Radiografia societății românești, la Astra Film Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/radiografia-societatii-romanesti-la-astra-film-sibiu/

Cea de-a XXI-a ediţie a Astra Film Festival, care va avea loc între 6 şi 12 octombrie 2014 la Sibiu, prezintă o selecţie a celor mai recente documentare filmate în România, de autori români şi străini, reprezentând o radiografie a societăţii româneşti din perioada comunistă până în prezent. Filmele abordează subiecte sensibile actuale şi episoade istorice controversate.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2014

Efectele migrației, istoria comunităților etnice din România, povești inedite despre oameni deosebiți; sunt subiecte transpuse pe marele ecran sub formă de documentare observaționale, filme de autor, eseuri sau producții de televiziune – Astra Film Sibiu

La finalul proiecțiilor, subiectele sunt discutate în sala de cinema, iar publicul interacționează direct cu autorii, producătorii sau chiar cu personajele filmului.

În premieră la AFF!

În premieră absolută la AFF 2014 va fi proiectat documentarul Alyiah DaDa (regia: Oana Giurgiu), care prezintă soarta comunității de evrei din România pe o perioadă de 100 de ani. Cum a câștigat Ceaușescu un miliard de mărci din vânzarea în secret a 246.000 de etnici germani?, aflaţi din Pașaport de Germania (regia: Răzvan Georgescu), o producție HBO, de asemenea, în premieră absolută la Sibiu.

ALIYAH DADA

ALIYAH DADA

Waiting for August (regia: Teodora Ana Mihai) urmărește cotidianul a 7 copii din Bacău care trăiesc singuri, mama lor coordonându-i prin skype și telefon din Italia, unde se află la muncă. Filmul a luat Marele Premiu la Hot Docs 2014 din Toronto și la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și este prezentat în premieră în România la AFF.

Rezoluții 2014, premieră absolută, (regia: Mihai Cristian Tranca) surprinde frământările unui tânăr antreprenor care încearcă să-și mențină afacerea într-un moment de cotitură.

Realități de azi… – Astra Film Sibiu

Les Fleurs de l’ombre (regia: Olivier Magis) intră în culisele unui concurs de frumusețe dedicat femeilor nevăzătoare din România, organizat în fiecare an la Brăila.

Cum este promovată literatura în România postmodernă?, aflaţi din documentarul CDPL Story (regia: Vlad Rotaru). Breadtime (regia: Bjorn Reinhardt) este o colecție de portrete ale bătrânilor din Roșia Montană.

LES FLEURS DE L'OMBRE

LES FLEURS DE L’OMBRE

Majoritatea activităților lucrative pe timp de noapte, în Londra, sunt desfășurate de migranți vulnerabili și predispuși la abuzuri și neglijență; subiectul este reflectat în documentarul Invisible Lives: Romanian night workers in London (regia: Timothy Marrinan).

Our Currency is Information (regia: Marek Tuszynski) prezintă metode de investigare a corupției si crimei organizate prin prisma lui Paul Radu, fondatorul Centrului Român de Jurnalism pentru Investigații.

…și de ieri! – Astra Film Sibiu

Experimentul București (regia: Tom Wilson) amestecă teorii conspiraționale ale comunismului despre tehnici de manipulare prin frecvență vibratorie, o poveste de dragoste nimicită de acest experiment și reeducarea prin tortură de la Pitești.

Pădurea (regia: Sinisa Dragin), premiat la Visions du reel și Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, spune povestea unui tablou dăruit de statul român în 1947 liderului iugoslav Tito, care câțiva ani mai târziu a fost parte a unei afaceri de spionaj care ar fi putut afecta serios relațiile dintre cele două state.

Revision (regia: Philip Scheffner) reconstituie cazul neelucidat a doi români împușcați întâmplător în 1992 la granița cu Germania, într-o perioadă în care numărul mare al imigranților români ilegali din țările occidentale ale Europei stârnea reacții violente din partea extremiștilor rasiști.

Cum acționa Securitatea în anii ’70 și ’80 pentru a controla, supraveghea și, în unele cazuri, pentru a reprima cetățenii României?. ”M-au urmărit pentru că mă duceam la Biblioteca Americană și luam discuri pentru clubul de jazz, așa că mi-au deschis dosar de urmărire ca posibil spion al americanilor”, depune mărturie un fost deținut politic în filmul Supravegheat de Securitate (regia: Nicolae Mărgineanu).

Astra Film Festival 2014, Festivalul Internațional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM Astra și Fundația Astra Film.

Foto: Astra Film Sibiu – faacebook

17
/02
/14

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

16
/02
/14

CRONICĂ DE FILM „The Monuments Men“ nu este nici comedie, nici reconstituire istorică, nici film de război, ci doar o producţie convenţională cu (foarte) puţin din fiecare. O nouă ambiţie a lui George Clooney de a-şi transmite – şi ca regizor - viziunea despre America.

15
/02
/14

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

15
/02
/14

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film "Lindenfeld" a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte "momente total ascunse din istoria României", precum "deportarea saşilor, nemţilor în Siberia". În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

15
/02
/14

România se numără printre cele opt ţări europene în care, în 2013, s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe, fiind vândute cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

14
/02
/14

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare și fantezii îndrăznețe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love și Next Look.

14
/02
/14

Metropolis Film vă invită luni, 17 februarie, de la ora 21.00, în Control, la proiecţia lungmetrajului românesc Ryna, povestea unei adolescente din Sulina care se zbate să-şi găsească identitatea lângă un tata care îi anulează feminitatea.

13
/02
/14

“De ce ar fi mai nefiresc să vezi un penis penetrând un vagin decât o lingură cu budincă intrând într-o gură? Dacă Melancholia e cel mai romantic film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac este ca şi cum un pictor şi-ar fi aruncat pe pânză toate ideile care i-au trecut vreodată prin cap”, spune suedezul Stellan Skarsgard, rolul masculin principal din Nymphomaniac.

12
/02
/14

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

12
/02
/14

Timp de o lună şi jumătate, între 1 martie și 12 aprilie, Caravana Docuart va prezenta filme precum „aici adică... acolo“, în regia Laurei Căpăţână Juller, şi „Exploratorul“, de Titus Muntean şi Xantus Gabor, în cinci oraşe din ţară.

11
/02
/14

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din Woodside, California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele "Bright Eyes", "Stand Up and Cheer" şi "Curly Top".

10
/02
/14

Cea de-a zecea ediție a Festivalul Internațional de Film București aduce mai multe proiecții – printre acestea şi La Grande Bellezza, nominalizat la premiile Oscar 2014 pentru Cel mai bun film străin -, mai multe filme și mai mulți invitați de marcă decât în anii anteriori.

10
/02
/14

"Vivir es fácil con los ojos cerrados", de David Trueba, a fost marele câştigător la Premiile Goya 2014 - echivalentul spaniol al Oscarurilor. Un alt mare favorit, "Las brujas de Zugarramurdi", de Álex de la Iglesia, a primit opt premii Goya.