Recital de Flamenco, la Arcub, cu Pedro Sierra și Juana la Tobala
https://www.ziarulmetropolis.ro/recital-de-flamenco-la-arcub-cu-pedro-sierra-si-juana-la-tobala/

Joi, 23 octombrie, de la ora 20:00, la Sala ARCUB, va avea loc un recital de muzică flamenco, în interpretarea a două dintre numele mari ale flamencoului actual: chitaristul Pedro Sierra şi solista Juana la Tobala (cantaora).

Un articol de Ziarul Metropolis|17 octombrie 2014

Pedro Sierra (Hospitalet, Barcelona), renumit chitarist de flamenco, locuiește în Sevilla din 1990 și este considerat unul dintre marii artiști ai flamencoului, dată fiind polivalența cu care intervine la chitară, dar și ca acompaniament de voce și dans. Artistul îmbină cu mare măiestrie cele trei moduri de a cânta, motiv pentru care a fost solicitat de toate marile figuri ale cântecului și dansului flamenco, între care Farruco, José Mercé, Manuela Carrasco, Mayte Martin, Mario Maya, La Tobala, Javier Barón, El Potito, Israel Galván, Cristina Hoyos, La Susi, Carmen Linares etc. Cu timpul, Pedro Sierra a ajuns să fie chitaristul preferat al acestor artiști, urmându-și totodată și cariera de solist prezent pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii.

A compus muzica pentru opere de flameco precum „Romancero Gitano” al Cristinei Hoyos, „Por Aquí te quiero ver” al lui Manuel Soler, „Los Zapatos Rojos” al lui Israel Galván, „La Francesa” de Pastora Galván, „Poema del Cante Jondo” pentru Baletul din Andaluzia, „Encuentros” de El Junco, și pentru filmul „Bodas de Gloria”, al maestrului Farruco.

Pedro Sierra este, de asemenea, un experimentat producător și a înregistrat de-a lungul timpului alături de nume sonore cum ar fi: Carmen Linares, El Yunque, Parrita, La Tobala, La Susi, Morenito de Illora, El Potito, Paco Taranto, María Vargas, El Polaco, José Parra, Juanito Maravillas, Perro de Paterna, El Loreño, Diego „El Cabrillero”, Familia Montoya, El Barrio, Triana Pura, La Macanita, Enrique „El Extremeño”, El Boquerón, Isabel Pantoja, Diego Vargas, Lolita Valderrama, Luis de Lebrija, Paco Cepero, Chiquetete, Romeros de La Puebla, Ecos del Rocío, Albahaca etc.

Ca solist, a înregistrat trei albume: „Al sur de mi guitarra” (1999), „Decisión” (2001) și „Nikelao” (2005), foarte bine primite atât de public, cât și de presa specializată. În 2012, a realizat, la cererea lui Ruben Olmo, directorul Baletului Flamenco din Andaluzia, muzica spectacolului „Llanto” de Ignacio Sánchez Mejías.

Juana Riba Salazar la Tobala, s-a născut în Sevilla, în clanul Los Tobalos. A început să cânte flamenco de când era copil și, în scurt timp, a ajuns să colaboreze, între alții, cu artista ca Manuela Carrasco, Joaquin Cortes, La Chana. S-a făcut remarcată ca o cantaora însoțitoare în spectacole de dans flamenco, ceea ce a atras atenția maeștrilor Farruco și Mario Maya. Vocea ei a impresionat publicul din toată lumea întrucât artista a urcat pe scene din săli de prestigiu din orașe precum New York, Yakarta, Tokio, Kuopio, Mexico DF, Bogota, Sidney, etc. A participat la festivaluri flamenco cum sunt Bienala Flamenco de la Sevilla sau Festivalul din Jerez de la Frontera, Córdoba, precum și la întâlnirile de flamenco și fado organizate la Teatrul Regal din Madrid. Fiind prima voce flamenco care a cântat pe această foarte cunoscută scenă, Juana Riba Salazar a impresionat prin ușurința și stilul foarte personal.

Ca solistă, a realizat opt înregistrări alături de producătorul și sotul ei, chitaristul Pedro Sierra: „Dime sí en la vida“ (1989), „Jardanay“ (1993), „Espejo del Alma“ (1995), „Rincones de sueños puros“ (1997) și ‘Duquelas“ (1999), „Azul“ (2004); în 2013, a sărbătorit 20 de ani de carieră prin discul „Entreaguas”.

Evenimentul este organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București în colaborare cu Instituto Cervantes din București, cu Ambasada Spaniei în România și cu AECID (Spania).

la-tobala-muestra-flamenco
Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) sau online pe bilete.arcub.ro.
Preţuri: 35 lei (Categoria I) si 25 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei.
Urmăriţi-ne pe:
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. De la teatru şi muzică, până la arhitectură, pictură şi carte, ARCUB reprezintă arta şi cultura Bucureştiului, colaborând cu organizaţii şi instituţii de profil şi sprijinind totodată proiecte iniţiate în parteneriat.
ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, şi al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival.

În fiecare an, ARCUB se implică în peste 150 de evenimente culturale, al căror public depăşeşte 2 milioane de participanţi.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

12
/10
/17

Festivalul SoNoRo va avea loc anul acesta în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie și recomandă pentru cea de-a XII-a ediție un joc de-a HIDE&SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniatăde poezie, video art, fashion design și un quest labirintic princare festivalul își propune să-și poarte publicul. Orașele în care se vor desfășura concertele FestivaluluiSoNoRo sunt București, Timișoara, Cluj și Brașov.

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!