„Rapsodii în piatră”, la cea de-a VI-a ediție SoNoRo Conac
https://www.ziarulmetropolis.ro/rapsodii-in-piatra-la-cea-de-a-vi-a-editie-sonoro-conac/

Seria de concerte SoNoRo Conac, ajunsă anul acesta la cea de-a VI-a ediţie, va debuta pe 26 aprilie la Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin şi va continua până în luna septembrie, oferind publicului meloman ocazia să descopere minunate conace, castele şi palate din România şi Republica Moldova.

Un articol de Liliana Matei|20 aprilie 2018

Ediția de anul acesta SoNoRo Conac poartă numele “Rapsodii în piatrăși este un omagiu adus varietății și complexității arhitecturale din întreg teritoriul țării noastre. În cadrul turneului va avea loc și lansarea în România a CD-ului “Rhapsodie Roumaine”, realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. CD-ul cuprinde cele mai cunoscute compoziții create de George Enescu și Béla Bartók și va fi prezentat într-un turneu european, ce a început pe pe 27 ianuarie 2018, la Musikverein din Viena. Turneul “Rhapsodie Roumaine” va mai include orașele Amsterdam, München, Izmir, Antwerpen, Arezzo și Paris. În România, CD-ul va fi prezentat la toate concertele SoNoRo Conac, de unde va putea fi și achiziționat.

Inițiativa SOS Conac, lansată anul trecut, prin care SoNoRo își propune să tragă un semnal de alarmă pentru cladiri cu valoare arhitecturală mare din țara noastră, aflate într-o stare avansată de degradare, va continua și anul acesta cu un concert la Cazinoul din Constanța, pe 9 mai. Concertul va fi un răspuns la #Ode2Joy Challenge lansat de Plácido Domingo, Președintele Europa Nostra, în toată Europa, cu ocazia celebrării în 2018 a Anului Patrimoniului Cultural European.

Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin

„Începem o nouă ediție SoNoRo Conac plini de entuziasm. Am descoperit locuri minunate, pe care le vom dezvălui și publicului nostru, în cadrul unor concerte de muzică de cameră, prin care ne dorim să le subliniem frumusețea și să adăugăm și mai mult farmec întoarcerii în timp pe care aceste minunate conace, palate și castele o prijeluiesc. Anul acesta demersul nostru se alătură unuia european de celebrare a patrimoniului cultural european și ne bucurăm să putem să ne aducem aportul la integrarea moștenirii culturale românești în cea europeană”, spune Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo.

SoNoRo Conac “Rapsodii în piatră” și CD-ul „Rhapsodie Roumaine” sunt susținute de BRD – Groupe Société Générale, partener SoNoRo Conac încă de la lansarea în 2013 a turneului deconcerte de muzică de cameră, menite să aducă muzica clasică în spațiile pentru care a fost creată.

„Pentru al VI-lea an consecutiv, suntem alături de publicul care dorește să vină sau să revină la concertele Sonoro, să descoperim împreună prin muzică povestea locurilor, conace și palate, care aparțin unui patrimoniu mai puțin cunoscut, dar care poate fi pus în valoare sau salvat prin evenimente culturale. Astfel, ducem mai departe misiunea noastră de a ne implica în proiecte care să ne întregească identitatea, să ne ancoreze în prezent, cu gândul mereu spre viitor, în acest an în care sărbătorim, ca națiune, Centenarul Marii Uniri, iar ca europeni, Anul European al Patrimoniului Cultural. Seria de concerte Sonoro Conac este o invitație de a descoperi/redescoperi muzica de cameră într-un mod inedit, de a deveni mai interesați de locurile încărcate de istorie pe lângă care trecem și de a cultiva mai mult în noi grija pentru frumos și autentic”, a declarat Emanuela Ghyka – Brand Communication Manager BRD.

Primele concerte SoNoRo Conac vor avea loc anul acesta după următorul program:

Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinți, 26 aprilie

Cazinoul din Constanța (foto sus), jud. Constanța, 9 mai

Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc, jud. Timiș, 12 mai

Teatrul din Oravița, jud. Caraș-Severin, 13 mai

Palatul Culturii din Târgu Mureș, jud. Mureș, 16 mai

Castelul Mikes din Zăbala, jud. Covasna, 17 mai

Conacul Pană Filipescu din Filipeștii de Târg, jud. Prahova, 18 mai

Palatul Mogoșoaia, București, 19 mai

Conacul Sturdza de la Popești, jud. Iași, 30 mai

Castelul Mimi, Republica Moldova, 31 mai

SOS Conac este un proiect derulat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților și Institutul Național al Patrimoniului, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

Pentru mai multe informații și programul complet: www.conac.sonoro.ro

Despre SoNoRo Conac: În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

 

 

 

06
/05
/15

AG Weinberger revine la formula de band de data aceasta însă cu o nouă dimensiune componistică şi într-o manieră stilistică diferita, reunind în repertoriul său piese de jazz, blues, soul, blues-rock, piese mai rar auzite, adunate într-un concert de colecţie.

03
/05
/15

Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

01
/05
/15

Ane Brun, unul dintre cei mai apreciați muzicieni scandinavi, are o poveste de viață atipică și niște apariții pe scenă nonconformiste, teatrale. Își compune propria muzică, dar o și produce - un avantaj pentru care se simte recunoscătoare. O puteți asculta în premieră la București, pe 10 mai, la Sala Radio.

30
/04
/15

Primăria Sectorului 3 îi invită pe cetățenii săi la un nou program cultural dedicat Sărbătorilor de 1 și 2 mai organizate prin Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3. Cele două evenimente vor avea loc în ParculTitan-Parcul Artelor și reunesc nume importante ale muzicii și dansului românesc de diferite genuri.

28
/04
/15

DJ-ul şi cântăreţul american Moby îşi va deschide propriul restaurant vegan în vara acestui an în oraşul Los Angeles. Restaurantul se va numi Little Pine şi va fi amenajat în cartierul Silver Lake din metropola americană.

27
/04
/15

"Enescu şi Viena", o serie de evenimente dedicate compozitorului român, de la a cărui moarte se împlinesc 60 de ani în 2015, debutează pe 7 mai, în capitala Austriei, cu un concert care va conţine lucrări de George Enescu, Gustav Mahler şi Richard Strauss.

26
/04
/15

Joi, 7 mai 2015, de la ora 20.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Corul Regal, format din tineri muzicieni, studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, va susţine un concert de gală intitulat „Nihil Sine Deo”, un omagiu adus celei mai longevive Zile Naţionale din istoria României.