Radu Beligan si Marin Moraru i-au adus un ultim omagiu lui Mişu Fotino
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-si-marin-moraru-i-au-adus-un-ultim-omagiu-lui-misu-fotino/

Radu Beligan si Marin Moraru se numără printre personalităţile care au venit să îi aducă un ultim omagiu actorului Mihai (Mişu) Fotino. Marele artist a fost înmormântat miercuri, la ora 14.00, la cimitirul Bellu din Capitală.

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2014

Radu Beligan si Marin Moraru se numără printre personalităţile care au venit să îi aducă un ultim omagiu actorului Mihai (Mişu) Fotino. Marele artist a fost înmormântat miercuri, la ora 14.00, la cimitirul Bellu din Capitală.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Mihai (Mişu) Fotino a fost depus, miercuri, în jurul orei 10.00, în Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), astfel încât actorii care l-au cunoscut şi alături de care a jucat, precum şi toţi cei care i-au îndrăgit rolurile şi l-au urmărit în piesele de teatru, în filmele şi producţiile de televiziune să îi aducă un ultim omagiu marelui actor.

La ora 13.30, cortegiul funerar cu sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al actorului Mihai Fotino a plecat spre cimitirul Bellu din Capitală, unde marele artist a fost înmormântat în jurul orei 14.00, informează Mediafax.

Printre personalităţile care au venit să îi aducă un ultim omagiu actorului la Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti s-au numărat şi Ion Caramitru, Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Mitică Popescu şi Dan Puican.

În centrul Sălii Media, sicriul a fost înconjurat de flori şi coroane, trimise, printre alţii, de preşedintele Traian Băsescu, dar şi de actorii de la Teatrul Naţional Bucureşti, unde Mihai Fotino a jucat timp de 50 de ani, şi de la artiştii Teatrului Mic.

Radu Beligan şi Marin Moraru

Mişu Fotino, actor al Teatrului Naţional Bucureşti, a murit la vârsta de 83 de ani, după o lungă şi grea suferinţă.

De la ora 12.00, în Sala Media, a fost ţinută o slujbă, care a durat aproximativ o oră, la finalul acesteia, Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al Teatrului Naţional Bucureşti, prezentând, pe scurt, parcursul profesional al actorului Mihai Fotino, notează Mediafax.

„Deviza lui a fost măsura. Nici urmă de vulgaritate, nici urmă de trivialitate, atât de mult la modă astăzi. Cariera lui excepţională o cunoaşteţi cu toţii, omul Mihai Fotino este mai puţin cunoscut. Suntem prieteni de 50 de ani, de când am debutat la Teatrul Naţional.

Mi-a fost întotdeauna alături cu sfaturi bune, am învăţat multe de la el. În primul rând rigoarea, apoi măsura, disciplina şi faptul că un actor este actor numai pe scenă, nu şi în viaţă. Modestia lui, de altfel, era proverbială.

A fost un om de caracter, care a sancţionat drastic derapajele din teatru, dar şi din societate, un om bun şi generos. Şi afurisit când era cazul. Nu cu răutate, ci cu dorinţa de a îndrepta”, a mai spus Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al Teatrului Naţional Bucureşti.

Foto cuMişu Fotino, Radu Beligan si Marin Moraru – Cinemagia, TNB

11
/10
/17

Spectacolul “Căpcăuni/Ogres” de Yann Verburgh, în regia lui Eugen Jebeleanu, producție realizată la Théâtre Ouvert din Paris, deschide joi, 12 octombrie 2017, ora 19:00, seria evenimentelor din cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #4. Reprezentația va fi urmată de o discuție cu echipa artistică.

11
/10
/17

“Nu sunt o stâncă ce nu poate fi clintită, rece, lucidă, cum par. Nenorocirea este că nu sunt cum par şi că foarte repede omul îşi dă seama de asta. Aspectul exterior mi se trage, cred, din faptul că am fost şi am rămas o mare timidă. De aici, felul meu de a mă purta faţă de interlocutor, de aici senzaţia de inaccesibil.”. – Olga Tudorache. Spitalizată zilele trecute (pentru o suspiciune de atac vascular cerebral), „marea doamnă a teatrului românesc” împlinește astăzi 88 de ani.

10
/10
/17

INTERVIU Andi Vasluianu și-a petrecut copilăria în Teatrul Nottara, unde bunicul său era regizor. Astăzi îl vedem pe scena aceluiași teatru, dar mai ales ne-am obișnuit să-l vedem în filme. Cel mai nou dintre acestea este „Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, film pe care îl găsiți în aceste zile în cinematografe și de la care pornește și discuția de față.

10
/10
/17

Teatrul de Comedie prezintă joi, 19 octombrie, de la ora 19.30, la Sala Studio, premiera oficială a spectacolului NUMITORUL COMUN de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, scenografia și costumele Cristina Florea & Georgiana Stoica, asistent regie Oana Popescu

09
/10
/17

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași - FILIT, desfășurată în perioada 4-8 octombrie 2017, s-a încheiat. Datele preliminare arată că la evenimentele din cadrul festivalului au fost peste 30.000 de participanți.

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

09
/10
/17

Joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră Migraaaanţi sau Suntem prea mulţi pe nenorocita asta de barcă de Matei Vişniec, scenariul radiofonic şi regia artistică Mihai Lungeanu. Audiţia cu public în avanpremieră va avea loc luni, 16 octombrie, de la ora 11, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr.89). Intrarea e liberă.

09
/10
/17

Volumul O undiţă pentru bunicul meu, de Gao Xingjian – laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000 –, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba chineză de Irina Ivaşcu. Autorul s-a aflat săptămîna trecută la Iași, ca invitat special al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

08
/10
/17

Pe 6 octombrie, la Librăria Humanitas a avut loc o întâlnire deschisă cu actorul Victor Rebengiuc în cadrul Întâlnirilor Yorick. Într-o sală arhiplină, artistul a vorbit despre România de azi, despre motivele care l-au făcut să nu accepte să filmeze în „Moromeții 2” și despre „generația de aur”.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.