Retrospectivă Corneliu Porumboiu la Festivalul de Film din Syros
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-corneliu-porumboiu-la-festivalul-de-film-din-syros/

Regizorul Corneliu Porumboiu va fi invitat special cu prilejul retrospectivei dedicate filmelor sale, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la cea de-a treia ediţie a Festivalului International de Film din Syros.

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2015

Festivalul, desfășurat în acest an în perioada 2 – 10 iulie, este unul dintre cele mai importante din Grecia și din zona Mării Egee și vizează promovarea internațională a filmului grecesc și balcanic. Tema acestei ediții este legătura dintre film și geografie.

Retrospectiva cinematografiei lui Corneliu Porumboiu, unul dintre evenimentele centrale ale acestei ediții, cuprinde filmele A fost sau n-a fost? (2006), Polițist Adjectiv (2009), Când se lasă seara peste București sau metabolism (2013), Al doilea joc (2014) și, în premieră în Grecia, Comoara (2015), film distins cu premiul „Un Certain Talent“ la Festivalul de la Cannes. Regizorul va fi prezent la proiecții.

Filmele lui Corneliu Porumboiu, reprezentative pentru cinematografia actuală din România, fac legătura între diverse faze culturale: perioada comunistă și anii democrației post-decembriste; filmul de factură națională și „noul val“ românesc; între mediul digital și pelicula cinematografică.

Ele pornesc de la un concept central – revoluție, conștiință, corupție, putere – dezvoltat într-o formă artistică de tip minimalist. Rezultatul este mereu original și surprinzător.

Foto: Retrospectivă Corneliu Porumboiu – cinemagia

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.