“Realitatea din spatele imaginii”: programe pentru adolescenți în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului
https://www.ziarulmetropolis.ro/realitatea-din-spatele-imaginii-programe-pentru-adolescenti-in-expozitia-marturii-frescele-manastirii-argesului/

În februarie, Muzeul Naţional de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenţi cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveştilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noţiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]

Un articol de Andrada Văsii|22 februarie 2013

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.

 

“Realitatea din spatele imaginii”

 

Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab și contemporanii săi moda pentru a-și construi și modifica imaginea, folosindu-se de aparențe și iluzie?

Dar culorile? Erau ele folosite doar pentru a încânta ochii privitorului sau erau și purtătoare de mesaje ascunse?

După ce criterii își modelau liderii din trecut imaginea lor publică și cum s-a transmis această imagine până astăzi? Mascau oare imaginea publică și titlul lor nobiliar o altă realitate și anumite secrete pe care aceștia nu le doreau dezvăluite?

 

Răspunsurile la aceste întrebari, și nu numai, le puteți afla participând la programul “Realitatea din spatele imaginii”, mai mult decât o simplă vizită într-o expoziție.

Fiecare întâlnire de la Realitatea din spatele imaginii se desfășoară sub forma unei vizite active în expoziție, urmată de un atelier de creație în care participanții vor recrea și decora o piesă vestimentară din garderoba principilor de acum 500 de ani.

 

Întâlnirile de la Realitatea din spatele imaginii au loc astfel:

 

  • Sâmbătă, 23 februarie 2013, ora 12:00: program pentru tineri de 13-14 ani (clasele VII – VIII)
  • Duminică, 24 februarie 2013, ora 12:00: program pentru tineri de 15-19 ani (clasele IX – XII)
  • Duminică, 24 februarie 2013, ora 15:00: program pentru tineri de 15-19 ani (clasele IX – XII)

 

 

Durata aproximativă a programului Realitatea din spatele imaginii  : 2 ore

Preț bilet: 7 lei/ persoană

Participarea se face numai pe baza de înscriere, în limita locurilor disponibile, prin telefon la 021.313.30.30, interior 876, sau prin e-mail la [email protected] până vineri, 22 februarie, ora 14:00.

 

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului prezintă 31 dintre capodoperele picturii medievale româneşti. Atribuite zugravului Dobromir şi echipei sale, aceste fragmente de pictură murală au fost comandate în urmă cu aproape 500 de ani de voievodul Neagoe Basarab pentru a decora ctitoria sa de la Curtea de Argeş.

 

Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii de echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, frescele – care reprezintă mai puţin de 5% din decoraţia murală originară a bisericii –  au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească.

 

Expoziţia este deschisă până pe 26 mai 2013.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).