Proiecțiile Docuart, 13 iulie: „Circul vesel”, de Claudiu Mitcu
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectiile-docuart-13-iulie-circul-vesel-de-claudiu-mitcu/

Proiecţiile Docuart aduc în atenţia amatorilor de documentar un nou film – Circul vesel – semnat de Claudiu Mitcu, luni, 13 iunie, începând cu ora 19.00, la Cinema Muzeul Țăranului, intrarea fiind liberă.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2015

„Un prieten m-a pus în legătură cu nepoata domnului Zdepschi (cel care a venit cu circul Globus din Cehia în România). Împreună am scris scenariul. Numele ei este Aura Sorescu”, spune regizorul Claudiu Mitcu, despre debutul filmului Circul vesel.

Povestea filmului începe în anul 1922, odată cu venirea lui Toma Zdebschi în România alături de Circul Globus. Urmașii lui, o familie stabilită astăzi în cartierul Rahova, care păstrează vagonul de la circ în curte, vorbesc despre culisele vieții de circar în acel context istoric, despre cum s-au închegat legăturile între aceștia datorită circului și vieții în turnee.

Filmul se bucură și de un site exclusiv – circulvesel.ro

Documentarul nu pune accentul pe „istoria circului în România”, ci pe povestea de viață a unor artiști de circ (poate cei mai vechi la momentul actual din România), pe destinul lor, mai spune Mitcu despre Circul Vesel (2009), „un film cinstit, curajos, dar delicat, cu o poveste care se întinde pe parcursul unui secol” .

Documentarul va fi urmat de o sesiune de Q&A cu regizorul Claudiu Mitcu, acesta fiind cel de-al cincilea proiectat în cadrul proiectului desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului.
Proiecțiile Docuart este un eveniment inițiat de asociația omonimă începând cu 1 iunie 2015, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, care are ca scop promovarea documentarului românesc.Despre acest gen cinematografic, Claudiu Mitcu afirmă: „încă e la stadiul de pionierat. În ultimii doi ani, a început lumea să realizeze că există și documentar”.

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

25
/04
/14

Al Pacino împlineşte, astăzi, 74 de ani. Printre interviurile pe care le-a dat de-a lungul vieţii s-a numărat şi unul publicat de revista Esquire România. În acest interviu, din care vă prezentăm fragmente, Al Pacino vorbeşte despre secretele carierei şi despre viaţa personală.