„Punct“, la Origame Studio, între 27 şi 29 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/punct-la-origame-studio-intre-27-si-29-iunie/

Origame Studio este, în acest sfârşit de săptămână, gazda unei mostre din viitorul imediat al artei româneşti, sub forma expoziţiei absolvenţilor de master pictură de la Universitatea Naţională de Arte, clasa Cezar Atodiresei.

Un articol de Ştefania Dumbravă|27 iunie 2014

Cei șapte expozanți, Liliana Arnaut, Mihaela Bota, Dragoș Bojin, Francisca Dragomirescu, Alexandra Dragomir, Bogdan Sassu și Viorica Pricope, aduc în fața publicului fragmente din materializarea finală a căutărilor lor artistice din ultimii doi ani, care demonstrează o sinceritate evidentă în demersurile de identificare a propriului drum în lumea artei.

Surprinzător de unitar calitativ nu în ciuda, ci tocmai datorită diversității și originalității abordărilor individuale, grupul clasei de master 2014 se prezintă în fața publicului ca o reuniune de artiști cu siguranțe care țin de asumarea propriilor răspunsuri la întrebări și probleme universale ale conștiinței individuale și sociale a omenirii.

Locul și experiența ființei în contextul timpului şi realitățile ultime ale existenței definesc preocupările Vioricăi Pricope și ale Mihaelei Bota.

Angoasă. Identitate şi aspiraţie

Dacă prima artistă identifică autoreprezentarea ca formă perfectă de luptă împotriva uitării, pentru cea de-a doua, memoria, sub forma succesiunii individualităților efemere, reprezintă singura formă de inserție și identitate a individului în timp.

Afirmarea propriei conștiințe în mijlocul societății definește demersul lui Bogdan Sassu, iar Alexandra Dragomir adaugă meditația asupra dialecticii estetice (opoziția frumos-urât și, mai ales, terenul subiectiv al limitei dintre ele) şi asupra raportului dintre percepția singulară și cea colectivă.

Compunerea și descompunerea individului ca identitate conștientă, traseu vizualizat pe parcursul trecerii de la întuneric la lumină, o preocupă pe Francisca Dragomirescu, în timp ce Dragoș Bojin și Liliana Arnaut aduc în fața publicului, fiecare în felul său și în abordări opuse, trăirile cele mai profunde ale ființei umane: angoasa chinuitoare și aspirația către transcendență prin spiritualitate.

Origame Studio și clasa de master pictură 2014 vă așteaptă la vernisajul expoziției Punct, vineri, 27 iunie, la ora 19.00, în galeria din str. Popa Nan 82. Ca toate lucrurile bune, expoziția durează foarte puțin: ea va rămâne pe simeze doar vineri seară, sâmbătă și duminică, începând de luni Origame Studio urmând să fie revendicat de Dragoș Bojin, despre care singurul lucru care se poate spune momentan este că ne pregătește ceva.



18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.