Cineastul portughez Pedro Costa vine la București în cadrul primei retrospective de autor din istoria BIEFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineastul-portughez-pedro-costa-vine-la-bucuresti-in-cadrul-primei-retrospective-de-autor-din-istoria-bieff/

Fidel misiunii sale de a duce în atenţia publicului românesc creaţii cinematografice inovatoare şi artişti care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) prezintă în cadrul celei de-a 13-a ediţii o retrospectivă eveniment dedicată cineastului portughez Pedro Costa.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 septembrie 2023

Pedro Costa este o figură emblematică a cinemaului contemporan. Opera sa, remarcabilă atât din punct de vedere formal, cât și politic, continuă să deschidă noi direcții în epoca digitală a imaginii. Publicul va putea conversa cu acesta la București în contextul unui masterclass, dar și în cadrul unor sesiuni de întrebări și răspunsuri programate în conexiune cu proiecțiile retrospective.

„Cred în realitate. Asta-i tot.” Acest răspuns – pe cât de scurt, pe atât de cuprinzător în a rezuma un întreg crez și sistem artistic – este cel dat de Pedro Costa întrebării „Crezi în altceva în afară de imagine?”, într-un scurt documentar care proba relația unor mari autori contemporani (Ferrara, Reygadas, Weerasethakul, Ming-liang și Erice) cu transcendentalul.

Regizor și scenarist multipremiat, supranumit de către publicația The Guardian și ,,Samuel Beckett al cinemaului’’, Pedro Costa este considerat astăzi unul dintre cei mai influenți autori de cinema contemporani.

Cineastul a debutat cu lungmetrajul O Sangue (Blood, 1989), o declarație de dragoste pentru cinema, ca artă a contrastelor fermecătoare; pentru alb-negrul de odinioară, cel care suplinea culoarea cu grația sculpturală a peliculei, pentru sentimentele absolute, pentru libertatea sa aproape punk.

Ulterior, și-a dedicat eforturile artistice documentării vieții locuitorilor din Fontaínhas, un cartier de la periferia Lisabonei, cu o populație formată majoritar din migranți sosiți din Cabo Verde. Ossos (Bones, 1997), No Quarto da Vanda (In Vanda’s Room, 2000), premiat la Cannes și Locarno, și Juventude em Marcha (Colossal Youth, 2006), nominalizat pentru prestigiosul Palme d’Or al Festivalului de Film de la Cannes, construiesc ,,Trilogia Fontainhas” – un punct de cotitură și reinventare formală în cariera lui Pedro Costa. Prin aceste trei filme Costa își asumă prezentarea unei realități brutale, nefardate, în toată corporalitatea sa, făcând-o cu adevărat vizibilă, în plină splendoare întunecată. Ușor-ușor, opera sa devine o elegie a marginalilor, a celor aruncați la periferia societății moderne, asupra cărora vântul nemilos al Istoriei se asmute într-o furtună neîncetată.

În 2014 se lansează Cavalo Dinheiro (Horse Money; foto sus), care continuă să exploreze interesul sporit al autorului față de Fontainhas, în pofida desființării cartierului, avansând totodată intimitatea creativă a lui Costa cu Ventura, personajul său recurent care se confundă cu actorul neprofesionist care îl interpretează. Pelicula a generat valuri de admirație în circuitul festivalier internațional și i-a adus autorului Premiul pentru Regie și prima nominalizare pentru Leopardul de Aur la Festivalul Internațional de la Locarno. Avea să obțină trofeul în 2019, cu Vitalina Varela, un film construit din imagini-timp, filmate în eclerajul clar-obscur inconfundabil al lui Costa, și care explorează teme precum colonialismului, pierderea, moartea și relația acestora cu timpul și memoria.

As Filhas do Fogo (The Daughters of Fire, 2023)

La cea de-a 13-a ediție BIEFF, spectatorii vor avea șansa să vadă în premieră pe marele ecran din România și cel mai recent film al autorului – scurtmetrajul As Filhas do Fogo (The Daughters of Fire, 2023), prezentat în premieră internațională la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes. Proiecția lui programată miercuri, pe 27 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, va fi urmată de un masterclass susținut de Pedro Costa.

Biletele de acces la proiecțiile speciale vor fi disponibile în curând pe platforma Eventbook.

Organizator: Asociația Culturală Manekino în parteneriat cu Printor Com

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și co-finanțat de Primăria Sectorului 2 și Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă” 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Parteneri principali: Avanpost, Dacin Sara, UCIN, ICR, Institutul Francez, Institutul Goethe și Institutul Italian de Cultură

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Libertatea, AGERPRES, Observator Cultural, Zile și Nopți, IQAds, Mindcraft Stories, Ziarul Metropolis, LiterNet, MovieNews, CineFan, Acoperișul de Sticlă, Revista ARTA, All about Romanian Cinema – aarc.ro, HAPP.ro, Cinefilia, Munteanu Recomandă, Metropotam

 

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.