„Recuperarea modelelor străbune”: Expoziţie la Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR)
https://www.ziarulmetropolis.ro/recuperarea-modelelor-strabune-expozitie-la-muzeului-national-al-taranului-roman-mntr/

O expoziţie cu titlul „Recuperarea modelelor străbune” va fi deschisă în Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) în perioada 23-29 octombrie, informează luni Biroul de presă al instituţiei gazdă. Expoziţia prezintă lucrări realizate de copii de la cercuri de creaţie din şcolile din Siseşti, Surdeşti, Dăneşti, Bonţăieni, Sighetu Marmaţiei, de meşteri maramureşeni […]

Un articol de |23 octombrie 2012

O expoziţie cu titlul „Recuperarea modelelor străbune” va fi deschisă în Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) în perioada 23-29 octombrie, informează luni Biroul de presă al instituţiei gazdă.

Expoziţia prezintă lucrări realizate de copii de la cercuri de creaţie din şcolile din Siseşti, Surdeşti, Dăneşti, Bonţăieni, Sighetu Marmaţiei, de meşteri maramureşeni şi de studenţi de la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca.

 
De asemenea, sunt expuse imagini din timpul proiectului „Recuperarea modelelor străbune – din sertarele muzeului – de la bunici la strănepoţi”, dezvoltat de Fundaţia social-culturală pentru democraţie „identitate, unitate, generozitate, acţiune”, în parteneriat cu MNŢR şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

În deceniul şapte al veacului trecut, a fost achiziţionată pentru viitorul Muzeu de Etnografie de la Baia Mare o colecţie de peste 200 de „pogmate” sau „cârpe de modele”. În primăvara acestui an, mulţumită proiectului cultural menţionat, modelele au putut „face o cale întoarsă, înspre lumea satelor şi oraşelor maramureşene şi, acum, spre lumea largă”, după ce au fost prelucrate, modelele fiind date pentru a fi refăcute sau recreate de copiii din cercurile de creaţie amintite.

 

Sursa: Agerpres

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Cea mai nouă producție a companiei independente de teatru și film Create.Act.Enjoy, din Cluj-Napoca, este un spectacol de teatru-dans, creat pentru spații alternative. ,,Lost in Transition” pornește de la ideea că societatea de astăzi se află într-un moment de răscruce: între comoditate și acțiune, între stagnare și reacție, între rutină și inovație.

11
/11
/13

Marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

11
/11
/13

CRONICĂ DE CONCERT „Un artist îşi asumă riscuri”, aşa s-ar putea sintetiza ceea ce pianista Valentina Lisitsa a împărtăşit cu jurnaliştii şi publicul bucureştean pe parcursul zilei de 5 noiembrie 2013, la Ateneul Român.

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.