Regina Maria a României, elogiată în cea mai urmărită emisiune matinală din Marea Britanie
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-a-romaniei-elogiata-in-cea-mai-urmarita-emisiune-matinala-din-marea-britanie/

Regina Maria, figură centrală în eforturile de război ale României din timpul primei conflagraţii mondiale, a fost prezentată publicului britanic într-o serie de intervenţii ample ale istoricului şi realizatoarei TV Tessa Dunlop, în cadrul unor emisiuni de mare audienţă ale posturilor de televiziune şi radio BBC One (BBC Breakfast), BBC Radio 4 (Woman’s Hour), Channel 5 (5 News) şi în varianta online a revistei History Today.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2018

Întrebată în cadrul emisiunii BBC Breakfast (1,5 milioane telespectatori) de ce crede că Regina Maria este puțin cunoscută în Marea Britanie, țara ei de naștere, Tessa Dunlop a răspuns:

„Desigur regimul comunist a ascuns realizările familiei regale, însă cred că multe motive au de-a face cu noi, aici în Marea Britanie, cu felul în care interpretăm istoria lumii și a războiului. Marele ei moment a fost în timpul Primului Război Mondial, când românii au fost aliații noștri, începând din 1916. Dar noi nu ne oprim aproape niciodată atenția asupra frontului de est, suntem preocupați doar de frontul de vest și e de înțeles, pentru că aici au pierit oamenii noștri. Dar cred că, dacă e să ne gândim la schimbările din societatea britanică, la cele două mari comunități poloneză și română, poate că a venit timpul să privim și spre aliații noștri și spre poveștile lor extraordinare.”

Tessa Dunlop

Tessa Dunlop a reamintit publicului englez originea britanică a Reginei Maria, precum și portretul realizat în epocă de New York Times, care o descria drept „o personalitate expresivă şi de neuitat din timpul războiului”.

În opinia jurnalistei britanice, există o paralelă între destinul Reginei Maria și cel al Prințesei Diana, nu doar din prisma căsătoriei cu prinți moștenitori ai tronurilor, ci și prin felul revoluționar în care au gestionat relația cu presa.

„Să porți uniformă de asistentă medicală devenise în timpul războiului forma idealizată a condiției feminine și, odată cu moartea lui Edith Cavell (asistentă medicală britanică a cărei execuție de către armata germană în Belgia, în 1915, a fost condamnată internațional și prezentată in extenso în presă – nota noastră), se crează, dacă vreți, un spațiu vacant în care această martiră trebuie să se reîncarneze. Din prima zi a războiului Regina Maria este foarte preocupată nu doar de hainele sale albe de asistentă – care, în adevărat spirit ortodox oriental, sunt lungi până la pământ, astfel încât dau senzația că ar putea aparține unei călugărițe, cu crucea roșie, simbolul universal al speranței, vizibilă deasupra frunții – dar insista ca și fiicele ei și toate marile doamne ale României să îi urmeze exemplul.”

Tessa Dunlop a remarcat, în portretul făcut Reginei, curajul ei extraordinar:

Regina Maria pe front în timpul Primului Război Mondial, alături de Averescu

„Își pierde cel mai tânăr și prețuit fiu din cauza tifosului, când germanii se apropie de București, epidemia omorând a opta parte din populație, incluzând și victimele de pe front. Cu cât situația se înrăutățea, cu atât mai mult pare mai nepăsătoare în fața pericolului, atrăgând atenția ziariștilor. De exemplu, când cei din jurul ei insistau să poarte mănuși de cauciuc, tifosul fiind foarte contagios în special în mijlocul iernii în România, Regina le răspunde, memorabil: <<Nu credeți că soldații se bucură mai mult când îmi sărută mâna neacoperită?>>, întâmplare amintită de diplomatul francez Saint-Aulaire în memorii. Și-a asumat riscuri considerabile.”

Jurnalista britanică a menționat eforturile diplomatice ale Reginei Maria atât la Conferința de Pace de la Paris, cât și pe lângă regele George al V-lea al Marii Britanii, vărul ei. La sfârșitul Primului Război Mondial, România devenea a 5-a cea mai mare țară din Europa.

Excelentă vorbitoare de limba română și o prietenă a României, Tessa Dunlop a amintit și de două dintre evenimentele pe care Institutul Cultural Român le propune în următoarea perioadă. Primul dintre acestea o are în prim plan chiar pe scriitoarea britanică, care va susține o conferință la sediul ICR Londra în 21 noiembrie, în timp ce la începutul lunii decembrie va fi instalată o statuie în localitatea Ashford, în apropierea locului de naștere al prințesei engleze care avea să devină Regina Maria a României.

Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, a salutat interesul pentru Regina Maria, o oportunitate de care diplomația culturală românească din Marea Britanie va continua să țină seama. „Echipa noastră din Londra a înregistrat o reacție imediată dupa aparițiile Tessei Dunlop, mulți oameni dorind să afle și alte detalii ale poveștii Reginei și, implicit, a României acelor ani. Așa cum publicul britanic al Institutului este deja obișnuit, curiozitatea le va fi răsplătită prin evenimente de mare ținută.”

Tessa Dunlop

Segmentele de emisiune despre Regina Maria pot fi urmărite aici:

BBC One Breakfast, TV
BBC Radio 4, Woman’s Hour
articol History Today

Intervenţiile din mass-media ale Tessei Dunlop vin în contextul celebrării a 100 de ani de la Armistiţiul din 11 noiembrie, care a încheiat Primul Război Mondial.

Realizatoare TV/radio și scriitoare britanică, Tessa Dunlop a studiat Istorie Modernă la Universitatea din Oxford, unde a obținut premiul Gertrude Easton History. A fost co-prezentatoare a serialului Coast de pe BBC Two și a avut apariții în programe la Channel 4, Discovery Channel, US History, Channel 5 și UK TV. iar în 2005 a câștigat premiul Royal Society Television. A publicat două cărți de istorie The Bletchley Girls și best-sellerul Sunday Times The Century Girls. În prezent urmează studii doctorale la Sheffield Hallam University și lucrează la o carte despre viața Reginei Maria.

Foto: Regina Maria a României ,Tessa Dunlop – BBC

25
/08
/15

Misterul zâmbetului celebru al Mona Lisei a fost descifrat de o echipă de cercetători din Marea Britanie. Aceştia au analizat o altă pictură realizată de Leonardo da Vinci şi au ajuns la concluzia că maestrul renascentist s-a folosit de o iluzie optică.

25
/08
/15

În perioada 1-5 septembrie are loc prima ediție a Festivalului Ambasadelor, unde bucureştenii vor avea ocazia de-a face înconjurul lumii în doar câteva zile, luând parte la o sărbătoare a diversității internaționale, o aventură menită să arate Bucureştiul drept o capitală multiculturală, promotoare a dialogului intercultural.

17
/08
/15

Între 17 şi 24 august, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, clădirea fostului Hotel Continental va fi populată din nou de artişti plastici. Luni, 17 august, la ora 17.00 la etajul întâi a clădirii va avea loc vernisajul expoziţiei cu lucrările creatorilor care au reacţionat la tematica Ringli.Spíl.

13
/08
/15

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică și sculpturi sau instalații până la creații poetice și filme.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

01
/08
/15

Arta urbană transformă spațiul din București Mall: doi tineri artiști vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureștenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereții de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

22
/07
/15

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie.