Rapsodia nr. 1 de Enescu deschide Festivalul RadiRo
https://www.ziarulmetropolis.ro/rapsodia-nr-1-de-enescu-deschide-festivalul-radiro/

Numărătoarea inversă a început: mai sunt doar 6 zile până la startul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo (18 – 25 noiembrie 2018)! Duminică, 18 noiembrie (19.00), Orchestra Naţională Radio, ansamblu ce împlineşte în acest an 90 de ani, are onoarea de a deschide la Sala Radio a IV-a ediţie a unicului festival din lume dedicat orchestrelor radio, cu Rapsodia nr. 1 semnată de Enescu şi un atractiv program francez Ravel/Debussy!

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2018

Deschiderea festivalului îl aduce la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pe dirijorul francez Jean-Claude Casadesus, care a fondat  în 1976 Orchestra Națională din Lille (Franța),  alături de care a înregistrat peste 30 de albume discografice și a susținut turnee în 32 de țări.

Programul serii va debuta cu celebra Rapsodie nr. 1 semnată de George Enescu și va continua cu lucrări create de compozitorii francezi Maurice Ravel (Concertul în Sol pentru pian și orchestră, Pavană pentru o infantă defunctă și Suita Daphnis si Chloé) și Claude Debussy (Preludiu la după amiaza unui faun).

Evenimentul extraordinar îl are ca invitat special și pe pianistul spaniol Javier Perianes aplaudat în cele mai mari săli de concert ale lumii, precum Carnegie Hall – New York, Barbican Hall – Londra, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Suntory Hall – Tokyo, Teatro Colón – Buenos Aires. Concertul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu).

Miercuri, 21 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio va prezenta cel de-al doilea concert în cadrul Festivalului RadiRo, de această dată sub bagheta altui important dirijor francez – Frédéric Chaslin, director muzical al Orchestrei Simfonice din Ierusalim.

A fost asistent al lui Daniel Barenboim la Paris şi Bayreuth și în 1991 a devenit asistentul lui Pierre Boulez, colaborând cu Ensemble Intercontemporain.

Orchestra Nationala Radio

Distins cu prestigiosul ”German Echo Klassik Prize”  pentru înregistrarea concertelor lui Bach, pianistul francez David Fray va putea fi aplaudat de publicul de la Sala Radio interpretând Concertul op. 54 în la minor pentru pian şi orchestră semnat de Schumann.

Programul serii mai cuprinde încă două creații celebre :  Ceaikovski uvertura-fantezie Romeo şi Julieta și Rimski – Korsakov  Suita simfonică Șeherazada.

Agenda Festivalului RadiRo, organizat și produs o dată la 2 ani de Radio România, cuprinde 8 concerte simfonice la Sala Radio și, în premieră la RadiRo, 4 concerte de jazz (Sala Auditorium – Muzeul Național de Artă al României).

Cea mai veche orchestră radio europeană – MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) revine în România cu 2 concerte extraordinare (19 și 20 noiembrie) și 3 ansambluri celebre sunt prezente în premieră la Sala Radio: BBC Philharmonic (Marea Britanie), Orchestra de la Svizzera italiana – Lugano (Elveția) și RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda). Secțiunea de jazz o aduce la București pe Aura Urziceanu și 3 formații de jazz europene – Danish Radio Big Band (Danemarca), premiată în cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croația), una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume și Big Band-ul Radio România, recent aplaudat la Cerbul de Aur 2018.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.

Pentru alte informaţii legate de  RadiRo 2018 vă rugăm să consultaţi site-ul www.radirofestival.ro

Festivalul RadiRo

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Festivalul RadiRo – Virgil Oprina

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.