Regresie, scurtmetrajul lui Robert Popa, proiectat la Chinese Theatre din Hollywood
https://www.ziarulmetropolis.ro/regresie-scurtmetrajul-lui-robert-popa-proiectat-la-chinese-theatre-din-hollywood/

Scurtmetrajul „Regresie“, de Robert Eugen Popa, a fost prezentat într-o serie specială de proiecţii organizată de Festivalul HollyShorts la Chinese Theatre, unul dintre cele mai cunoscute cinematografe de la Hollywood, Los Angeles.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Scurtmetrajul „Regresie“, de Robert Eugen Popa, a fost prezentat într-o serie specială de proiecţii organizată de Festivalul HollyShorts la Chinese Theatre, unul dintre cele mai cunoscute cinematografe de la Hollywood, Los Angeles.

Astfel, scurtmetrajul Regresie, în regia lui Robert Eugen Popa, a avut proiecţia pe 6 noiembrie, la Chinese Theatre, acolo unde, de-a lungul timpului, au avut premiera filme precum „Începutul/ Inception”, „Ticăloşi fără glorie/ Inglourious Basterds”, „007: Coordonata Skyfall/ 007 Skyfall“, filmele din franciza „Matrix” şi cele din seria „Kill Bill”.

Criticii de la Hollywood au primit cu entuziasm scurtmetrajul lui Robert Eugen Popa şi l-au descris ca fiind „o comedie ingenioasă”, cu „actori excelenţi”.

Filmul, produs de Silver Bullet Film, spune povestea lui Ciprian Drăgulescu, interpretat de Dorian Boguţă, un fost veteran român în Afganistan, care suferă de regresie mintală şi este urmărit de fantezia recurentă că ar fi star într-un film indian.

Protagonistul, un marginal contemporan în insolvenţă acută, este vânat de Guvernul României, care suspectează că „regresia” nu este altceva decât o fraudă, dar şi de doi agenţi CIA, care, pe baza participării întâmplătoare a personajului în captura unui lider Al Qaeda în Afganistan, au concluzionat că Drăgulescu deţine informaţii cruciale despre Osama Bin Laden.

18 nominalizări pentru scurtmetrajul Regresie

Scurtmetrajul, care a obţinut deja patru premii şi 18 nominalizări la festivaluri internaţionale, precum Palm Beach International Film Festival, Mumbai International Short Film Festival şi Athens International Film Festival, a stârnit râsete în sala Chinese Theatre şi ropote de aplauze la final.

Daniel Sol, directorul festivalului de scurtmetraje de la Hollywood HollyShorts – care s-a bucurat de prezenţa unor nume mari cinematografia internaţională, precum David Lynch, Paul Haggis, James Caan, Demi Moore -, a declarat despre scurtmetrajul românesc că impactul pe care l-a avut la Hollywood este notabil şi se poate traduce într-un şi mai mare viitor succes.

Regresie

Afişul filmului Regresie

„Publicul festivalului este reprezentat de iubitori ai filmului şi profesionişti, care recunosc şi apreciază producţiile de calitate din toată lumea (…) Datorită tradiţiei noastre de a proiecta filme puternice, cu o varietate de genuri umoristice şi stiluri vizuale, am fost încrezători că publicul va reacţiona pozitiv la această proiecţie”, a spus acesta.

În recenzia făcută de criticii de la HollyShorts, filmul lui Robert Eugen Popa este descris ca fiind „o comedie ingenioasă, cu ritm foarte rapid şi tonuri accentuate de farsă”, notează Mediafax.

Criticii din Hollywood îi remarcă pe Valentin Popescu, în rolul birocratului cartonat/ fără suflet pe care se bazează intervenţia ocultă a Guvernului în viaţa protagonistului, şi pe Geo Dobre, în rolul „nedogmaticului”, dar machiavelicului şef al Comisiei de Evaluare.

Foto credit: IMDB, filmul Regresie

23
/07
/20

Cea mai ambițioasă producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă filmată în întregime la Conacul Apafi cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmul Malmkrog va fi prezentat în avanpremieră românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecție specială programată pe 7 august.

22
/07
/20

PREVIEW Mutată din mai-iunie la început de august și cu un program adaptat la noile condiții, adică proiecții exclusiv în aer liber, cu locuri limitate, ediția din acest an a TIFF oferă, inevitabil, mai puține filme decât de obicei. Chiar și așa, vă propunem un ghid de orientare, cu câteva recomandări.

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

21
/07
/20

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

16
/07
/20

INTERVIU Ioana Diaconu şi Georgiana Vrăjitoru, co-iniţiatoare şi, respectiv, curatoare ale F-SIDES, primul cineclub din România cu filme realizate exclusiv de femei, vorbesc despre ineditul lor proiect şi despre perspectivele feminine în cinema.

16
/07
/20

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.

16
/07
/20

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, o selecție de filme scurte surprinzătoare și multipremiate va putea fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de oriunde, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Marelui Picnic, redenumit temporar Micul Picnic ShortsUP. De această dată, scurtmetrajele ShortsUP vor putea fi urmărite de acasă, de pe terasă, din balcon, din parc, de pe plajă, de pe un vârf de munte... DE ORIUNDE.