Primul festival de teatru dedicat dramaturgilor clujeni
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-festival-de-teatru-dedicat-dramaturgilor-clujeni/

Primul festival de teatru dedicat dramaturgilor clujeni începe marţi în Studioul „Euphorion” al Naţionalului, cu spectacol cu piesa „Hell’s Cabaret” de Flavius Lucăcel, în regia semnată de Sorin Misirianţu.  Timp de trei zile, publicul este aşteptat să vizioneze montări scenice ale cunoscuţilor dramaturgi clujeni Cornel Udrea, Flavius Lucăcel, Ovidiu şi Alexandru Pecican, Radu Ţuculescu şi […]

Un articol de |28 noiembrie 2012

Primul festival de teatru dedicat dramaturgilor clujeni începe marţi în Studioul „Euphorion” al Naţionalului, cu spectacol cu piesa „Hell’s Cabaret” de Flavius Lucăcel, în regia semnată de Sorin Misirianţu.

 Timp de trei zile, publicul este aşteptat să vizioneze montări scenice ale cunoscuţilor dramaturgi clujeni Cornel Udrea, Flavius Lucăcel, Ovidiu şi Alexandru Pecican, Radu Ţuculescu şi Andras Hathazi.

Tot marţi, la festival se va juca „Drumul spre Indii” de Ovidiu Pecican şi Alexandru Pecican, în viziunea regizorală aparţinând lui Laszlo Vadas, iar miercuri, 28 noiembrie – „Bravul nostru Micşa!” de Radu Ţuculescu, în regia lui Tudor Lucanu, şi „Soţia mea, Shakespeare” de Cornel Udrea, de asemenea în regia lui Tudor Lucanu.

În ultima zi a Festivalului, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România va avea loc o masă rotundă la care se vor purta discuţii despre spectacolele prezentate la acest eveniment teatral, iar seara, pe scena Naţionalului se va juca piesa „Poarta” de Andras Hathazi.

Festivalul are ca scop promovarea dramaturgiei clujene şi diversificarea ofertei culturale a oraşului, în perspectiva în care municipiul va fi Capitală Culturală Europeană, în anul 2021. Manifestarea se bucură de sprijinul Primăriei şi Consiliului Local.

Naţionalul clujean a lansat, în acest an, programul intitulat „Cluj 05 Teatru”, în parteneriat cu Fundaţia Culturală „Jad”, cu scopul de a face cunoscute în întreaga ţară creaţiile dramaturgilor consacraţi în oraşul din inima Transilvaniei.

Sursa: Agerpres

12
/07
/14

George Calboreanu este actorul care a rămas în memoria oamenilor de teatru prin interpretări memorabile, în roluri de tragedie şi dramă: Hamlet, dar mai ales Ştefan cel Mare. Eroul lui Delavrancea întruchipat de Calboreanu nu răspundea prin violenţă şi furie, ci prin curaj şi generozitate.

11
/07
/14

„Călători prin manuscris”, expoziția organizată de Muzeul Națională de Artă (MNAR) la parterul Galeriei Naționale până pe 31 august, are meritul inedit de a aduce în realitate o metaforă pe care suntem obișnuiți să o considerăm doar atât, o metaforă: plimbarea printre filele unei cărți.

11
/07
/14

Teatrul Odeon a încheiat seria de spectacole-lectură din cadrul proiectului FABULAMUNDI. PLAYWRITING EUROPE - proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013, care urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România. 

10
/07
/14

Carlo M. Cipolla, mort în anul 2000, la 78 de ani, a sintetizat în “Legile fundamentale ale imbecilității umane” (Editura Humanitas, 2014) cea mai gravă dintre problemele cu care omenirea se confruntă în prezent.

09
/07
/14

CRONICĂ DE FILM. Producția spaniolă „Canibal” are un schelet narativ arhetipal, cu inflexiuni de indie american, peste care este turnat un ambalaj de film european de festival. Filmul norvegian „În ordinea dispariției” este o reconfortantă comedie neagră pe un fundal de nămeți nordici stropiți pe alocuri cu sângele răzbunării.

09
/07
/14

Centrul Cultural Românesc de la Londra/ Fundația Rațiu găzduiesc începând cu 10 iulie expoziția de fotografie „Lee Miller -  O Rapsodie Română“, care prezintă publicului lucrările uneia din cele mai importante figuri feminine ale secolului XX.