Regizorul Silviu Purcărete primește Premiul Special în cadrul manifestării Premiul Europa pentru Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-silviu-purcarete-primeste-premiul-special-in-cadrul-manifestarii-premiul-europa-pentru-teatru/

Timp de patru zile, ediţia a XV-a a Premiului Europa pentru Teatru aduce la Craiova peste 60 de jurnalişti de la cele mai faimoase publicaţii din Europa, dar şi din Statele Unite ale Americii, regizori de notorietate internaţională şi artişti recunoscuţi la nivel mondial, totul în continuarea Festivalului Internaţional Shakespeare.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2016

Premiul Europa pentru Teatru, ediția a XV-a, îi este conferit lui Mats Ek, coregraf și regizor suedez de renume internațional, ale cărui creații artistice și-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluției dansului contemporan.

Premiul Special îi este acordat din partea Președintelui Juriului Premiului Europa pentru Teatru regizorului Silviu Purcărete, un reprezentant al Artei Dramatice extrem de prețuit în țară și în străinătate.

Cel de-al XIII-lea Premiu „Noi Realităţi Teatrale„ va fi acordat următorilor artişti: Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), National Theatre of Scotland (Scoţia/ Regatul Unit al Marii Britanii) și Joël Pommerat (Franţa).

Ceremonia de decernare a Premiilor va avea loc în seara zilei de 26 aprilie.

Mai mult, în aceasta perioada, la Craiova vor fi prezentate mai multe spectacole ale câştigătorilor:

„Ultimul vis pe pământ”, al Teatrului Naţional din Scoţia, o piesă foarte actuală pe tema imigranţilor;

„Reykjavik“ de Juan Mayorga, o piesă ce întruchipează viziunea autorului asupra teatrului ca „artă a imaginaţiei“, şi de asemenea, două scene extrase din „Golem “, noua sa piesă.

Andreas Kriegenburg va prezenta o versiune cu adevărat originală a piesei „Nathan the Wise/Nathan der Weise ”, o piesă clasică a teatrului german, scrisă de G.E Lessing.

Mats Ek va fi pe scenă în dublu rol, de coregraf şi de dansator, în „Romanian Memory”, o creaţie special concepută pentru Premiul Europa pentru Teatru, precum şi în rolul de coregraf în „Axe”, două spectacole de balet ce închid cea de-a XV-a ediţie a manifestărilor, în seara de 26 aprilie 2016, după ceremonia de premiere.

În plus, în secțiunea Retours, Festivalul Internaţional Shakespeare va găzdui creațiile câștigatorilor ediţiilor trecute ale  Premiului  „Noi Realităţi Teatrale”, printre care Romeo Castellucci și Thomas Ostermeier. Spectacolulul „Julius Caesar”, regia Romeo Castellucci şi „Richard III”, regia Thomas Ostermeier, se vor juca la Craiova pe data de 23 aprilie 2016.

Înființat în 1986 ca proiect pilot al Comisiei Europene și acordat prima dată în 1987, Premiul Europa pentru Teatru este, în general, conferit artiștilor și instituțiilor teatrale, care, prin activitatea lor, au contribuit la o înțelegere mutuală mai bună între națiuni.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.