Proiecțiile Docuart, 13 iulie: „Circul vesel”, de Claudiu Mitcu
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectiile-docuart-13-iulie-circul-vesel-de-claudiu-mitcu/

Proiecţiile Docuart aduc în atenţia amatorilor de documentar un nou film – Circul vesel – semnat de Claudiu Mitcu, luni, 13 iunie, începând cu ora 19.00, la Cinema Muzeul Țăranului, intrarea fiind liberă.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2015

„Un prieten m-a pus în legătură cu nepoata domnului Zdepschi (cel care a venit cu circul Globus din Cehia în România). Împreună am scris scenariul. Numele ei este Aura Sorescu”, spune regizorul Claudiu Mitcu, despre debutul filmului Circul vesel.

Povestea filmului începe în anul 1922, odată cu venirea lui Toma Zdebschi în România alături de Circul Globus. Urmașii lui, o familie stabilită astăzi în cartierul Rahova, care păstrează vagonul de la circ în curte, vorbesc despre culisele vieții de circar în acel context istoric, despre cum s-au închegat legăturile între aceștia datorită circului și vieții în turnee.

Filmul se bucură și de un site exclusiv – circulvesel.ro

Documentarul nu pune accentul pe „istoria circului în România”, ci pe povestea de viață a unor artiști de circ (poate cei mai vechi la momentul actual din România), pe destinul lor, mai spune Mitcu despre Circul Vesel (2009), „un film cinstit, curajos, dar delicat, cu o poveste care se întinde pe parcursul unui secol” .

Documentarul va fi urmat de o sesiune de Q&A cu regizorul Claudiu Mitcu, acesta fiind cel de-al cincilea proiectat în cadrul proiectului desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului.
Proiecțiile Docuart este un eveniment inițiat de asociația omonimă începând cu 1 iunie 2015, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, care are ca scop promovarea documentarului românesc.Despre acest gen cinematografic, Claudiu Mitcu afirmă: „încă e la stadiul de pionierat. În ultimii doi ani, a început lumea să realizeze că există și documentar”.

23
/02
/21

CRONICĂ DE FILM Cu noul său film, „Servants” („Servitorii”, 2020), distribuit şi la noi în câteva din cinematografele deschise, regizorul slovac Ivan Ostrochovský pare a spune că cinema-ul este în primul rând o chestiune de stil. Însă e suficient asta?

22
/02
/21

UNATC „I.L. Caragiale” București, alături de Ambasada SUA la București, Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse, Professional Fellows și American Council for International Education din România vă invită miercuri, 24 februarie, în intervalul orar 13:00-15:00, la dezbaterea online „De Dragobete, despre Loverboy”.

22
/02
/21

Producția Warner Bros. Pictures’ WONDER WOMAN 1984 va avea premiera pe 1 aprilie pe HBO GO. Filmul WONDER WOMAN 1984 va avea premiera în exclusivitate pe HBO GO. Regizat de Patty Jenkins și cu Gal Gadot în rolul principal, acțiunea din Wonder Woman 1984 se petrece în anii ’80, când Wonder Woman se pregătește pentru următoarea ei aventură și vrea să-și împlinească un vis, dar înainte trebuie să aibă de-a face cu Max Lord și Cheetah.

16
/02
/21

OPINIE Cinematografia română este aproape de un moment istoric – cel puţin o nominalizare la Premiile Oscar. În ciuda succesului internaţional uriaş, documentarul „colectiv” al lui Alexander Nanau a împărţit opinia publică din România. Unul dintre motivele de divizare – prezenţa lui Vlad Voiculescu. E bine, totuşi, când un film stârneşte valuri şi nu e primit cu indiferenţă.

11
/02
/21

„Les traducteurs” (2019), în regia lui Régis Roinsard, a intrat în cinematografele de la noi din 5 februarie, distribuit de Independența Film. Un lungmetraj captivant, care țese o adevărată enigmă în jurul unui bestseller, fentându-și spectatorul la fiecare pas.

10
/02
/21

Luni, 8 februarie, de la ora 18:00, pe pagina de Facebook a Festivalului Internațional Film O'Clock a putut fi urmărită conferința de presă care a anunțat selecția oficială de scurtmetraje din competiția festivalului. Cele 15 titluri au fost prezentate de Mirona Radu, fondator și director de festival, delegat pentru România, Ioanna Kryona, delegat pentru Grecia, Andrew Mohsen, delegat pentru Egipt și au fost urmate de o discuție cu criticul de film Cristi Mărculescu.

09
/02
/21

Întâlnirea lui Cioran cu Camus, care a avut loc chiar înainte ca filozoful plecat din România să debuteze în Franţa, l-a marcat profund pe autorul lui „Précis de décomposition”. Îndemnul intelectualului francez de a intra în „circulaţia ideilor” l-a umilit pe Cioran: „Îmi dădea mie lecţii. Avea o cultură de învăţător”.

08
/02
/21

CARTEA DE CINEMA În septembrie 1939, Franţa trebuia să găzduiască la Cannes, cu sprijinul SUA, un mare festival de film, o alternativă la Mostra de la Veneţia, din Italia fascistă. Izbucnirea războiului opreşte planul în ultimul moment. O carte a unui istoric francez, apărută şi în limba română, reconstituie această poveste fascinantă.

08
/02
/21

”Another Round / Încă un rând”, cel mai recent film în regia lui Thomas Vinterberg cu Mads Mikkelsen în rolul principal a fost nominalizat astăzi la categoria ”Cel mai bun film într-o limbă străină” la cea de 78-a ediție a Globurilor de Aur, care va avea loc anul acesta pe 28 februarie, într-o variantă online transmisă în direct, simultan din New York și Los Angeles.