Campanie de conștientizare privind nevoile emoționale ale copiilor în satul Ceauru (Gorj)
https://www.ziarulmetropolis.ro/campanie-de-constientizare-privind-nevoile-emotionale-ale-copiilor-in-satul-ceauru-gorj/

Asociaţia Docuart organizează spectacolul-expoziţie „Confesiuni congruente – Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Băleşti, judeţul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenţie socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 şi dedicat copiilor, părinţilor, profesorilor şi membrilor comunităţii din Ceauru-Băleşti.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2022

Până acum, în cadrul proiectului au participat peste 300 de copii și 140 de adulți, în programe de mentoring și anti-bullying care folosesc metodologii specifice art-terapiei. Au fost asigurate servicii psiho-terapeutice individuale pentru copii, cursuri de antreprenoriat pentru adulți și a continuat dezvoltarea Grupului de Inițiativă Locală (GIL) din Ceauru-Bălești.

Campanii de conștientizare, activități civice comune și acțiuni de dialog

În cadrul proiectului CONGRUENT – Competențe necesare grupurilor eterogene de tineri, Asociația Docuart a lucrat împreună cu membrii comunității pentru activarea unui Grup de Inițiativă Locală (GIL), câteva dintre acțiunile acestuia fiind Campania de conștientizare privind nevoile emoționale ale copiilor și o Campanie de ecologizare în Ceauru-Bălești. În perioada următoare se vor organiza întâlniri facilitate, de tip focus grup, cu cei din comunitate.

Pentru lansarea campaniei de conștientizare, organizatorii, împreună cu copiii Școlii Gimnaziale „Antonie Mogoș” Ceauru, au pregătit o expoziție temporară de tip „instalație artistică” interactivă și un spectacol participativ, scopul fiind cel de a atrage atenția publicului asupra problemei, mereu de actualitate, a legăturii dintre părinți și copii, aflată sub presiuni sociale dar și identitare, la nivel familial. La spectacolul-expoziție sunt așteptate familii din comunitate, pe 9 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru.
Intervenția artistică este curatoriată de Irina Calu și Andrei Fășie, masteranzi CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (Universitatea București), în cadrul Programului de Masterate în Studii Culturale.

Campania de ecologizare, organizată împreună cu Primăria Ceauru, va avea una dintre activități tot pe 9 aprilie 2022, de la ora 09.00, în sat.

Program anti-bullying prin cinematerapie și mentorat

Programul anti-bullying se desfășoară de-a lungul întregului proiect CONGRUENT și constă în workshop-uri educaționale pentru elevi, metode non-formale, filme documentare, jocuri de rol și alte metode care își propun să limiteze propagarea și să diminueze impactul bullying-ului asupra elevilor. Toate Intervențiile sunt coordonate de un psiholog și de un regizor de film documentar, cu implicarea participativă a copiilor de gimnaziu din Școala „Antonie Mogoș” din Ceauru.

Programul de combatere a bullying-ului este acompaniat de un program de mentorat pentru părinții și copiii dezavantajați din comunitatea interetnică din Ceauru-Bălești, care vizează surprinderea dificultăților cu care familia se confruntă în comunitate, poziția în comunitate, identificarea resurselor în familie și motivarea persoanelor vulnerabile de a depăși momentele dificile și de a-și crește stima de sine. Activitatea non-formală de mentorat include și ateliere de scriere (realizare scenarii), având scopul de a obține informații reale cu privire la situația familială a cuplului părinte-copil, dar și țintele propuse pentru îmbunătățirea condiției. Mentorii sunt selectați din rândul actorilor și artiștilor vizuali și utilizează exerciții și jocuri de rol cu impact motivațional asupra beneficiarilor părinți și copii.

Training, consiliere și consultanță

Componenta educațională din cadrul proiectului CONGRUENT, fiind transversală acestuia, s-a regăsit atât în atelierele de educație financiară – la care au participat peste 200 de elevi din clasele I-VIII, cât și în cursul de antreprenoriat absolvit de 20 de adulți din Ceauru-Bălești, afacerile propuse în planurile de business, cu care aceștia au rămas la finalul trainingului, fiind în zona creativă – design vestimentar, de interior, peisagistic, activități culturale pentru seniori, fotografie profesională, grafică și comunicare, turism – inclusiv cultural; zona gastronomică (producție de patiserie, pâine, producție legume și fructe) și în sectorul serviciilor.

La programul de parenting pentru părinți, destinat îmbunătățirii relației scoală-copil-părinte și deprinderii părinților cu metode validate de educare a copiilor, au participat deja 118 părinți, până la finalul proiectului CONGRUENT fiind programate încă 20 de întâlniri pentru aproximativ 100 de părinți.

Din cele 300 de sesiuni psiho-terapeutice pentru copii, în care se discută cu aceștia despre rolul școlii în viața fiecărui individ, empatie și toleranță or spiritul de echipă și comunicarea în grup, au fost derulate 100, în sesiuni de câte 5 ședințe pentru fiecare dintre cei 60 de elevi selectați.

www.congruent.docuart.ro

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.