„Punct“, la Origame Studio, între 27 şi 29 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/punct-la-origame-studio-intre-27-si-29-iunie/

Origame Studio este, în acest sfârşit de săptămână, gazda unei mostre din viitorul imediat al artei româneşti, sub forma expoziţiei absolvenţilor de master pictură de la Universitatea Naţională de Arte, clasa Cezar Atodiresei.

Un articol de Ştefania Dumbravă|27 iunie 2014

Cei șapte expozanți, Liliana Arnaut, Mihaela Bota, Dragoș Bojin, Francisca Dragomirescu, Alexandra Dragomir, Bogdan Sassu și Viorica Pricope, aduc în fața publicului fragmente din materializarea finală a căutărilor lor artistice din ultimii doi ani, care demonstrează o sinceritate evidentă în demersurile de identificare a propriului drum în lumea artei.

Surprinzător de unitar calitativ nu în ciuda, ci tocmai datorită diversității și originalității abordărilor individuale, grupul clasei de master 2014 se prezintă în fața publicului ca o reuniune de artiști cu siguranțe care țin de asumarea propriilor răspunsuri la întrebări și probleme universale ale conștiinței individuale și sociale a omenirii.

Locul și experiența ființei în contextul timpului şi realitățile ultime ale existenței definesc preocupările Vioricăi Pricope și ale Mihaelei Bota.

Angoasă. Identitate şi aspiraţie

Dacă prima artistă identifică autoreprezentarea ca formă perfectă de luptă împotriva uitării, pentru cea de-a doua, memoria, sub forma succesiunii individualităților efemere, reprezintă singura formă de inserție și identitate a individului în timp.

Afirmarea propriei conștiințe în mijlocul societății definește demersul lui Bogdan Sassu, iar Alexandra Dragomir adaugă meditația asupra dialecticii estetice (opoziția frumos-urât și, mai ales, terenul subiectiv al limitei dintre ele) şi asupra raportului dintre percepția singulară și cea colectivă.

Compunerea și descompunerea individului ca identitate conștientă, traseu vizualizat pe parcursul trecerii de la întuneric la lumină, o preocupă pe Francisca Dragomirescu, în timp ce Dragoș Bojin și Liliana Arnaut aduc în fața publicului, fiecare în felul său și în abordări opuse, trăirile cele mai profunde ale ființei umane: angoasa chinuitoare și aspirația către transcendență prin spiritualitate.

Origame Studio și clasa de master pictură 2014 vă așteaptă la vernisajul expoziției Punct, vineri, 27 iunie, la ora 19.00, în galeria din str. Popa Nan 82. Ca toate lucrurile bune, expoziția durează foarte puțin: ea va rămâne pe simeze doar vineri seară, sâmbătă și duminică, începând de luni Origame Studio urmând să fie revendicat de Dragoș Bojin, despre care singurul lucru care se poate spune momentan este că ne pregătește ceva.



05
/04
/17

“Rerotikon”, prima expoziție de artă erotică găzduită de Galeria Rotenberg-Uzunov din București, va fi vernisată joi, 6 aprilie, ora 19.00. Semnatara picturilor expuse este tânăra artistă Diana Manole, care explorează puterea de seducție a nudurilor umane, cu accente vintage din pin-up-ul american într-o combinație cu tușa mult mai recentei Școli de la Cluj.

30
/03
/17

Prințul Charles a sosit, în această dimineața, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", fiind întâmpinat de directoarea instituției, Paula Popoiu, și de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Alteța Sa Regală a fost primită cu pâine și sare.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

20
/03
/17

Fotograful Mircea Albuțiu vă prezintă 10 imagini din seria de 40, numită New Energy. Seria a fost expusă la Arcade 24 în Bistrița Năsăud în septembrie 2015; în 28 aprilie 2017 va fi vernisată la Teatro Jose Lucio da Silva din Leiria, Portugalia iar în august 2017 la sediul ICR din Lisabona.

01
/03
/17

Povestea mărţişorului a supravieţuit în diferite forme până în prezent, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la cel virtual. Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

27
/02
/17

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.