Rebengiuc, Angela Gheorghiu şi Răzvan Stoica – marii câştigători ai Galei Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/rebengiuc-angela-gheorghiu-si-razvan-stoica-marii-castigatori-ai-galei-radio-romania-cultural/

Medeea Marinescu şi Vlad Zamfirescu, amfitrionii celei de-a XIV-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural, vor acorda premiile celor care au performat în diferitele domenii ale culturii în anul 2013. Evenimentul – transmis în direct la Radio România Cultural – va avea loc luni, 24 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.

Un articol de Petre Ivan|17 martie 2014

Medeea Marinescu şi Vlad Zamfirescu, amfitrionii celei de-a XIV-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural, vor acorda premiile celor care au performat în diferitele domenii ale culturii în anul 2013. Evenimentul – transmis în direct la Radio România Cultural – va avea loc luni, 24 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.

În cadrul galei vor fi acordate premii la zece secţiuni, precum şi trei premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi:

P r e m i u l   d e   E x c e l e n ţ ă   îi va fi decernat actorului Victor Rebengiuc

P r e m i u l   L u x   M u n d i   îi revine sopranei Angela Gheorghiu

P r e m i u l   ”I n m e m o r i a m   I o s i f   S a v a”   îi va fi acordat violonistului Răzvan Stoica

Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:

La categoria „Poezie”

nominalizările sunt: Dan Sociu, Vino cu mine ştiu exact unde mergem, Editura Tracus Arte; Ioana Nicolae, Autoimun, Editura Cartea Românească; Andrei Dósa, American Experience, Editura Cartea Românească.

La “Proză”

au fost nominalizate volumele: Liliana Corobca, Kinderland, Editura Cartea Românească; Marin Mălaicu-Hondrari, Lunetistul, Editura Polirom; Varujan Vosganian, Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri, Editura Polirom

La secţiunea „Film”

au fost nominalizate: Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism de Corneliu Porumboiu; Poziţia copilului de Călin Peter Netzer; La limita de jos a cerului de Igor Cobileanski

La categoria “Teatru”

nominalizările sînt următoarele: Miriam Răducanu, pentru spectacolul Poezia visului, la UnTeatru; Mihai Constantin, pentru rolul Primarul din Revizorul de Gogol, la Teatrul Naţional din Bucureşti; regizorul Alexandru Dabija, pentru viziunea modernă asupra textului clasic în „triada” spectacolelor O… ladă, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Sânziana şi Pepelea, la Teatrul Naţional din Cluj şi Titanic Vals, la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Rebengiuc

Mihai Constantin, nominalizat la categoria Teatru în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural

Nominalizaţii la secţiunea “Arte plastice”

sunt artiştii: Horea Paştina pentru expoziţia retrospectivă de pictură şi desen de la Sala Dalles; Silviu Oravitzan pentru expoziţia de pictură, relief şi obiect de la Muzeul Ţăranului Român şi Palatul Mogoşoaia; Paul Gherasim pentru expoziţia Urme de pictură, din septembrie 2013 la Galeria Anticariat Curtea Veche şi Logos din noiembrie 2013 de la Librăria Bizantină.

Pentru categoria “Muzică”

au fost nominalizaţi: Nicolas Simion – pentru proiectul “Clasic meets jazz”, lansarea albumului dublu dedicat lui Jancy Körössy; Oana Catalina Chitu – albumul „Divine”; Nicu Alifantis pentru albumul si concertele „Mozaic”

La secţiunea “Educaţie şi învăţământ”

lista nominalizărilor este următoarea: Unde-i lege nu-i tocmeala – proiectul de educaţie juridică iniţiat de Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii (Bucureşti); Şcoala de vară “Arhipera” dedicată  arhitecturii sociale participative organizată  de Fundația Soros România; Proiectul Interaxe dobrogene derulat de Asociaţia Europeană Interaxe şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Nominalizaţii la secţiunea „Ştiinţă”

sunt: scriitorul Nicolae Romulus Dărămuş; prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Universitatea „Valahia” Târgovişte; Nicolae Zamfir, dr. fiz., directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi echipa proiectului laserului cu lumină extremă ELI – NP

La categoria “Media culturală – Proiecte on-line”

sunt nominalizate website-urile: Sub25 www.sub25.ro , Modernism www.modernism.ro , Bookaholic www.bookaholic.ro

 La secţiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”

au fost nominalizate: Astra film Festival Sibiu, ediţia a XX-a, 2013; Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT; SoNoRo Festival, ediţia a 8-a.

Foto cu Rebengiuc şi Mihai Constantin – Cinemagia

 

 

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.