Radu Ciobotea readuce Revoluția din ’89 în atenția publicului francez
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-ciobotea-readuce-revolutia-din-89-in-atentia-publicului-francez/

Scriitorul Radu Ciobotea, directorul adjunct al ICR Paris, a adus Revoluţia din decembrie 1989 în atenţia publicului francez, printr-o carte de excepţie şi prin două evenimente de mare impact mediatic, informează un comunicat.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 decembrie 2014

Cartea a apărut recent la editura pariziană Orizons și a intrat deja în librăriile franceze, fiind distribuită de editura L’Harmattan. Volumul se intitulează Journalistes français dans la Roumanie communiste (Jurnaliști francezi în Romania comunistă) și conține cele mai importante reportaje, analize politice și chiar știri apărute în presa franceză în perioada 1974-1989.

Conceput pe capitole tematice, cu introduceri realizate de coordonator pentru cititorii din Franța, volumul prezintă o nouă istorie politică a României comuniste și postcomuniste, restituind cititorilor imaginea țării noastre văzută de jurnaliștii francezi, într-o epocă în care articolele acestora erau inaccesibile în România. Ea devine accesibilă acum, la douăzeci și cinci de ani de la Revoluție, deocamdată pentru publicul francez și, în curând, în traducere română, pentru publicul din țara noastră.

Radu Ciobotea „Este, inevitabil, o carte incompletă. Nicio carte nu este simplă, orice carte ascunde mistere, pasiuni care au născut-o, cele pe care le va provoca. Aceasta, dincolo de tăcerile sale, de zgomotele sale, uneori asurzitoare, mai ales spre finalul în care auzim clar tancurile, mitralierele, strigătele care s-au opus dictaturii, rămâne în continuare o carte care trebuie retrăită, care trebuie completată cu propriile întrebări şi necunoscute”, mărturiseşte autorul, la începutul cărții.

Lansarea volumului a prilejuit două evenimente de amploare în capitala Franței. Primul, desfășurat la 5 decembrie, a reunit oameni politici, jurnaliști și analiști politici din ambele țări. Din România au sosit pentru această lansare Petre Roman, Emil Hurezeanu, Cristian Pârvulescu și Luca Niculescu.

Francezii au fost reprezentați prin câțiva jurnaliștii celebri, printre care Bernard Guetta (atunci ziarist la Le Monde, acum „vedeta” din fiecare dimineață a Radio France Inter), Marc Semo (atunci corespondent în România, acum directorul departamentului Externe al cotidianului Liberation), Jose Manuel Lamarque (atunci corespondent în România, acum specialistul France Inter în probleme europene), jurnaliști de la Radio France Internationale și scriitori, între care dramaturgul Matei Vișniec.

Prezentarea volumului a fost făcută de scriitorul Daniel Cohen, directorul editurii Orizons, care a apreciat tenacitatea lui Radu Ciobotea de a realiza o carteRadu Ciobotea de și despre jurnalism, proiect pe care l-a inițiat în 2008 și, în ciuda plecării sale neașteptate din Paris în Republica Moldova, l-a dus la bun sfârșit în decembrie 2014. El a precizat că aceasta este a doua carte publicată de diplomatul român la editura Orizons, prima fiind despre reportajul român și francez între cele două războaie mondiale.

Volumul realizat de Radu Ciobotea, cu o copertă ilustrată de fotograful timișorean Constatin Duma, a stârnit interesul comentatorilor și al publicului, generând o dezbatere extrem de animată în Salonul de Aur al Palatului de Behague, reședința ambasadorului României în Franța.

La 8 decembrie, dezbaterea a continuat la sediul săptămânalului L’Express, fiind moderată de directorul publicației, Christian Makarian, unul din cei mai cunoscuți editorialiști francezi. În compania mai multor jurnaliști francezi, invitații români au vorbit despre Decembrie `89 și evoluția României în ultimii 25 de ani, în compania mai multor jurnaliști francezi.

Discuțiile au generat reacții uneori agitate ale publicului în care se aflau jurnaliști și scriitori francezi, dar și români din diaspora, unii nemultumiți de modul în care au decurs alegerile din noiembrie, precum și de imaginea României în Franța. Și de data aceasta, cartea realizată de Radu Ciobotea a fost apreciată ca un eveniment editorial pe piața cărții franceze și ca un remember al luptei duse la început de Timișoara, apoi de întreaga Românie, împotriva regimului comunist, încheie comunicatul.

Foto: Radu Ciobotea, Jurnaliști francezi în Romania comunistăPolirom

24
/05
/23

Autori laureați cu cele mai importante premii literare internaționale, autori îndrăgiți de cititorii români, cu traduceri recente, cărți ce stau la baza unor ecranizări celebre, recuperări necesare sau traduceri noi ale unor cărți-cult – o ofertă bogată de noi titluri îi așteaptă pe cititori la Bookfest 2023 în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

24
/05
/23

Editura Nemira vă invită la o nouă ediție a Salonului Internațional de carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023, la Romexpo, în pavilionul B2.

23
/05
/23

Editura Polirom va participa în perioada 24-28 mai 2023 la o nouă ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilionul B2) şi va avea Italia ca invitat de onoare.

23
/05
/23

Lansări, dezbateri, peste 50 de titluri la prețuri speciale și o Cutie Neagră a poeziei române îi așteaptă la standul Institutului Cultural Român pe vizitatorii celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023 la Complexul expozițional Romexpo (Pavilionul B2).

18
/05
/23

În așteptarea Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura la Romexpo între 24 și 28 mai, vă invităm să descoperiți cele mai noi titluri de autori români. Vă oferim un fragment din romanul „Acasă, departe” de Adrian G. Romila, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

16
/05
/23

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum: dezvoltare personală și profesională, antreprenoriat, spiritualitate și wellbeing, oferind iubitorilor de carte posibilitatea de a citi sau a asculta cărți, de a le folosi pe post de profesori sau sfătuitori și de a transforma clipele de relaxare într-un timp calitativ.

15
/05
/23

Îndrăgita scriitoare Narine Abgarian, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, autoarea bestsellerului Din cer au căzut trei mere, revine în România în perioada 16–18 mai, la București și Brașov, cu prilejul lansării în limba română a unui nou roman, Simon, câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor în 2021, devenit, de asemenea, bestseller internațional.

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.