Radu Mihaileanu, la Nocturnele Marinei Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-mihaileanu-la-nocturnele-marinei-constantinescu/

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2014

Cu degajarea, modestia şi libertatea omului care a trăit şi a învăţat în Occident, Radu Mihaileanu povesteşte la Nocturne despre fricile, responsabilităţile şi frământările unui regizor care a cunoscut succesul cu adevărat, despre oamenii pe care i-a întâlnit şi cunoscut în filmele sale, despre subiectivismul cu care se apropie de fiecare personaj în parte.

„Când fac un film, mi-e foarte frică să nu-i trădez pe oamenii pe care-i povestesc; Nu stiu dacă sunt un mare cineast, dar sunt un povestitor” – Radu Mihăileanu.

Filmul lui „Trăieşte!” a fost distins cu Premiul Cesar în anul 2006 pentru cel mai bun scenariu original, dar succese răsunătoare a obţinut şi cu producţiile „Trenul vieţii”, „Concertul” şi „Izvorul femeilor” (cu care a fost nominalizat pentru Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes).

Născut într-o familie mixtă evrei-români, Radu Mihaileanu fuge în 1980 din România comunistă în care tatăl său fusese nevoit să-şi schimbe numele de evreu Radu MihaileanuBuchman în Ion Mihăileanu.

Se stabileşte pentru puţin timp în Israel, pentru ca, mai apoi, să locuiască în Franţa, unde a absolvit Institutul de Cinematografie din Paris. Actualul regizor de film a fost la început îndrăgostit de teatru: „Prima mea iubire a fost teatrul. Am şi fost un pic actor la Teatrul Evreiesc.”

„Umorul este cea mai spirituală unealtă împotriva închisorii din capul nostru”, este de părere regizorul. „În aproape toate filmele mele există impostura pozitivă”. La ce se referă regizorul cu şi în această contradicţie, aflaţi la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, vineri, ora 24.00.

Despre Nocturne

Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu: „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marRadu Mihaileanuilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.”

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu. Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook – facebook.com/NocturneTVR.

Foto: Radu Mihaileanu, Marina Constantinescu – TVR

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.