Remember Toma Caragiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/remember-toma-caragiu/

Pe 21 august se împlinesc 92 de ani de la naşterea lui Toma Caragiu, unul dintre cei mai importanţi actori de teatru şi film din România, cel care dă numele Teatrului din Ploieşti. Cu această ocazie, instituţia de spectacole care-i poartă numele organizează o serie de manifestări care-i sunt dedicate.

Un articol de Liliana Matei|13 august 2017

Într-un interviu acordat în anul 1971 revistei Teatrul, Toma Caragiu se autodescria în felul următor: „M-am născut la 21 august, am stat o vreme la Silistra, dar am copilărit și am făcut școala la Ploiești. Sunt deci, ploieștean, get-beget. Am învățat aici la „Petru și Pavel” și făceam un sport de performanță: natație. Desigur, fondist. Aveam de altfel 60 kg, greutate pe care am purtat-o până la 32 de ani! Talentul? Se spune că-i moștenit de la bunica, personaj cunoscut în satul meu natal din Macedonia mai ales prin faptul că-și imita toți cunoscuții… Bineînțeles, jucam teatru – de mic – acasă! Ca mic artist amator am jucat și eu ca mulți alții în Lăutarul din Cremona de Francois Coppe, piesă mereu prezentă la serbările de sfârșit de an sau la cele cu scop filantropic.”

Pe 21 august, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești organizează mai multe manifestări dedicate actorului, după cum urmează: la ora 10.00 va avea loc o depunere de flori la statuia lui Toma Caragiu din imediata vecinătate a teatrului. La ora 10.30 – deschiderea in foayerul principal al teatrului a expozitiei fotodocumentare „In Memoriam Toma Caragiu”, care prezinta ipostaze actoricești ale lui Toma Caragiu imortalizate atât pe scena Teatrului ploieștean, cât și pe marile scene bucureștene, se arată într-un comunicat de presă.

La ora 10.45 va avea loc rememorarea unor momente din viața marelui actor, prin vizionarea unui material video ce cuprinde interviuri mărturii despre Toma Caragiu cu personalități ale teatrului romanesc – Marin Moraru, Horațiu Mălăele, Florin Zamfirescu, Mihai Mălaimare, Mircea Diaconu.

 

12
/05
/14

Și s-a făcut mai și Shakespeare a împlinit 450 de ani din eternitate și s-a făcut “Furtuna” la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.

09
/05
/14

La Sala Nouă a Teatrului de Comedie se derulează programul „COMEDIA ȚINE LA TINEri” având ca obiectiv susţinerea tinerilor artişti. Spectacolele aduc în atenția publicului texte contemporane scrise de autori de succes, ce tratează probleme cu tentă socială. Cei patru regizori cuprinși în proiect, în perioada 2013–2014, sunt:Vlad Cristache, Eugen Gyemant, Alexandru Mâzgăreanu și Vladimir Anton.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

09
/05
/14

Este vineri după-amiaza și Teatrul Odeon este înconjurat de o mare de oameni, în principal actori și teatrologi. Teatrul German de Stat de la Timișoara prezintă spectacolul „Fetița din bolul peștelui auriu” în regia lui Radu Afrim. Vor avea loc două reprezentații, cu casa închisă.