Radu Mihaileanu, la Nocturnele Marinei Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-mihaileanu-la-nocturnele-marinei-constantinescu/

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2014

Cu degajarea, modestia şi libertatea omului care a trăit şi a învăţat în Occident, Radu Mihaileanu povesteşte la Nocturne despre fricile, responsabilităţile şi frământările unui regizor care a cunoscut succesul cu adevărat, despre oamenii pe care i-a întâlnit şi cunoscut în filmele sale, despre subiectivismul cu care se apropie de fiecare personaj în parte.

„Când fac un film, mi-e foarte frică să nu-i trădez pe oamenii pe care-i povestesc; Nu stiu dacă sunt un mare cineast, dar sunt un povestitor” – Radu Mihăileanu.

Filmul lui „Trăieşte!” a fost distins cu Premiul Cesar în anul 2006 pentru cel mai bun scenariu original, dar succese răsunătoare a obţinut şi cu producţiile „Trenul vieţii”, „Concertul” şi „Izvorul femeilor” (cu care a fost nominalizat pentru Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes).

Născut într-o familie mixtă evrei-români, Radu Mihaileanu fuge în 1980 din România comunistă în care tatăl său fusese nevoit să-şi schimbe numele de evreu Radu MihaileanuBuchman în Ion Mihăileanu.

Se stabileşte pentru puţin timp în Israel, pentru ca, mai apoi, să locuiască în Franţa, unde a absolvit Institutul de Cinematografie din Paris. Actualul regizor de film a fost la început îndrăgostit de teatru: „Prima mea iubire a fost teatrul. Am şi fost un pic actor la Teatrul Evreiesc.”

„Umorul este cea mai spirituală unealtă împotriva închisorii din capul nostru”, este de părere regizorul. „În aproape toate filmele mele există impostura pozitivă”. La ce se referă regizorul cu şi în această contradicţie, aflaţi la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, vineri, ora 24.00.

Despre Nocturne

Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu: „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marRadu Mihaileanuilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.”

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu. Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook – facebook.com/NocturneTVR.

Foto: Radu Mihaileanu, Marina Constantinescu – TVR

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.