Retrospectivă dedicată cinematografiei chineze, la „Les Films de Cannes a Bucarest”
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-dedicata-cinematografiei-chineze-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

O retrospectivă dedicată cinematografiei chineze va fi organizată în programul festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”, a anunţat marţi regizorul Cristian Mungiu.

Un articol de |3 octombrie 2017

„Începem anul acesta ceea ce sper să reușim să continuăm și în anii viitori și anume o să încercăm să facem niște retrospective pe anumite țări care sunt interesante în peisajul cinematografic în acest moment și o să începem anul acesta cu China. Nu vă spun că începem cu China pentru că a fost prima mea vizită acolo în juriul de la Shanghai, un teritoriu foarte straniu, foarte special, foarte diferit și cinematografic, dar și ca loc. Ai nevoie de un pic de timp ca să te obișnuiești, ca să înțelegi”, a mărturisit regizorul.

Mungiu a spus că în cadrul acestei secțiuni vor fi prezentate „probabil cinci sau șase filme din China”. „O să fie un program confirmat în curând, cu China e un pic mai complicat, de dat niște aprobări”, a precizat regizorul.

El a menționat că la București vor fi prezente două reprezentante ale industriei de film din China — Maggie Lee și producătoarea privată Peng Sun. „În China am cunoscut-o pe Maggie Lee (…) și ea va veni să introducă filme chineze. Este expertă și vorbitoare foarte bună și știe în profunzime ce se întâmplă cu cinema-ul chinez astăzi”, a arătat Mungiu.

De asemenea, printre oaspeții „Les Films de Cannes a Bucarest” se numără și producătoarea chineză Peng Sun.

Este o producătoare pe care am cunoscut-o acolo și care are o calitate interesantă și anume e una din puținele producătoare private care a încercat și a reușit să facă un implant de autori europeni în cinematografia chineză și prin urmare l-a convins pe Bille August, dublu câștigător de Palme d’Or, să facă primul lui film în China, acum doi ani. Eu am văzut filmul ăsta, încercăm să vedem dacă reușim să îl prezentăm. (…) Și, dacă reușim să luăm filmul, vă aștept să îl descoperim. Celelalte sunt filme chinezești recente, care au fost prezente în festivaluri, la Cannes, la Veneția, la Berlin dacă nu mă înșel. – Cristi  Mungiu.

„Les Films de Cannes a Bucarest” a fost inițiat în anul 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux.

Ediția a VIII-a a festivalului este organizată, în perioada 13 — 22 octombrie, de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest – facebook

11
/09
/23

Din ce în ce mai curajoase în abordarea stilurilor de animație, ancorate în realitatea zilelor noastre sau desprinse dintr-o lume a fanteziei, cele 15 filme incluse în Competiția Românească la cea de-a 18-a ediție Animest conturează o imagine optimistă asupra viitorului animației autohtone.

11
/09
/23

Ajuns la a șaptea ediție, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale – revine, în perioada 20-24 septembrie, cu o selecție de filme, majoritatea în premieră națională, ce vor fi proiectate în mai multe spații din București: Sala Luceafărul, Cinema Elvire Popesco, Expirat, Control Club și Grădina cu Filme.

11
/09
/23

Cea de-a 14-a ediție a Nopții Albe ale Filmului Românesc va aduce în seara de 15 septembrie în sălile de cinema din București un număr record de filme în avanpremieră, dar și cele mai îndrăgite producții românești ale anului.

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.