Radu Muntean refuză nominalizarea filmului său, „Un etaj mai jos”, la Premiile Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-muntean-refuza-nominalizarea-filmului-sau-un-etaj-mai-jos-la-premiile-gopo/

Regizorul Radu Muntean refuză nominalizarea filmului său, „Un etaj mai jos”, la Premiile Gopo, spunând că acest demers a fost unul „abuziv”, şi solicită organizatorilor retragerea producţiei din această competiţie. Filmul lui Muntean are şapte nominalizări la cea de-a zecea ediţie a Premiilor Gopo, care va avea loc pe 28 martie.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2016

Premiile Gopo au devenit doar un eveniment monden, nu mai au nimic de a face cu promovarea noului cinema românesc, spune Radu Muntean, regizorul lăudatului „Un etaj mai jos”.

„La sfârșitul lunii ianuarie, am primit din partea Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc invitația de a înscrie ultima noastră producție — filmul ‘Un etaj mai jos’—, în competiția pentru Premiile Gopo. Am răspuns atunci prompt organizatorilor că nu dorim să înscriem filmul și că nu ne interesează să participăm la Gala Premiilor Gopo, începută ca o inițiativă de promovare a noului cinema românesc, dar transformată în ultimii ani într-un eveniment monden, care emulează premiile unor industrii cinematografice puternice, într-o țară care nu are, după părerea noastră, o industrie cinematografică reală și în care filmele pot fi vizionate aproape exclusiv în shopping mall-uri”, declară Muntean, într-un comunicat semnat alături de producătorul Dragoș Vîlcu.

Cei doi consideră că înscrierea la Premiile Gopo este una „abuzivă” și solicită retragerea filmului din competiție.

„Nu am primit atunci niciun răspuns oficial din partea organizatorilor, dar am aflat din presă că filmul a intrat fără voia noastră în vederile juriului de preselecție, fiind nominalizat la mai multe categorii.”, , se mai arată în comunicat.

Considerăm abuzivă înscrierea forțată a filmului ‘Un etaj mai jos’ într-o competiție cu care nu dorim să ne asociem și rugăm organizatorii să retragă numele producției din lista filmelor nominalizate. – Radu Muntean

„Un etaj mai jos” are șapte nominalizări la Premiile Gopo, la trofeele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol secundar masculin (Iulian Postelnicu), cea mai bună actriță în rol secundar (Tatiana Iekel), cel mai bun scenariu (Răzvan Rădulescu, Radu Muntean, Alex Baciu), cea mai bună imagine (Tudor Lucaciu) și cel mai bun sunet.

Foto: Radu Muntean – cinemagia

05
/12
/14

Din 5 decembrie, pe marile ecrane, iubitorii filmului au parte de Judecătorul, o peliculă în care pot fi admiraţi nominalizatul la Oscar, Robert Downey Jr. şi laureatul Premiului Oscar, Robert Duvall. Aceasta este prima colaborare a celor două staruri de la Hollywood.

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

01
/12
/14

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone - un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.