Regizorul rus de teatru şi film Kirill Serebrennikov, eliberat după un an şi jumătate din arestul la domiciliu
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-rus-de-teatru-si-film-kirill-serebrennikov-eliberat-dupa-un-an-si-jumatate-din-arestul-la-domiciliu/

Regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov a fost eliberat după un an şi jumătate din arestul la domiciliu, potrivit presei ruse. O curte de justiţie din Moscova a decis eliberarea lui Serebrennikov şi a doi asociaţi ai lui, de asemenea, arestaţi la domiciliu. Cei trei sunt acuzaţi într-un proces de delapidare, despre care spun că este motivat politic.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2019

A mai fost hotărât ca Serebrennikov, producătorul Yuri Itin şi o fostă angajată a Ministerului Culturii, Sofia Apfelbaum, să nu părăsească Moscova până la finalul procesului, potrivit rferl.org.

Un al patrulea pârât, producătorul Aleksei Malobrodsky, a primit deja interdicţie de a părăsi Moscova.

Kirill Serebrennikov a fost numit în 2012 în fruntea Teatrului Gogol, pe care l-a transformat într-unul din centrele nevralgice ale culturii contemporane de la Moscova. El a montat, între altele, spectacolul „Suflete moarte”, după romanul lui Gogol, aclamat în 2016 la Festivalul de la Avignon.

Serebrennikov a fost arestat în august 2017, iar acest lucru a atras atenţia internaţională.

În vârstă de 49 de ani, el s-a prezentat pe 7 noiembrie în faţa tribunalului, la o primă audiere publică, unde s-a declarat nevinovat şi a subliniat că nu a deturnat fondurile primite de la stat: Suma în cauză este 2 milioane de dolari.

De la arestarea lui, numeroase apeluri pentru anularea acuzaţiilor la adresa sa au fost făcute de figuri ale lumii artistice ruse precum şi ale personalităţilor culturale internaţionale, de la actriţa australiană Cate Blanchett la fostul ministru francez al Culturii Françoise Nyssen.

Toţi cei patru au pledat „nevinovat” în procesul descris de regizor ca „absurd”.

O a cincea persoană acuzată, contabila Nina Maslyayeva, a pledat „vinovat” şi a depus mărturie folosită ca probă împotriva celor reclamaţi. Ea este judecată separat.

Serebrennikov a luat parte, în mai multe rânduri, la proteste antiguvernamentale şi a pus problema creşterii influenţei în Rusia a Bisericii Ortodoxe Ruse, care are o relaţie tot mai strânsă cu statul, de la preluarea puterii de către Vladimir Putin.

În ciuda faptului că s-a aflat în arest la domiciliu, el a pus în scenă un spectacol de operă – „Nabucco” -, care a avut premiera luna trecută la Hamburg, şi a finalizat anul trecut filmul „Leto”, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes.

Foto: Kirill Serebrennikov – facebook

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.