Quod Erat Demonstrandum, de Andrei Gruzsniczki, premiat în Siberia
https://www.ziarulmetropolis.ro/quod-erat-demonstrandum-de-andrei-gruzsniczki-premiat-in-siberia/

Lungmetrajul „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câştigat marele premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediţie a International Debut Film Festival, care s-a desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2014

Lungmetrajul „Quod Erat Demonstrandum„, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câştigat marele premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediţie a International Debut Film Festival, care s-a desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Preşedintele festivalului este renumitul regizor şi scenarist rus Sergei Soloviov, iar directorul artistic, criticul şi istoricul de cinema Andrei Plakhov, preşedinte onorific al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, notează Mediafax.

Premiul vine cu câteva zile înainte de proiecţia filmului la New York, la unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate descoperirii unor talente noi: New Directors/ New Films.

„Quod Erat Demonstrandum” va fi proiectat pe 20 şi 22 martie la Film Society of Lincoln Center din metropola americană.

Quod Erat Demonstrandum

„Quod Erat Demonstrandum” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a câştigat premiul special al juriului, în noiembrie 2013. Au urmat selecţii în competiţiile festivalurilor internaţionale de la Göteborg şi Vilnius şi Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden.

„Quod Erat Demonstrandum”, scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.

Quod Erat Demonstrandum

Andrei Gruzsniczki, autorul filmului Quod Erat Demonstrandum

Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Quod Erat Demonstrandum

Distribuţia este întregită de nume ca Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie, fiind primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile.

Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul „Cealaltă Irina”, este şi autorul scenariului.

Foto Quod Erat Demonstrandum, Ofelia Popii, Andrei Gruzsniczki – Cinemagia

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.