Primo, un monolog inspirat de cartea lui Primo Levi „Mai este oare acesta un om?”, la Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/primo-un-monolog-inspirat-de-cartea-lui-primo-levi-mai-este-oare-acesta-un-om-la-odeon/

Compania Donati & Olsen (Roma, Italia), cu sprijinul Institutului Italian de Cultură prezintă joi, 5 noiembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Odeon, pectacolul PRIMO, un monolog teatral inspirat de cartea lui Primo Levi „Mai este oare acesta un om?”. Spectacol prezentat în limba italiană cu supratitrare în limba română

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2015

Uneori se supraviețuiește pentru a putea povesti mai departe. Primo Levi a supraviețuit pentru a povesti. Spectacolul „Primo” dă glas mărturiei sale, pentru că trecutul nu poate fi, și, mai ales, nu trebuie uitat.

Povestea începe pe 13 decembrie 1943, când Primo Levi este arestat de miliția fascistă și apoi deportat în lagărul Buna-Monowitz, de lângă Auschwitz, unde supraviețuiește până la eliberarea acestuia din 27 ianuarie 1945.

Teribila realitate a mărturiei sale este reprezentată, evitând tonurile patetice sau de compătimire, sub diferite aspecte ce merg Primode la stupoare, la simplitate, și, lucru extrem de anevoios, până la ușurință. Este mijlocul prin care spectatorul este „contagiat” din punct de vedere emoțional de acea rușine „pe care cel drept o încearcă în fața vinei pentru faptele comise de către alții”.

A supraviețui unei boli grave, unui sechestru, torturii, sclaviei, războiului, traversării deșertului și apoi a Mediteranei…Cu ce speranțe? Cu ce scop?

Pentru a înțelege cum a fost posibil.

PRIMO – INFO

Cu: Jacob Olesen

Adaptarea: Giovanni Calò și Jacob Olesen

Regia: Giovanni Calò

Traducerea în limba română: Doina Condrea Derer

Adaptarea: Eva Simon

Preţul biletelor: 21,20 lei; 12,72 lei

Foto: Primo – Teatrul-odeon.ro

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.