Proiect unic în România pentru reconstituirea istoriei orale a romilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiect-unic-in-romania-pentru-reconstituirea-istoriei-orale-a-romilor/

O echipă de cercetători de la Universitatea “Babeş-Bolyai” şi de la Universitatea din Islanda a lansat, marţi, la Cluj-Napoca, un proiect unic în România, în cadrul căruia va fi reconstituită istoria orală a populaţiei rome, finanţarea, în valoare de 750.000 de euro, fiind din fonduri norvegiene.

Un articol de Liliana Matei|30 iulie 2014

Potrivit managerului de proiect Lavinia Snejana Stan, proiectul va începe în luna august şi presupune realizarea a 600 de interviuri în teren, pe suport audio-video, cu membri ai comunităţilor rome, precum şi amenajarea unui muzeu virtual al romilor, primul din ţară de acest fel, dar şi realizarea unor teze de doctorat şi lucrări de specialitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Mergem înspre cei mai în vârstă din comuniate, ei au şi timpul liber necesar să stea de vorbă cu noi, iar ei ne trimit, ne recomandă să discutăm cu alte persoane care ştiu experienţe interesante din trecut şi au capacitatea de a povesti. Ne pregătim, însă, şi de eşec, adică e posibil să stăm de vorbă cu persoane ale căror declaraţii nu o să le putem folosi pentru că poate nu vorbesc coerent, însă ne asumăm şi acest lucru. Din echipa noastră de cercetare fac parte 15 oameni, dar vom fi ajutaţi şi de masteranzi şi doctoranzi de la Universitatea “Babeş-Bolyai”, care vor veni ca şi voluntari. Cercetările în teren le vom face atât în comunităţile de romi din România, cum sunt cele de la Strehaia sau Pata Rât, cât şi în comunităţi de romi din alte state europene”, a declarat Lavinia Snejana Stan la finalul conferinţei de presă de la Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost lansat proiectul de cercetare.

Lavinia Snejana Stan a adăugat că proiectul în cadrul căruia va fi reconstituită istoria orală a populaţiei rome este unic în România.

Valoarea proiectului „Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România” este de 750.000 euro, banii fiind obţinuţi în baza unui grant norvegian.

Potrivit cercetătorilor clujeni, proiectul va fi realizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Islanda, care beneficiază de 35 la sută din valoarea proiectului, iar 65 la sută revine părţii române.

“Banii îi vom folosi pentru cercetările pe teren pe care le vom face, pentru achiziţia de aparaturi, pentru dotarea Bibliotecii Institutului de Cercetare Orală din Cluj cu cărţile necesare”, a precizat Ovidiu Ghitta, decanul Facultăţii de Istorie din Cluj.

La conferinţa de presă de lansare a proiectului, cercetătorii islandezi au spus că “prin acest proiect se consolidează mai tare colaborarea pe care o au de mai mult timp cu Universitatea Babeş-Bolyai”.

“Comunitatea romă este o minoritate foarte importantă la nivelul Europei, care face parte din viaţa noastră şi, dându-le acestor oameni o voce, îi vom înţelege mai bine. Asta înseamnă că ne vom înţelege mai bine unii altora istoria”, a afirmat profesorul Gudmundur Halfdanarson de la Universitatea din Islanda.

Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani, iar finalitatea sa constă în construcţia unui muzeu virtual, unde vor fi stocate interviurile realizate şi vor fi publicate două cărţi în care se vor regăsi lucrări de specialitate ale doctoranzilor şi masteranzilor care vor lua parte la proiect.

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

19
/10
/17

Actrița Olga Tudorache, angajată a Teatrului Mic până în anul 1978, a plecat dintre noi în în cursul nopții de marți spre miercuri (17 spre 18 octombrie), în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din București - anunță un comunicat al Teatrului Mic din București, care oferă și detaliile funeraliilor actriței Olga Tudorache:

18
/10
/17

Personalități din lumea culturală românească au transmis mesaje emoționante la moartea actriței Olga Tudorache,. "Doamna Olga, ... Vă iubesc. Mulțumesc. Dumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui!", a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. "În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunțat, la rândul său, directorul acestei instituții, George Ivașcu.

18
/10
/17

Doamna teatrului românesc, Olga Tudorache, s-a stins din viață, noaptea trecută, la vârsta de 88 de ani. Marea actriţă fusese internată în spital în ultimele zile, iar starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit considerabil săptămâna trecută.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

16
/10
/17

M-am întors de la Iași, de la cel mai mare festival de literatură și traducere din partea noastră de Europă, cu un voluminos bagaj de amintiri și cu un la fel de voluminos bagaj de cărți. O săptămână mai târziu, amintirile se împletesc în mintea mea cu fragmentele literare. Las aici un scurt colaj.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

16
/10
/17

Primul nou spectacol al stagiunii de toamnă la Teatrul LUNI: ”Scara Pisicii”, de Thuróczy Katalin, pe 17 & 18 octombrie, în prezența autoarei. Totul începe într-un bar, unde se și termină, pentru că cineva moare și acesta e în general semn clar de final.

16
/10
/17

Un moment special al programului de manifestări culturale oferite publicului în cadrul Festivalului Naţional de Teatru îl va reprezenta dialogul public organizat pe scena Ateneului Român, ce va reuni două personalităţi de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din şi prin teatru, aducându-şi – fiecare în felul său – contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice.