Programul teatrului National din Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/programul-teatrului-national-din-cluj/

7 – 13 ianuarie 2013     Marţi, 8 ianuarie, ora 19:00, Sala mare CÂNTECE DE IARNĂ PENTRU TOATE ANOTIMPURILE  spectacol concert de Ada Milea scenografia: Valentin Codoiu asistent de regie: Andreea Iacob idei bune: Alexandru Dabija sound design: Marius Rusu, Clara Liţescu Cu:  Ada Milea, Cristian Rigman, Anca Hanu, Romina Merei, Miron Maxim. Preţul biletelor: 40 lei, 30 lei, 25 lei, 15 lei, 10 […]

Un articol de Andrada Văsii|8 ianuarie 2013

7 – 13 ianuarie 2013

 

 

Marţi, 8 ianuarie, ora 19:00, Sala mare
CÂNTECE DE IARNĂ PENTRU TOATE ANOTIMPURILE 

spectacol concert de Ada Milea
scenografia: Valentin Codoiu
asistent de regie: Andreea Iacob
idei bune: Alexandru Dabija
sound design: Marius RusuClara Lițescu

Cu: 
Ada Milea
Cristian RigmanAnca HanuRomina MereiMiron Maxim.

Preţul biletelor:
40 lei, 30 lei, 25 lei, 15 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
7,5 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.


Miercuri, 9 ianuarie, ora 19:00, Studio „Euphorion“
BRAVUL NOSTRU MICȘA! 
de Radu Țuculescu

regia: Tudor Lucanu
scenografia: Adrian Damian
sound design și muzica: Șerban Ursachi

Distribuţia: Micșa — Matei Rotaru; Dodo — Cătălin Codreanu; Leo — Emanuel Petran; Floristela — Eva Crişan; Popa Mambo —Dragoş Pop; Primărița — Camelia Curuțiu; Violeta — Viorica Mischilea; Ziarista, Turista engleză — Angelica Nicoară.

Într-o dimineață, ritmul firesc al unei comunități tipic românești este zdruncinat de conflictul provocat de decizia Violetei de a-l da afară din casă, din curte și din viața ei pe Micșa, iubitul de-o viață, ajuns de mai bine de un an de zile paralizat, hotărâre care amenință să distrugă imaginea localității. Fiecare membru al comunității, arhetip al vieții rurale actuale, din motive egoiste, încearcă să o convingă pe Violeta să își schimbe decizia, dar fără succes. Presa, mereu vigilentă, apare la fața locului și face public acest act social plin de cruzime.  Dodo, tânărul întreprinzător reîntors în comunitate, speculează „reclama“ făcută de articolul din ziar și pune în mișcare un întreg sistem de comercializare a poveștii lui Micșa care atrage după sine transformarea modului de viață de până atunci. Piesa lui Radu Țuculescu vorbește despre inventivitatea tipic românească, conturează o lume rurală prinsă în angrenajul dezvoltării capitaliste, al cărei prim scop este obținerea unui profit prin orice mijloace. Spectacolul propus urmărește povestea acestei lumi dintr-un unghi obiectiv, care surprinde comicul amar al încercărilor de atingere a prosperității.

Tudor Lucanu


Joi, 10 ianuarie, ora 19:00, Sala mare
CÂNTĂREAŢA CHEALĂ 
de Eugène Ionesco
traducere de Vlad Russo şi Vlad Zografi

un spectacol de Gábor Tompa
scenografia: Judit Dobre-Kóthay

Distribuţia: Domnul Smith — Cătălin Herlo; Doamna Smith — Elena Ivanca; Domnul Martin — Adrian Cucu; Doamna Martin —Angelica Nicoară; Mary, menajeră — Irina Wintze; Căpitanul de Pompieri — Ionuţ Caras; Arlechinul — Silvius Iorga; Proprietarul cutiei cu iluzii — Petre Băcioiu. „Ionesco spune, într-un fel, că noi nu ne putem sustrage din propria noastră istorie, din propria noastră poveste, de aceea ne merităm globalizarea, pentru că repetăm mereu si mereu aceleaşi vorbe şi aceleaşi acţiuni, zi de zi. Ele devin clişee, se golesc de conţinut şi sens şi atunci ajungem să trăim conform unor manuale sau softuri, şi, oricât de perfecte ar fi acestea, nu fac decât să crească prăpastia dintre oameni în ceea ce priveşte comunicarea. Ionesco arată acest lucru în Cântăreaţa cheală, cu un umor extraordinar, cu dragoste, şi compasiune chiar, pentru personajele sale. Forma textului în Cântăreaţa cheală se apropie de perfecţiunea muzicii şi, de aceea, acest text trebuie tratat ca o simfonie, la care, dacă un regizor se întoarce, este la fel cu un dirijor care se întoarce, din nou, ca să dirijeze o operă muzicală cu o altă orchestră. Această structură muzicală a textului demonstrează că o dată ce este găsită forma unui spectacol, aşa cum cred că am găsit-o noi, ea devine, împreună cu textul, cheia spectacolului.“

Gábor Tompa

 


Vineri, 11 ianuarie, ora 19:00, Studio „Euphorion“
CERERE ÎN CĂSĂTORIE 
de A.P. Cehov
traducere de Sanda Misirianţu

regia: Sorin Misirianţu

Distribuţia: Stepan Stepanovici Ciubukov — Cornel Răileanu; Natalia Stepanovna — Adriana Băilescu; Ivan Vasilievici Lomov —Sorin Misirianţu. Sorin Misirianţu a „dezvelit“ complet şi cu brutalitate sufletul cel slav – descris de Anton Pavlovici – în care extremele fac mereu casă bună. Se trece mereu de la o stare la alta, de la ură la iubire duioasă, de la prietenie la duşmănie, de la înţelegere la neînţelegere, conflictele rămânând, până la urmă, doar la nivelul limbajului şi… al intonaţiei, singura problemă „majoră“ fiind al cui câine de vânătoare e mai bun ori a cui proprietate este pământul de lângă mlaştină.

Radu Ţuculescu


Sâmbătă, 12 ianuarie, ora 19:00, Sala mare
LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI 
după Emily Brontë, adaptare de Mariana Vartic
traducerea romanului Henriette Yvonne Stahl

scenariul şi regia: Ada Lupu
decorul: Cristian Rusu
costumele: Cristian RusuSmaranda Almăşan
muzica originală: Tibor Cári
lighting design: Lucian Moga

Distribuţia: Catherine Earnshaw — Ramona Dumitrean; Heathcliff — Cristian Grosu; Edgar Linton — Ionuţ Caras; Hindley Earnshaw — Cătălin Herlo; Nelly Dean — Irina Wintze; Isabella Linton — Angelica Nicoară; Hareton Earnshaw — Cristian Rigman; Catherine Linton — Romina Merei; Linton Heathcliff —Silvius Iorga; Lockwood — Adrian Cucu; Frances — Patricia Brad; Joseph — Petre Băcioiu.
Strania şi tragica poveste de dragoste dintre Catherine şi Heathcliff din La răscruce de vânturi este istorisită de un martor ocular, servitoarea Nelly Dean, unui ascultător atent, chiriaşul de la Thrushcross Grange, domnul Lockwood, „rătăcit“ în landa furtunoasă de la Wuthering Heights, locul principal al acţiunii. Povestitoarea — care serveşte de filtru umanizator, intermediar între infernul de la Wuthering Heights şi viaţa firească — şi ascultătorul ei adâncesc planul naraţiunii faţă de lumea reală, dându-i o mai mare obiectivitate, necesară universului aceluia de pasiuni extreme, a acelei lumi de trăiri inumane, abisale. Climatul şi peisajul, pentru a putea suporta o forţă ca aceea a lui Heathcliff, trebuiau să fie, şi ele, teribile. Dragostea, ura şi răzbunarea se împletesc insuportabil în sufletul lui Heathcliff, pierdut şi maltratat la răscrucea vânturilor, natura sălbatică şi năvalnică fiindu-i model. Oamenii locului trăiesc intens, adânc şi răscolitor.
Durata spectacolului: 2h 30 min., fără pauză


Duminică, 13 ianuarie, ora 19:00, Studio „Euphorion“
SOȚIA MEA, SHAKESPEARE 
de Cornel Udrea

regia: Tudor Lucanu
scenografia: Ioana Olăhuț

Distribuţia: Sandu — Ovidiu Crişan; Lia — Adriana Băilescu; Elena — Romina Merei; Marcu — Petre Băcioiu; Dinu — Silvius Iorga; Electricianul — Emanuel Petran.  În spatele cortinei trase, înconjurat de obiecte de recuzită, un actor care urmează să se pensioneze trezeşte la viaţă mai multe personaje şi, împreună cu ele, va mai juca un ultim spectacol. Jocul are ca punct de plecare viaţa reală a acestui actor, iar personajele sunt nişte apariţii fantomatice născute din imaginaţia lui. Prins între realitate şi fantezie, actorul pendulează între cele două. Există o singură cale de a încheia jocul: rolul trebuie să fie jucat până la capăt.

Tudor Lucanu

 

17
/05
/17

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian- violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

17
/05
/17

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului petrec patru zile de sărbătoare, alături de turiştii străini veniţi în Sibiu pentru festival şi pentru frumuseţile oraşului. Începand de joi şi până duminică, de la orele 19:00, Piaţa Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influenţe orientale, latino sau blues. Intrarea la concertele din Piaţa Mică este liberă.

17
/05
/17

“E miezul verii. După masa de prânz, mama şi fiul stau lungiţi în două paturi aşezate simetric de o parte şi de alta a uşii, de-a lungul a doi pereţi opuşi din dormitorul familiei. Fiecare se foieşte nervos în patul său, iar un zugrav îşi face de lucru pe hol şi trage cu urechea la ce discută cei doi. (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

17
/05
/17

Pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM.

17
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE A fost o vreme când mulţime de români plini de har se şcoleau în străinătate şi foarte curând ajungeau, prin natura profesiei, să devină adevăraţi „cetăţeni ai lumii”. Doar că multora schimbările politice de după cel de-Al Doilea Război Mondial le-au frânt ori le-au modificat din temelii destinul. Unii au depăşit momentul desţărării şi au rămas în elita culturală internaţională.

16
/05
/17

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu,va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a FestivaluluiInternațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

16
/05
/17

Scriitoarea Mara Wagner, autoarea romanului În spatele blocului, apărut la editura Nemira în colecția Cuaternar, le dă întâlnire cititorilor din Brașov, miercuri, 17 mai, de la 19.00, la Librăria Humanitas din Piața Sfatului. În spatele blocului este un roman despre copilăria și adolescența petrecute în comunism, cu toate jocurile și micile ritualuri care colorau viața într-o epocă gri.

15
/05
/17

„Persona”, „Nostalgia”, „Pe aripile vântului”, „Cei șapte samurai”, „Metropolis”. Sunt doar câteva din filmele clasice pe care, într-o anchetă realizată de Ziarul Metropolis, oameni din lumea cinematografiei (critici, regizori, actori, producători, programatori de cinematografe sau de festivaluri), dar și jurnaliști și scriitori mărturisesc că nu le-au văzut.

15
/05
/17

Duminică a început o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Este a XXII-a ediție a festivalului organizat de Teatrul Național din Timișoara, un eveniment care propune publicului 12 zile de spectacole vibrante, din țară și din străinătate, plasate în interiorul unei teme pe cât de generoase, pe atât de prezente în societatea contemporană: IDENTITATEA.

15
/05
/17

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom.

15
/05
/17

Vineri, 26 mai, de la ora 20:00, la Serendipity Art, Coffee&Tea, iubitorii muzicii pot asculta RENOUVEAU GRINGO – un concept unic, o îngemănare de stiluri, armonii şi influenţe, pornind de la piesele clasice până la elementele de muzică electronică, însoţite de loopuri de chitară, voce, muzicuţă şi lapsteel guitar, toate filtrate în stilul propriu al lui AG Weinberger.

15
/05
/17

Într-o zi de 15 mai se nășteau Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai valoroși pictori români și scriitorul rus Mihail Bulgakov, autorul romanului Maestrul și Margareta. Și tot într-o zi de 15 mai Mickey Mouse și Minnie Mouse apăreau pentru prima dată împreună în producția "Plane Crazy".

15
/05
/17

„Ouăle lui Tarzan”, cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie 2017). Documentarul va fi proiectat în afara competiției, în cadrul programului „Zilele filmului românesc”.