„REGINA MARIA”, la Teatrul Metropolis, în Sala Centenar
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-la-teatrul-metropolis-in-sala-centenar/

„Regina Maria” de Dr. Venerus Popa, după o idee de Manuela Hărăbor şi Alexandru Bindea, este o evocare a unor personalităţi şi momente din istoria de acum 100 de ani. Spectacolul, care aduce în prim plan adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, se joacă zilele acestea la Teatrul Metropolis.

Un articol de Petre Ivan|28 noiembrie 2018

Spectacolul „Regina Maria” marchează un moment important al istoriei ţării, centenarul Unirii. Suntem, așadar, în fața unui act de recuperare a istoriei naționale, dar şi internaționale, evocând în cazul de faţă, pagini de importanţă majoră ce au condus la Marea Unire din 1918.

Spectacolul „Regina Maria” este actul rememorării unor personalităţi şi momente istorice ce au ca punct de plecare o solidă documentare bibliografică, această succesiune de cadre urmărind în linii mari evenimente cheie de la începutul Primului Război Mondial.

Figura marelui rege Carol I, tulburat de dilema ingrată în care se găsea, aceea de rege al României obligat să se alieze cu Puterile Centrale în virtutea unui vechi tratat, sau cel puţin să rămână neutru, dacă nu chiar să se alăture Antantei. Momentul de maximă tensiune între Regina Maria şi Regele Ferdinand prilejuit de necesitatea adoptării unei poziţii a Regatului României faţă de declanşarea războiului.

Presiunile la care a fost supusă Regina Maria din partea Ambasadorului Austro-Ungariei pentru a interveni pe lângă Regele Ferdinand pentru alăturarea României la Puterile Centrale. Tragedia capitulării României din mai 1918.

Figura luminoasă a generalului Berthelot. Momentul întâlnirii Reginei Maria cu Primul Ministru al Franţei, Georges Clemenceau, din 1919, întâlnire care a adus României multiple beneficii şi a schimbat optica sub care ne priveau Marile Puteri învingătoare în război.

În sfârşit, Testamentul Reginei Maria, pagină de mare sensibilitate şi dovadă de imensă dragoste pentru poporul român.

Din distribuția spectacolului fac parte actori consacrati precum: Manuela Hărăbor, Maria Blaj, Gavril Pătru, Alexandru Bindea, Cristian Moţiu, Dan Aştilean şi Costel Constantin.

Spectacolul, care  aduce în prim plan  adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, poate fi văzut, zilele acestea, joi (29 noiembrie, ora 20.00), vineri (30 noiembrie, ora 17.00), sâmbătă (1 decembrie, ora 12.00) și duminică (2 decembrie, ora 12.00).

Textul lui Venerus Popa în direcţia de scenă semnată de Alexandru Bindea, într-un spaţiu de excelenţă – Sala Centenar a Teatrul Metropolis, are darul de a aduce marii sărbători a României o lumina de adevar, în respectul ce îl datorăm Familiei Regale şi Reginei Maria în primul rând.

Foto: „Regina Maria” – Teatrul Metropolis

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.