Pictorul Ștefan Câlția dăruiește Bradul Copilăriei pentru educația copiilor din medii defavorizate
https://www.ziarulmetropolis.ro/pictorul-stefan-caltia-daruieste-bradul-copilariei-pentru-educatia-copiilor-din-medii-defavorizate/

Pictorul Ștefan Câlţia participă la cea de-a douăzecea ediţie a evenimentului caritabil Festivalul Brazilor de Crăciun, organizat de Salvaţi Copiii România. Pe 10 decembrie, în cadrul Galei Brazilor de Crăciun 2020, se va licita online Bradul Copilăriei, rememorat şi dăruit de pictorul Ștefan Câlţia şi fotografiat de artistul Florin Ghenade.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2020

Împodobit cu amintirile pictorului, Bradul Copilăriei este o călătorie în trecutul lui Ștefan Câlția și vorbește despre copilărie, semnificația Crăciunului și pregătirile în familie pentru această sărbătoare. Bradul Copilăriei este unul dintre cei 30 de brazi creați pentru a susține educația copiilor din medii defavorizate și realizați pentru Salvați Copiii de artiști români precum Felix Aftene, Obie Platon, Ana Bănică, Teodor Graur și mulți alții.

Pictorul Ștefan Câlția își aduce aminte că „sărbătorile erau despre pregătire, dar nu era o nebunie să cumperi, să faci cât mai mult. Părinții mei au fost primii care au avut brad în casă, e un obicei al lumii noi; bunicii, aveau o ramură de mesteacăn cu câteva podoabe. Când era bradul în casă, cu mirosul lui, aduceam din pod saci cu fân, ne așezam pe ei și ne gândeam la povestea Micului Copil care s-a născut pe paie.”

Povestea Bradului Copilăriei spusă chiar de Ștefan Câlția:

În cadrul Galei Brazilor de Crăciun, care va avea loc în mediul online, pe 10 decembrie, va putea fi licitată o fotografie realizată de artistul Florin Ghenade, ce surprinde Bradul Copilăriei împodobit cu decorațiunile realizate de Ștefan Câlția. Bradul este fotografiat în aceeași tehnică în care Florin Ghenade a lucrat proiectul Arbori Bătrâni, iar imaginea este reprodusă prin tehnica giclee, pe aluminiu și are dimensiunea de 125×100 cm.

Alături de fotografie, se vor putea licita o colecție de cutii de lemn ce conțin desene și decorațiuni: 24 de conuri de hârtie albă, 24 de cuburi de zahăr învelite în șervețel, 4 ghirlande de flori de porumb, 2 ghirlande de hârtie albă și 2 stele, toate confecționate de pictor.

Festivalul Brazilor de Crăciun, aflat la cea de-a douăzecea ediție, este cel mai mare eveniment caritabil din România ce deschide ușa copiilor din medii socio-economice vulnerabile, prin trei programe de sprijin: Școala după Școală – de prevenire a abandonului școlar, A Doua Șansă – de (re)integrare școlară și Grădinițele Estivale – servicii de educație preșcolară.

Ediția 2020 a festivalului se desfășoară în mediul online pe data de 10 decembrie, iar licitația se va face pe site-ul Artmark. Fondurile colectate în cadrul Festivalului Brazilor de Crăciun sprijină programele educaționale în beneficiul copiilor defavorizați, derulate de Salvați Copiii România.

Fotografii: Florin Ghenade

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.