „The Sense of an Ending”.

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman de ficţiune scris în limba engleză, publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline (62.000 euro), dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.

 

Sursa: Mediafax

11
/02
/15

Duminică, 8 februarie, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional, criticul de artă Adina Nanu a susținut „Pledoarie pentru pălărie”- o conferință despre funcția și rostul pălăriei, de-a lungul epocilor.

11
/02
/15

... spunea Lucian Blaga în poezia „Izvorul nopţii“. Se întâmplă însă ca unii „îndrăgostiţi“ - mai puţin de gramatică - să-şi exprime sentimentele faţă de persoana adorată prin apelativul „Frumoas-o“ transcris într-un sms debordând de siropeli sau într-un comentariu la o poză de pe Facebook.

11
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, are premiera mondială astăzi.Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locația principală al celui mai important festival internațional de film al începutului de an.

11
/02
/15

Frank DiLeo, un fost manager al lui Michael Jackson, ar fi spus că starul pop a fost ţinta unui asasinat al mafiei, în anii 1980, pe care el a reuşit să îl împiedice, potrivit unei biografii a lui DiLeo realizate de fostul său partener de afaceri, Mark Lamica,

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

10
/02
/15

Pe 14 februarie, sărbătorim iubirea la Teatrul de pe Lipscani, cu spectacolul „Noi. Nouă. Ne. Ni. Studii despre iubire”, la ora 19.00, în regia lui Chris Simion, prezentat în premieră, cu o distribuţie tânără şi dinamică, formată din actriţa Carla-Maria Teaha şi dansatorii Irina Strungăreanu şi Denis Bolborea.

10
/02
/15

Rândurile care urmează spun povestea oraşului pe care l-am părăsit în vara anului 2009 doar pentru a-l regăsi în iarna anului 2015.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

10
/02
/15

Zilele trecute s-au decernat premiile Grammy, probabil cele mai importante premii ale industriei discografice mondiale, în orice caz, cele mai importante de pe teritoriul nord-american.