Radu Beligan – premiul Gopo pentru întreaga carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-premiul-gopo-pentru-intreaga-cariera/

Radu Beligan, maestru al teatrului şi filmului românesc, va primi premiul pentru întreaga carieră la ediţia din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 24 martie. Membru de onoare al Academiei Române din 2004, Radu Beligan a fost inclus în decembrie 2013 în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2014

Radu Beligan, maestru al teatrului şi filmului românesc, va primi premiul pentru întreaga carieră la ediţia din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 24 martie. Membru de onoare al Academiei Române din 2004, Radu Beligan a fost inclus în decembrie 2013 în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc, precum Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin, informează Mediafax.

Născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni – numele actorului fiind anagrama numelui satului -, din judeţul Băcău, Radu Beligan este unul dintre cei mai mari actori de film, teatru şi televiziune din România, cu o carieră care se întinde pe parcursul a peste 70 de ani.

Director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, în perioada 1969 – 1990, discipol al actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi români (Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian) şi străini (William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee, Neil Simon, Umberto Eco), punând astfel bazele unui repertoriu complex, deopotrivă clasic şi modern.

Radu Beligan

Radu Beligan, aniversat la 95 de ani de Teatrul Metropolis

Autor a trei cărţi („Note de insomniac” – 2001, „Luni, Marţi, Miercuri…” – 1978 şi „Pretexte şi subtexte” – 1968) şi fost profesor al Institutului de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare şi doctor honoris causa al Academiei „George Enescu” din Iaşi.

Radu Beligan a debutat în cinema la vârsta de 25 de ani, cu rolul Rică Venturiano.

Colaborarea sa cu Jean Georgescu – unul dintre pionierii cinema-ului românesc – a continuat cu „Visul unei nopţi de iarnă”, „Directorul nostru” şi „Lanterna cu amintiri”.

De-a lungul deceniilor, Radu Beligan şi-a extins repertoriul cinematografic cu roluri în filmele unor regizori precum Paul Călinescu, Gheorghe Vitanidis, Dinu Cocea, Radu Mihăileanu şi Lucian Pintilie.

Radu Beligan

Radu Beligan, „Paşi spre lună

De asemenea, Radu Beligan a colaborat de două ori cu Ion Popescu Gopo – în onoarea căruia au fost numite premiile şi al cărui faimos omuleţ a inspirat forma trofeelor evenimentului -, cele două roluri din „Paşi spre lună” şi „Galax, omul păpuşă” fiind, de altfel, singurele în registrul fantastic/ SF din cariera actorului.

Foto cu Radu Beligan – wikipedia, Teatrul Metropolis

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.