Redutabil, o comedie despre dragoste, cinema și revoluție
https://www.ziarulmetropolis.ro/redutabil-o-comedie-despre-dragoste-cinema-si-revolutie/

Cinefilii pot vedea zilele acestea, la cinematograf, cel mai recent film al lui Michel Hazanavicius (câştigător al Premiului Oscar):  REDUTABIL / Redoutable, o comedie despre dragoste, cinema şi revoluţie, un episod din viaţa lui Jean-Luc Godard.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2017

Jean-Luc Godard, nimeni altul decât cineastul iconoclast al Noului Val, ajuns lider al mișcărilor protestatare din ’68. Redutabil este distribuit în România de Indepedența Film.

Selectat în Competiția Oficială, Cannes 2017, Redutabil este o seducătoare comedie cu Louis Garrel, în rolul lui Jean-Luc Godard, și cu Stacy Martin, care o interpretează pe soția regizorului, Anne Wiazemsky. Alături de ei, Bérénice Bejo (Oscar, Premiul César, Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, în The Artist).

Scenariul îi aparține lui Michel Hazanavicius, și se bazează pe romanul Un An Après, de Anne Wiazemsky.

Povestea

Paris, 1967.

Jean-Luc Godard, cel mai renumit regizor al generației sale, filmează La Chinoise cu femeia pe care o iubește, Anne Wiazemsky, cu 20 de ani mai tânără.

Fericiți, îndrăgostiți, magnetici, Jean-Luc și Anne se căsătoresc. Primirea filmului de către public și critică dezlănțuie însă o profundă introspecție în Jean-Luc.

Evenimentele din mai 1968 vor amplifica acest proces, iar criza pe care o trăiește regizorul îl va schimba profund. Artist celebru, un star al cinematografiei internaționale, Godard devine un artist maoist înafara sistemului, pe cât de greșit interpretat, pe atât de greu de înțeles.

Louis Garrel (Theo din The Dreamers-ul lui Bertolucci), interpretul tânărului cineast revoluționar și îndrăgostit Godard, în  Redutabil (2017). O alegere foarte potrivită, cel puțin dacă ținem seama de asemănare. Totodată, Louis Garel este fiul regizorului Philippe Garrel.

JLG, cum i-ar plăcea și lui Godard să rămână în istoria cinematogarfiei, nu a văzut filmul. Nu a dorit. A refuzat să citească scenariul, a refuzat să-i întâlnească pe Michel Hazanavicius sau pe Garrel. Nu a fost o mare surpriză. Regizorul își întreține dintotdeauna legenda.

Era respectat în lumea întreagă. El era Noul Val: Jean-Luc Godard. De nedefinit, sălbatic, fascinant, amuzant, imprevizibil, tulburător, politic, fermecător, impertinent, tânăr, liber. Îndrăgostit.

Foto: Redutabil – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.