Quod Erat Demonstrandum, de Andrei Gruzsniczki, premiat în Siberia
https://www.ziarulmetropolis.ro/quod-erat-demonstrandum-de-andrei-gruzsniczki-premiat-in-siberia/

Lungmetrajul „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câştigat marele premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediţie a International Debut Film Festival, care s-a desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2014

Lungmetrajul „Quod Erat Demonstrandum„, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câştigat marele premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediţie a International Debut Film Festival, care s-a desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Preşedintele festivalului este renumitul regizor şi scenarist rus Sergei Soloviov, iar directorul artistic, criticul şi istoricul de cinema Andrei Plakhov, preşedinte onorific al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, notează Mediafax.

Premiul vine cu câteva zile înainte de proiecţia filmului la New York, la unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate descoperirii unor talente noi: New Directors/ New Films.

„Quod Erat Demonstrandum” va fi proiectat pe 20 şi 22 martie la Film Society of Lincoln Center din metropola americană.

Quod Erat Demonstrandum

„Quod Erat Demonstrandum” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a câştigat premiul special al juriului, în noiembrie 2013. Au urmat selecţii în competiţiile festivalurilor internaţionale de la Göteborg şi Vilnius şi Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden.

„Quod Erat Demonstrandum”, scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.

Quod Erat Demonstrandum

Andrei Gruzsniczki, autorul filmului Quod Erat Demonstrandum

Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Quod Erat Demonstrandum

Distribuţia este întregită de nume ca Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie, fiind primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile.

Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul „Cealaltă Irina”, este şi autorul scenariului.

Foto Quod Erat Demonstrandum, Ofelia Popii, Andrei Gruzsniczki – Cinemagia

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.